Blogg / Kommentera

fredag september 10 2010

Svenskduschar på österikiskt termalbad

Jünge
 

Så här de sista skälvande sommardagarna, gällde det att passa på att ladda batterierna innan hösten tar sitt stadiga grepp om en. Vi tog därför tåget från Wien söderut förbi Baden och till det välkända Thermalbad Bad Vöslau (Vöslauer är för övrigt namnet på Österrikes mesta mineralvatten). Termalbadet är lite av en vallfartsort för boende i regionen och hälsofreaks i allmänhet. Det märktes, för när vi kom dit var det hyggligt fullbesatt, men det kändes trots det inte ansträngt, då själva området är rymligt med fik och sportanläggningar, upp några etage och in i ett skogsparti.

Vi fann oss en plats i solen och plumsade så i. Man kan välja mellan poolen med enbart mineralvatten och den med klor i. Valet var inte att fundera på. Efter att ha simmat runt lite kom vi fram till ett sidospår där vatten kom ur en nischad tillbyggnad som kom från själva berget. Här, fick vi veta, kom källvattnet ut i sin renaste form. Andra simmare stod på kö för att få badda kroppen med vattnet. Detta görs med en slags andäktig försiktighet, inte olikt en religiös ritual, och även vi deltog villigt i den. Det påstås att man blir yngre av vattnet, så det kändes som bra valuta för inträdet.

Sdusche
 

Duscharna på anläggningen kom också i två olika exemplar. Helt vanliga och så otippade Schwedendusche. Svenskduschen var en serie forsande strålar som kom ur mäktiga pelare. Vi valde, utan längre betänketid, alternativ två. Man ställer sig under forsen och vattnet kommer med ett sånt tryck att man får anstränga sig för att stå stadigt. Kroppen studsar och hörseln försvinner, och en bieffekt var även som att man fått massage av en stadig babuschka. Vi frågade badvakter och informationspersonal om vad det var för särskilt svenskt med duscharna, men ingen verkade veta, eller bry sig. En googling på ordet ger inga vidare upplysningar, snarare tveksamma associationer.

Byn Bad Vöslau, har som varje äkta Österrikisk by, gott om heurigens och biergartens att välja på. Det trevliga med dessa biergartens är att de ofta är familjedrivna, vilket sätter en egen karaktär på varje ställe. Vi hittade ett riktigt trevligt ställe som heter Vöslauer Weinhof på vägen tillbaka till tågstationen. Så nu, kan hösten komma.

Wasser
 

Posted by Anders at 04.43em to Natur , Nöje , Resmål , Sport , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE