Blogg / Kommentera

fredag november 19 2010

Köttbullar hellre än Knödels

Svenska specialiteter

Som svensk i Österrike får man ofta sin beskärda del av IKEA-skämt, hur möblerna är knepiga att sätta ihop och att de sedan går sönder. Men hur det än är med det, så vallfärdar Österrikarna likväl till den blågula möbeljätten för att shoppa loss på skandinavisk design till överkomliga priser. Ett absolut måste vid besöket är matserveringen. För mig har IKEAs restaurang känts ungefär lika spännande som skolbespisningen. Men här är de gummiaktiga köttbullarna en raritet. Helt seriöst.  


Köttbullar Så som svensk i exil börjar man undra lite, eftersom Österrikare är rätt kräsna och kverulerar mer än gärna vid restaurangbesök, om ditten och datten. För att helt ogenerat dra ett helt folk över en kam: Österrike från väst till öst är som ett centraleuropeiskt gnällbälte. 

Här kommer paradoxen: om det nu är så att varuhusets skolbespisning är under all kritik, så erbjuder istället matbutiken en hel massa kulinariskt man nostalgiskt förknippar som typiskt svenskt. Här förenas svensken och österrikaren i munter symbios.

Till exempel så konstateras i lyriska ordalag hur det ligger till med knäckebröd:

"Knäckebröd åts redan av de gamla Vikingarna. Hålet i mitten var till för att man skulle hänga det i taket för att skydda det från djuren. Idag kommer huvuddelen av Knäckebröden från regionen vid sjön Siljan, där man fortfarande håller på traditionerna. Svenskarna äter det till Ärtsoppa, Janssons Frestelser och nersmulat i Joghurt eller fil (översatt som tjockmjölk)".

Posted by Anders at 09.51fm to Mat och dryck , Produkter , Shopping | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE