Blogg

« oktober 2010 | Main | december 2010 »

måndag november 29 2010

Skridskobanorna har öppnat i New York

IMG_0396 Vinter har inte riktigt nått New York än, men under de senaste dagarna blev det betydligt kallare. Perfekt väder för att utnyttja stadens många isbanor. Finns det någon mer klassisk vinteraktivitet än att glida runt med utsikt mot alla skraporna från isen i Central Park?

Men du kan också välja till exempel Rockefeller Center eller Bryant Park för att bara nämna några av alla möjligheterna. Du kan hyra skridskor på båda ställena men om du har med dig egna till Bryant Park så är åkningen gratis.

På kvällar och helger i november-december kan det vara mycket folk på de här populära platserna. Då kan du istället välja att åka till rinkerna vid Battery Park eller norra Central Park (Laser Rink).

Posted by Lotta Zachrisson at 04.32em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



måndag november 29 2010

Bastakiya-lugnet mitt i kaoset i Dubai

November är en härlig månad i Dubai, en av de bästa på året. Vi som bor här njuter nu av underbara soldagar utan fuktighet, klarblå himmel och temperaturer strax under 30 grader dagligen. Ett område som är väldigt trevligt att besöka just under dessa trevliga månader  är Bastakiya, det kulturbevarade området nära Dubai Creek & Rulers Court (på Bur Dubaisidan  om ni tittar på en Dubaikarta). Här har staten försökt att bevara & restaurera den gamla arabiska arkitekturen, inkl. de Dubaitypiska "windtowers" (s.k. barjeels på arabiska). Det är den första typen av luftkonditionering i regionen, som konstruerades så att luften kom in i tornet och kyldes ner på väg in i resten av huset med hjälp av nedblött säckväv eller tyg. Bastakiya är ett av de äldsta bostadsområdena i Dubai. Det var i detta område som bedouinstammarna började bosätta sig när de flyttade in från öknen, och levde på bl.a fiske och pärlfiske, ett av de mest traditionella yrkena i Dubai på slutet av 1800 - och början av 1900-talet. Namnet Bastakiya kommer av regionen Bastak i Iran, därifrån många kom till Dubai på 1800-talet via de olika handelsvägarna i regionen.

Bastakiya idag är en lugn & skön oas från allt ljud och trafik på gatorna runt om Bur Dubai och ner mot de myllriga soukerna/marknaderna. Här finns flertalet konstgallerier (bl.a. Majlis gallery se http://www.themajlisgallery.com/ ) och flera trevliga små guesthouse och caféer. Basta Art café är en favorit, de serverar trevliga smårätter och frukost, samt har mycket goda egengjorda juicer och lemonad. Det är mysigt att vandra bland de trånga gränderna och titta på arkitekturen och stämningen/båtarna nere vid Dubai creek. Under vintern anordnas ibland också marknader inne i området, bl.a med olika typer av lokal konst & hantverk. Sedan har du även nära till Dubai museum och tygsouken efter besöket, en kort promenad från området.

I Bastakiya finns även Sheikh Mohammed Cultural Center for Understanding, som bl.a erbjuder promenadturer med emiratisk guide i gränderna, samt s.k. Cultural breakfasts & lunch, där gästerna kan få testa lokala köket samt också ställa alla möjliga frågor om islam till de kunniga guiderna. Se www.cultures.ae för mer info om dessa turer & måltider.

052 (2) 
Windtowers i Bastakiya

086 
Innergården på Basta Art Café 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 10.46fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag november 24 2010

Fika förstklassigt i WienerVerkstan

Wh-ov

Wien är synnerligen tacksamt som recensionsobjekt, speciellt om man gillar att hänga på fik. Det gäller bara att hitta rätt i fikadjungeln. Först o främst så finns de givna, sekelgamla, inrökta caféerna. Lite som att besöka ett museum. Sen finns det de hippa, überdesignade, krystade fiken för hipsters och hipster-wannabees. Sen finns det en kategori kaféer som faller lite utanför skalan. Som inte anstränger sig för mycket och inte försöker göra sig till. Den kategorin hittar man sällan.

Wh-mcb

Werkzeug H är ett sånt trevligt undantag. Funkar lika bra alla säsonger, stor uteservering i ett halvlummigt hörn av kvarteret, stort och rymligt inuti. För ovanlighetens skull är sektionen för rökare helt avgränsad. I normala fall är avdelningen för rökare precis intill den för icke-rökare, endast avgränsad av en osynlig vägg. Namnet betyder Verktyg H, som industrilokalen hette innan. Och det är mer industrikänsla än fika, dekorerat med second hand-möblemang. Det är väl inget unikt tilltag direkt, men kombinera det med ett toppenkök, schysst bemötande och grymt bra musik. De som kommer hit och fikar är inte bara s.k. Bobos (Bohemian Bourgeois), utan även slipsnissar och wienerkidsen. Det som gör det lite ovanligt trevligt är kanske också att det är betoning på aktiviteter med anknytning till digital kultur, loggan pryds inte oväntat därför av en gaffel, en skiftnyckel och en muspekare.

Wh-logo

Flitens laptopskimmer lyser över borden.

WerkzeugH, Wien 5, Schönbrunnerstr. 61. Öppetider varje dag mellan 16 - ca. 01.

 

 

Posted by Anders at 09.36fm to Mat och dryck , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



fredag november 19 2010

Köttbullar hellre än Knödels

Svenska specialiteter

Som svensk i Österrike får man ofta sin beskärda del av IKEA-skämt, hur möblerna är knepiga att sätta ihop och att de sedan går sönder. Men hur det än är med det, så vallfärdar Österrikarna likväl till den blågula möbeljätten för att shoppa loss på skandinavisk design till överkomliga priser. Ett absolut måste vid besöket är matserveringen. För mig har IKEAs restaurang känts ungefär lika spännande som skolbespisningen. Men här är de gummiaktiga köttbullarna en raritet. Helt seriöst.  


Köttbullar Så som svensk i exil börjar man undra lite, eftersom Österrikare är rätt kräsna och kverulerar mer än gärna vid restaurangbesök, om ditten och datten. För att helt ogenerat dra ett helt folk över en kam: Österrike från väst till öst är som ett centraleuropeiskt gnällbälte. 

Här kommer paradoxen: om det nu är så att varuhusets skolbespisning är under all kritik, så erbjuder istället matbutiken en hel massa kulinariskt man nostalgiskt förknippar som typiskt svenskt. Här förenas svensken och österrikaren i munter symbios.

Till exempel så konstateras i lyriska ordalag hur det ligger till med knäckebröd:

"Knäckebröd åts redan av de gamla Vikingarna. Hålet i mitten var till för att man skulle hänga det i taket för att skydda det från djuren. Idag kommer huvuddelen av Knäckebröden från regionen vid sjön Siljan, där man fortfarande håller på traditionerna. Svenskarna äter det till Ärtsoppa, Janssons Frestelser och nersmulat i Joghurt eller fil (översatt som tjockmjölk)".

Posted by Anders at 09.51fm to Mat och dryck , Produkter , Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag november 17 2010

Nymfaion - björnreservat och vackra stenhus

När man åker upp till byn Nymfaion och det är klart väder så tror man att man är ovan molnen och högre upp än alla andra bergstoppar. Hela det västra grekiska landskapet Makedonien ligger framför ens fötter och det är en häftig känsla. DSCN9617

Byn Nymfaion ligger på drygt 1300 meters höjd över havet. För att komma dit från Thessaloniki så åker man vägen mot Kastoria och Florina och svänger av mot Nymfaion i byn Aetos. Man får lämna bilen på en stor parkering utanför byn, för de smala och branta kullerstensgränderna är inte gjorda för biltrafik. DSCN9623

Varför åka till Nymfaion då? Jo, förutom att utsikten tar andan ur en, så kan man här få sig både en dos historia och en dos naturaktivitet. För att börja med det historiska så har det faktiskt även en svensk anknytning. Vid en promenad i byn så kan man inte missa den enormt stora skolbyggnaden - ritad av en svensk arkitekt. Bakgrunden är att en av byns fattiga pojkar, Jannis Jean Nikou, utvandrade för att hitta jobb. Han hamnade så småningom i Stockholm där han kom upp sig inom tobaksbranschen och politiken. För att hjälpa sin hemby byggde han på 1920-talet den stora skolan. Nu finns inga skolbarn i byn men byggnade används till utställningar och konferenser.

Ett annat känt namn som är förknippat med byn är Boutaris, Greklands största vinproducent. Visseerligen gick det inte att odla vindruvor i denna bergsmiljö så det fick man göra på annat håll, men släkten har ändå satt prägel på byn. DSCN9627

Men mest känt idag är kanske Nymfaion för organisationen Arktouros. En organisation som tar hand om "cirkusbjörnar", som man kunde se på gatorna för bara 20 år sen i Grekland. Arktouros tar hand om dessa björnar, som inte klarar av att leva i vilt tillstånd och låter dem få en god ålderdom i en stor inhägnad bokskog.

Vid ett besök på Arktouros som ligger i utkanten av byn så blir man informerad och guidad och har man tur kan man få se björnarna Georgios, Andreas, Katerina eller någon av de andra lufsa omkring i skogen. DSCN9632

För den som vill stanna över natt så finns det ganska många fina små pensionat, inrymda i renoverade stenhus. Från december och några månader framöver så finns det garanterat snö i byn.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 11.18fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag november 17 2010

7 days of grieving i förenade arabemiraten

För några veckor sedan dog Shejken i emiratet Ras Al Khaimah som ligger ca 60 min från Dubai.  Han hette Sheikh Saqr Bin Mohammad al- Qassimi och blev 92 år gammal. När en ledare i något av de 7 emiraten dör så utlyses oftast ett antal sorgedagar i hela landet, i detta fall 7 dagar. Många officiella organ & myndigheter stänger då dessa dagar, och det spelas bara koranläsning och/eller klassisk musik både på radion och på alla de inhemska tv-kanalerna. Dessutom ställs ofta större nöjesevenemang & event in av respekt för den döde ledaren. Allt sådant sker också med mycket kort varsel,  ofta genom ett fax från government till företagen i emiratet/landet, och i vissa fall blir arbetarna hemskickade direkt och blir lediga några dagar. Denna gång var det dock business as usual i både Dubai & Abu Dhabi, medans de andra 5 emiraten har stängda myndigheter, begränsade öppettider,  ibland ingen alkoholservering etc. Vi fick dock även 3 dagar med koranläsning på radion & tvn även i Dubai. Vi var då glada att vi precis uppgraderat till ett nytt paket med fler Internationella kanaler :).

När Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan dog (landsfadern i UAE, som grundade landet 1971 & som dog 2004 som landets första president) var det landssorg i 14 dagar. Då var myndigheter och även de flesta privata företag stängda i 2 veckor, och det delades även ibland ut höga böter om inte detta efterföljdes från företagens sida.....Det är sånt man får vara beredd på som företagare i Dubai och UAE...

Sheikh RAK 
Sheikh Saqr Bin Mohammad al- Qassimi from Ras Al Khaimah, som dog på onsdagen 27/10 2010. Källa: The National

Posted by Linda Jacobsson Asting at 11.14fm to Aktuellt | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



måndag november 15 2010

Ät Michelinfint i New York

Sushi_P1090160 Många av Michelinkrogarna serverar sushi.

Under oktober månad avslöjades vilka New York-restauranger som fått stjärnor i den åtråvärda Michelinguiden. Hela 715 restauranger omnämns, men av dem har bara fem fått högsta betyget 3 stjärnor. Fyra är riktigt kända lyxkrogar – Jean Georges, Le Bernadin, Daniel och Per Se - medan den femte, Masa, är lite mer av en doldis.

Roligare är kanske att området Brooklyn har fått sin första 2-stjärniga krog Chef's Table at Brooklyn Fare. Den sägs ligga på topp-300 bland de bästa restaurangerna i världen.  Andra nykomlingar som gick raka vägen in på 2 stjärnor är Kajitsu, Marea och Soto.

Några av mina egna favoriter ligger på 1 stjärna, nämligen brittiska finpuben The Spotted Pig, japanska Sushi of Gari och Peter Luger Steakhouse i Williamsburg. Ingen av Michelinkrogarna kan anklagas för att vara billig, men här går det ändå att äta om man bara gräver lite djupare än vanligt i fickorna.

Posted by Lotta Zachrisson at 09.30fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



måndag november 15 2010

Världens snabbaste berg & dalbana på Ferrari World Abu Dhabi

4/11 öppnade en ny temapark på Yas Island, ca 60 min från Dubai. Det är en gigantisk inomhuspark som heter Ferrari world och är helt "branded" från italienska biljätten Ferrari. Allt i parken är med biltema, och parken kommer även innehålla världens snabbaste berg & dalbana, Formula Rossa, som kommer gå både inomhus & utomhus (de som åker måste ha speciella glasögon för att skydda mot sand och vind etc). Banan kommer gå i ofattbara 240 km/h (att jämföra med t ex Kanonen på Liseberg i GBG, som går i ca 80 km/h....) och blir naturligtvis en ytterligare stor attraktion ute på Yas Island,i tillägg till Formula 1-banan Yas Marina Circuit, designerhotellet Yas hotel, samt Yas links golfbana. Parken hade soft opening förra veckan och interiören är väldigt tuff och modern, inkl flertalet restauranger. Det kommer att finnas 2 olika biljettalt, ett för vanlig entre , 225 AED per person om man är längre än 150 cm -165 AED för dem under 150 cm längd- samt premium kategorin för 375 AED per person, som ger möjlighet att gå förbi kön till attraktionerna, samt tillträde till VIP-loungen inne i parken. Att döma av köerna till de olika attraktionerna under soft opening, så kan detta vara ett bra alt för dem som inte vill vänta en bra stund på att åka.... Se www.ferrariworldabudhabi.com för mer info.

086 
Ingången till parken

075 
Inuti parken

Posted by Linda Jacobsson Asting at 08.39fm to Nöje , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



torsdag november 11 2010

Oansenligt museum om dramatisk historia i Thessaloniki

 

Den som kommer till Thessaloniki och vill gå på museum väljer nog i första hand det arkeologiska muséet och det bysantinska. Två mycket fina muséer som är väl värda ett besök. Sen går man kanske också upp i Vita tornet och lär sig lite om stadens historia.

Men ett annat tips för den som gillar att gå på museum – möjligen lite udda för att vara Grekland - är det oansenliga Judiska muséet. Det ligger på Agios Minas 13, en liten tvärgata mitt i affärscentrum. Det öppnade i samband med att Thessaloniki var kulturhuvudstad 1997.

Att det finns ett särskilt judiskt museum i Thessaloniki är egentligen inte så konstigt när man får höra att drygt hälften av stadens befolkning i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var judisk. Staden kallades på den tiden till och med för ”Israels moder”. En stor del av denna befolkning hade kommit till Grekland år 1492, efter att de blivit utkörda ur Spanien. DSCN9606

När nästan hela Thessalonikis centrum brann ner år 1917 så förstördes även de flesta av de byggnader som tillhörde den judiska kolonin. Det hus där muséet är inhyst är en av de få som finns kvar. Men det avgörande dråpslaget mot den judiska kolonin kom under den tyska ockupationen av Grekland. Inte mindre än 46 000 judar deporterades under andra världskriget – vilket var 90 procent av hela kolonin. Idag uppskattas det bo ca tusen judar i Thessaloniki– men minnet av judarnas närvaro i ”Israels moder” hålls vid liv och vårdas  i Judiska muséet. DSCN8728

Ett monument till minne av de deporterade står nere vid strandvägen, i närheten av Plateia Eleftherias. 

 

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 10.10fm to Museum , Religion | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag november 10 2010

Halloween-ångest och firande i New York

  68815_441541834052_503509052_5300076_5853105_n New Yorkare tar sina utklädnader på största allvar – det gäller att ha något som imponerar.

Foto: Timothy Alexander Phillips

"Veckan innan Halloween borde vara ledigt", tycker många stressade New York-bor som försöker få tid att fixa sin utklädnad i tid. Här tas nämligen Halloween på största allvar och det är inte bara för barn.

I New York hålls varje år en gigantisk parad "Village Halloween Parade" längst 6:e Avenyn med start i höjd med Spring Street. I år sker det på söndag 31 oktober, mellan kl 19 och 23. Ett tips är att vara på plats innan det börjar för att få en bra plats och inte missa spektaklet.

Men redan på fredagen 29 oktober börjar Halloweenfesterna som gör att det bara är kul att gå runt på stan och kolla in folk som är på väg. Man får se allt från zombies och häxor till playboy-bunnies och olika karaktärer ur filmer.

Posted by Lotta Zachrisson at 03.23em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE