Blogg / Kommentera

onsdag oktober 6 2010

På andra sidan Taj hotel

Mest känt av allt i Mumbai är förmodligen Taj hotel i Colaba. Denna vackra byggnad tornar upp bakom Gateway of India som är en plats som få turister missar. Taj byggdes under den brittiska kolonialtiden. Anledningen var att indierna ofta blev diskriminerade på fina hotell och den store entreprenören Tata valde att bygga ett indiervänligt hotell. Min guide berättar om den europeiske arkitekt som ritade upp byggnaden på plats i Mumbai, och sedan var tvungen att återvända till hemlandet. På den tiden låg Indien mycket längre bort från Europa än vad det gör idag och arkitekten återvände först när Taj redan var färdigbyggd. Hotellet var helt enligt ritningarna, byggherrarna hade endast gjort ett fel. De hade ställt byggnaden åt fel håll. En förskräck arkitekt anlände per fartyg för att se baksidan av sitt mästerverk växa fram vid horisonten. Misstaget var irrevesibelt och oförlåtligt, vilket föranledde arkitektens självmord.

Taj-hotel

Senare inser jag dock att guidens historia inte är sann. Om än en välkänd urban legend som många mumbaiiter kan återberätta. Istället planerades Taj, av en indisk arkitekt vid namn Vaidya, att ha en huvudingång på baksidan. Detta för att enklare komma in från staden och istället skyddas från havets faror. Många missar att dock gå runt Taj för att se dess baksida (läs: framsida). När jag går på den smala bakomliggande gatan förstår jag nästan arkitektens påstådda dramatiska beslut. Jag blundar och föreställer mig hur det skulle ha sett ut om det var detta som var den kända skylinen på Mumbai. Visst är Taj en imponerande byggnad så som den nu. Men om denna ljuvliga innegård och samtliga torn istället vette mot havet hade den varit enastående.

På senare år har Taj byggt ut. Bredvid det gamla Taj ligger en hög byggnad som istället ser lite utochinvänd ut. Detta är nu hotellets huvuddel, som inhyser en ett flertal populära restauranger. Jag vill rekommendera den San Pellegrino rankade Wasabi, som till utsökt Japansk mat river äkta wasabirot vid bordet. Ett annat måste är den marockanska restaurangen som ligger på översta våningen. Förutom utsikten så serverar de även en fin mezzebuffet fram till klockan 16. Allt inne på Taj är lyx, så räkna med att spendera en rejäl slant för dessa godbitar. Att kliva in från den minst sagt livliga gatan utanför är en kontrast som jag tror är svårslagen någon annanstans i världen.

View-gateway-taj

Posted by Helene Hjelmvik at 02.51em to Hotell , Restauranger | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE