Blogg / Kommentera

måndag oktober 4 2010

Filmhösten i Wien

Viennale Sommarens sista dag i Wien inträffade exakt i fredags. Då var det fortfarande t-tröjeväder och man kunde unna sig en Zwickl på sin terass om man ville. Nu regnar det non-stop istället. 

Perfekt läge då att investera i ett cinematekskort och njuta av den stundande filmhösten. Cinemateket, eller Filmarchiv Austria som det heter här, har i oktober tema Michael Haneke, en högst kontroversiell regissör som gillar att provocera sin publik. Häromåret sattes en nyinspelning upp av hans obehagliga film Funny Games i amerikansk tappning, med Naomi Watts i huvudrollen.

Sen kommer Viennale, som är den största filmhändelsen i Österrike med omnejd. Den är inte lika stjärnglittrig som Venedig eller Berlin, men smäller ganska högt internationellt ändå, och inte så få filmstjärnor letar sig hit. Förra året snubblade jag nästan på Donald Sutherland, vilket fick mig att fånstirra i gott och väl 10 minuter på behörigt avstånd. Han såg ju precis ut som en hemlig agent också i sin trenchcoat och yviga vita skägg. Dan därpå läste jag att han var här för att spela in en riddarfilm och ingen spionhistoria. John Malkovich brukar också hänga i Wien och uppträder ofta i teateruppsättningar.

21 oktober sätter det igång, 3 november är det final. Mer info på Viennale, där det officiella filmprogrammet kommer släppas den 12 oktober. Biljetter till de bästa filmerna går väldigt väldigt fort, så det gäller att tänka snabbt när man ska boka.

Posted by Anders at 03.23em to Current Affairs , Film , Nöje | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE