Blogg

« september 2010 | Main | november 2010 »

torsdag oktober 28 2010

Halleins Halloween levererar även i år

Skelett

Nu i helgen kommer Halloween även till Österrike. Det kommer busas och skrämmas i land och rike runt. Det är liksom i Sverige, en från USA importerad skrämselhögtid och det kommer inte bli svårt att hitta roliga temakvällar denna helg. Det bästa stället om man vill få valuta för kusligheterna, svänga sina lurviga till byns mest begeistrade DJ och imundiga landets enda och bästa Torre Libre (rom, Red Bull och limejuice) eller två, är utan tvekan Riva, som är restaurang, kafé och nattklubb i ett. Det ligger i Hallein strax utanför Salzburg.

Hornet Personalen lägger ner mycket energi på att få den rätta stämningen, inredningen smyckas omsorgsfullt med allehanda hemska och groteska attiraljer.

Sen brakar ett hejdundrande partaj igång och årets upplaga kommer inte vara ett undantag, temat detta år är serie- och filmskurkar för de som vill spöka ut sig.

Restaurangen erbjuder en väldans massa gott att äta, så det är värt ett besök även när det inte är specialfester (vilket det ofta är).

 

Klubbriva 

Riva, Kleizergasse 2, 5400 Hallein. Öppet 

tisd-fred 17-21, lö 9-01.


Posted by Anders at 02.48em to Aktuellt , Högtider , Kultur , Restauranger , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 25 2010

En kopp kaffe ute på hamnpiren i Thessaloniki

Den som vill dricka kaffe eller ta en öl i Thessaloniki söker sig oftast ner mot strandvägen. Det är där alla samlas, så ibland kan det bli rejält trångt. Dessutom passerar bilar och motorcyklar hela tiden alldeles inpå borden. Men vad gör det när man har utsikt över havet (och mot gudarnas berg Olympen som skymtar i horisonten när det är klart väder). DSCN9596

Ett lugnare alternativ är dock att gå ut på hamnpiren och dricka sitt kaffe, sin öl - eller varför inte äta en bit mat - på Kitchen Bar. Där har man istället utsikt IN mot stan. De vackra husen ligger som ett vitt radband längs strandvägen och det är en riktigt maffig vy vid fint väder.

På hamnpiren finns också ett par muséer, bland annat en filial till moderna muséet samt ett filmmuseum. Passar bra eftersom Thessalonikis internationella filmfestival också håller till i samma hamnområde.  DSCN9593

Närmaste granne till kaféet Kitchen Bar är ett gäng trogna fiskare. I ur och skur står de där och väntar på napp. Undrar om de får nån fisk?

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 02.50em to Mat och dryck | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 25 2010

Sista vilan för Salzburgs eminenser

Pe2ztgv5xvm6s9qk

Salzburg har en otroligt omfångsrik historia, och med den följer även en lång radda celebriteter som man högaktar och tar hand om även långt efter de är döda. En liten raritet som är lätt att förbise vid ett besök till Salzburg är kyrkan St Sebastian, med tillhörande pittoreska kyrkogården Sebastiansfriedhof, byggd anno 1512.

3wq44mhtvkzicnfb

Utsmyckningen av gravarna är både makaber och gullig på samma gång. Gravstenarna är ofta familjegravar omsorgsfullt dekorerade med dödskallar, demoner och läskiga gotiska bokstäver. Några prominenta efternamn som känns igen och som vilar här är: Mozart('s pappa och två av Wolfgangs hustrur), Weber, Doppler, Paracelsus, Nissen, m fl. 

 

Larkzz4tqp419xlb

Kyrkan har byggts till i olika omgångar delvis beroende på katastrofala bränder sm ödelagt staden, delvis beroende på aktuell regents egna tycke och smak.

En av dom var Ärkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau och han vilar här  i ett eget mausoleum som tillhör Gabrielkapellet, ett särdeles tjusigt kapell, med dekor i målat porslin, som tornar upp sig mitt i kyrkogården.

 

Sebastiansfriedhof, Linzer Gasse 4, Salzburg.

 

Posted by Anders at 02.47em to Museum , Religion , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 18 2010

Sightseeing på banken i Wien

Temple1

Här i Wien kan man emellanåt få sig en arkitektonisk dåndimp utan att riktigt vara förberedd på det. Det finns många fantastiska exempel på byggnadsverk och arkitektur som tillhör designhistoriens absoluta kanon, speciellt den så kallade Jugend-perioden.

En sådan upplevelse som garanterat överrumplar är Postsparkasse i första distriktet. Det är en bank och jag var dit i ett helt vanligt bankärende och hade ingen aning om min ofrivilliga sightseeing. Det är som att kliva in i ett furstepalats, närmast ett tempel. Ett tempel för att hantera pengar. Ljuset och hur det reflekteras på aluminiumdekorationen, det marmorerade golvet och typografin får en att tappa hakan. Mästerverket är förverkligat och konceptualiserat av ingen mindre än Otto Wagner.

Temple2

Byggt 1906 och anses vara Österrikes viktigaste bidrag till den moderna arkitekturen vi ser idag. När den byggdes användes mest materialen stål och betong, vilket var revolutionerande vid denna tid, liksom hela byggnadsstilen som även den var ett totalt unikum för sin tid. Om man är det minsta intresserad av arkitekturhistoria, så är detta ståtliga pengapalats en bra utgångspunkt för att göra en sightseeingtour. Mittemot ligger det fläskiga gamla Krigsministeriet, som blev klart 1909 och som idag används av andra ministerier. Dit kan man tyvärr inte komma in men man kan beskåda fasaden som är så enorm och svulstig att dessa intryck också är svåra att lämna ifrån sig.

Wagner Ovanpå Postsparkasses byggnad pryds även ingången av två kvinnliga änglar i aluminium, deras storlek mäter 4,5 meter. Bara en sån sak. Att gå på banken känns plötsligt inte lika trivialt. 

Och Otto Wagners designfilosofi intill här fanns typograferad i betongen. Tydligare kan det inte sägas.

Posted by Anders at 03.09em to Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag oktober 14 2010

Manifestation mot galenskap

Den 30 oktober kommer en av de mest udda demonstrationer jag hört talas om att äga rum i Washington DC. "Rally to Restore Sanity" kallas det för och kan väl lättast översättas till "Manifestation mot galenskap".

Framför allt vänder man sig till alla som normalt inte har tid att gå på demonstrationer. Det står inte skrivet rakt ut, men en känga riktas definitivt mot de i USA som alltid har någon anledning att gnälla över något och som gärna för mycket oväsen över det. Många ser det som en reaktion mot det konservativa Tea Partyt som framför allt vill slippa Obamas höjningar av skatterna.

Tydligen känner sig i alla fall många manade för på Facebooksidan har över 200.000 personer sagt att de ska delta och från New York där jag bor kommer specialbussar att gå ner till huvudstaden.

Posted by Lotta Zachrisson at 09.17fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag oktober 12 2010

Salzburgs undangömda kulturskatt

Roter salon

Om man letar efter kulturella upplevelser i Salzburg, och då menar jag inte klassisk finkultur, till exempel stans guldkalv Mozart, utan ett utbud av mer populärkulturellt snitt, ja då är ARGE Kultur en väldigt trevlig utgångspunkt.

Aldrig tråkigt, med ett generöst tilltaget program som riktar sig till oss vanliga dödliga kulturkonsumenter. Poetry slams, alternativa teaterföreställningar, konserter ges i minimala källarklubben Roter Salon, med indie-akter från hela världen, mediaverkstäder, där bl a stans mest cyberpunkiga IT-klick håller hus, Subnet, en trevlig liten pub och restaurang med gott renommé, och en hel massa annat.

Roter salon band

Där huserar även lite småobskyra kulturevenemang som har lite mer akademisk/konstnärlig inriktning, som mer liknar festivaler för smarta bohemer, till exempel kommande Open Mind Festival, temarubriken är "Hide and Seek" och handlar om flykt och frihet, och är igång mellan 11- 20 november.

Står man utanför ARGE-huset domineras skylinen av den feta gamla fästningen, Festung Hohensalzburg, som blickar ner på alla besökare i Salzburg på ett väldigt påtagligt sätt. De inhyser faktiskt utställningar av samtidskonst där varje år, vilket iallafall för mig ger intressanta kulturkrockar :)

Posted by Anders at 11.33fm to Kultur , Music , Nöje , Restauranger | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag oktober 8 2010

Spinalonga, längtans ö

Den lilla ön Spinalonga på Kreta är just nu mer poplär än någonsin i Grekland. Och anledningen till att den obebodda lilla ön nu är på var mans läppar är att bästsäljaren "Längtans ö" ska bli TV-serie. Första avsnittet visas nu i oktober i grekisk TV. Spinalonga

Spinalonga ligger inte långt från Agios Nikolaos på Kreta. Från samhället Elounda tar det bara en kvart att åka dit med båt. Och under turistsäsongen forslas tusentals turister över dit med båt för några timmars besök. Man kan inte bo där, så man måste åka tillbaka samma dag.

Det intressanta med Spinalonga är att ön var platsen för en av Europas sista spetälskekolonier. Så sent som 1957 flyttade de sista spetälska därifrån. Ön fungerade som en förvisningsort för de sjuka ända sedan 1903 och totalt vistades drygt 700 personer där. På ön fanns bostäder, affärer, kaféer, kyrka och skola.

Den brittiska författarinnan Victoria Hislops roman "Längtans ö" utspelar sig delvis på ön och ger en god bild av hur livet kunde vara bland de spetälska. Det sägs att Hislop tackat nej till Hollywood som göra film av boken, istället fick grekisk TV rätten att filma. Så snart bänkar vi oss fram TV:n för att möta Alexis,Eleni, Maria,Anna och alla de andra personerna från Spinalonga och Plaka.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 01.35em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag oktober 6 2010

På andra sidan Taj hotel

Mest känt av allt i Mumbai är förmodligen Taj hotel i Colaba. Denna vackra byggnad tornar upp bakom Gateway of India som är en plats som få turister missar. Taj byggdes under den brittiska kolonialtiden. Anledningen var att indierna ofta blev diskriminerade på fina hotell och den store entreprenören Tata valde att bygga ett indiervänligt hotell. Min guide berättar om den europeiske arkitekt som ritade upp byggnaden på plats i Mumbai, och sedan var tvungen att återvända till hemlandet. På den tiden låg Indien mycket längre bort från Europa än vad det gör idag och arkitekten återvände först när Taj redan var färdigbyggd. Hotellet var helt enligt ritningarna, byggherrarna hade endast gjort ett fel. De hade ställt byggnaden åt fel håll. En förskräck arkitekt anlände per fartyg för att se baksidan av sitt mästerverk växa fram vid horisonten. Misstaget var irrevesibelt och oförlåtligt, vilket föranledde arkitektens självmord.

Taj-hotel

Senare inser jag dock att guidens historia inte är sann. Om än en välkänd urban legend som många mumbaiiter kan återberätta. Istället planerades Taj, av en indisk arkitekt vid namn Vaidya, att ha en huvudingång på baksidan. Detta för att enklare komma in från staden och istället skyddas från havets faror. Många missar att dock gå runt Taj för att se dess baksida (läs: framsida). När jag går på den smala bakomliggande gatan förstår jag nästan arkitektens påstådda dramatiska beslut. Jag blundar och föreställer mig hur det skulle ha sett ut om det var detta som var den kända skylinen på Mumbai. Visst är Taj en imponerande byggnad så som den nu. Men om denna ljuvliga innegård och samtliga torn istället vette mot havet hade den varit enastående.

På senare år har Taj byggt ut. Bredvid det gamla Taj ligger en hög byggnad som istället ser lite utochinvänd ut. Detta är nu hotellets huvuddel, som inhyser en ett flertal populära restauranger. Jag vill rekommendera den San Pellegrino rankade Wasabi, som till utsökt Japansk mat river äkta wasabirot vid bordet. Ett annat måste är den marockanska restaurangen som ligger på översta våningen. Förutom utsikten så serverar de även en fin mezzebuffet fram till klockan 16. Allt inne på Taj är lyx, så räkna med att spendera en rejäl slant för dessa godbitar. Att kliva in från den minst sagt livliga gatan utanför är en kontrast som jag tror är svårslagen någon annanstans i världen.

View-gateway-taj

Posted by Helene Hjelmvik at 02.51em to Hotell , Restauranger | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 4 2010

The heart of Asia

Jag hade förmånen att få spendera en vecka i Ho Chi Minh City (hädanefter HCMC) for jobbets räkning for inte så länge sedan.

Sist jag var där var för fem år sedan, men staden och människorna var fortfarande lika älskvarda. Vietnam är ett sagolikt land och jag tror att de kämpar for att behålla det på så sätt. Vi hann inte se mycket mer än hotellet och kontoret detta besök men sedan tidigare har jag varit pa krigsmuseer (inte alls som att gå på vanliga museer) Landet har en enorm historia att berätta, en tragisk sådan och museerna berättar den på ett ärligt sätt. De gör inget for att hymla om vad som hänt i landet.

Staden är i alla fall oerhört charmig, särskilt eftersom jag till vardags bor i Singapore där allting är väldigt strukturerat och opersonligt. I 10 miljonersstaden HCMC är gatorna fulla av minst 5 miljoner moppar som samsas med cyklister, gångtrafikanter och bilar. Att korsa gatan är detsamma som att riskera livet, oavsett du använder dig av ett övergångsställe eller inte. Det är bara att ta ett djupt andetag och bestämma sig for att nu ska jag gå over här. Tro inte att någon någonsin skulle få för sig att stanna for att släppa förbi någon!

Gatorna är kantade av internationella modebutiker blandat med inhemska art & craft butiker, lyxrestauranger blandat med lokala mathak där maten intas på 4 dm höga plastpallar anno 1970. Detta gör staden mycket mysig och det känns väldigt gemytligt att vara där.

Maten är underbar, det finns otroligt mycket seafood att frossa i och priserna är låga, de många franska restaurangerna har också otroligt god mat för den som längtar till Europa (jag). Jag kan verkligen rekommendera en restaurang som heter La Fourchette (gaffeln), ligger väldigt nära floden. 9 Ngo Duc Ke, Q.1 är adressen för den som är intresserad.

HCMC 019 den lokala mathaket (inte La Fourchette) 

HCMC 018 ...och såhär går det till när de diskar :P

HCMC 022 går man på en fancy restaurang kan man finna denna specialitet

Som ni kanske märker blev det inte mycket mer seightseeing än restauranger denna gång. Jag hoppas dock jag kan återvända snart igen.

Kan verkligen rekommendera ett besök till Vietnam. Inte nog med HCMC, det finns många vackra vita stränder, och en tur till Mekongdeltat bör heller inte missas. Där finns allt för en varierande semester/äventyrsresa med andra ord.

Lina
 

Posted by Lina Pettersson at 03.29em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 4 2010

Filmhösten i Wien

Viennale Sommarens sista dag i Wien inträffade exakt i fredags. Då var det fortfarande t-tröjeväder och man kunde unna sig en Zwickl på sin terass om man ville. Nu regnar det non-stop istället. 

Perfekt läge då att investera i ett cinematekskort och njuta av den stundande filmhösten. Cinemateket, eller Filmarchiv Austria som det heter här, har i oktober tema Michael Haneke, en högst kontroversiell regissör som gillar att provocera sin publik. Häromåret sattes en nyinspelning upp av hans obehagliga film Funny Games i amerikansk tappning, med Naomi Watts i huvudrollen.

Sen kommer Viennale, som är den största filmhändelsen i Österrike med omnejd. Den är inte lika stjärnglittrig som Venedig eller Berlin, men smäller ganska högt internationellt ändå, och inte så få filmstjärnor letar sig hit. Förra året snubblade jag nästan på Donald Sutherland, vilket fick mig att fånstirra i gott och väl 10 minuter på behörigt avstånd. Han såg ju precis ut som en hemlig agent också i sin trenchcoat och yviga vita skägg. Dan därpå läste jag att han var här för att spela in en riddarfilm och ingen spionhistoria. John Malkovich brukar också hänga i Wien och uppträder ofta i teateruppsättningar.

21 oktober sätter det igång, 3 november är det final. Mer info på Viennale, där det officiella filmprogrammet kommer släppas den 12 oktober. Biljetter till de bästa filmerna går väldigt väldigt fort, så det gäller att tänka snabbt när man ska boka.

Posted by Anders at 03.23em to Current Affairs , Film , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE