Blogg

« november 2010 | Main | januari 2011 »

torsdag december 30 2010

Med brasan i centrum

Ända sen antikens dagar har man i Grekland tänt eldar kring vintersolståndets mörka dagar. De människor som levde för drygt tvåtusen år sen märkte att dagarna bara blev kortare och mörkare. Och för att fördriva mörkrets onda krafter tände man stora eldar.

Men även efter att den kristna kyrkan börjat fira jul i december har traditionen med eldar fortsatt, i alla fall på vissa håll i Grekland. En variant är att man på julaftonskvällen tänder en brasa i husets eldhärd, helst med en rejäl stubbe som man sparat för detta tillfälle. Sen häller man nötter och mandlar på brasan.

Eldar jul 014

I många byar samlas man redan dagen före julafton kring en stor eld i byns centrum. Där umgås man, bjuder på julens kakor, dricker vin och dansar. Andra byar tänder eldar på juldagens morgon, och nu inte bara för att skrämma bort de onda krafterna utan också för att värma det nyfödda barnet. Även kring nyår och trettonhelgen tänds stora brasor på vissa håll.

Visserligen har de gamla grekiska jultraditionerna börjat ersättas av mer moderna och "europeiska" seder och bruk (som att tomten kommer på jul), men fortfarande står eldandet av en stor brasa i centrum på många håll.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 02.52em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag december 22 2010

Dags att planera nyår i New York

FyrverkeriP1040203

New York fullkomligen invaderas av besökare under nyårshelgen. Hotellpriserna är skyhöga och restauranger vet att de kan ta stora summor för middagar eller bara inträde för att få dricka drinkar. Men fördelen är att du inte behöver bli inbjuden till den där roliga festen för att ha kul i den här stan på nyår - New Yorkarna firar nämligen helst ute på klubbar och barer.

Ett av världens mest kända firanden är förstås "The Ball Drop" vid Times Square, men eftersom det kan vara ordentligt kallt vid den här tiden på året föredrar nog många att planera för en inomhusfest istället.

Eller varför nöja sig med en? För den som har svårt att bestämma sig är det en kul idé att köpa ett så kallat All Access Pass till antingen området runt Times Square (det mest klassiska), Downtown (för den mer alternativa) eller Meatpacking District (för den trendiga). Det kostar en del men du får använda VIP-kön och ofta ingår flera timmar av öppen bar.

Har du med dig barnen kan du istället kolla Nyc Go:s tips. Och är du ute efter något mer annorlunda och galet kanske den gigantiska Brooklynfesten W&B Airlines kan vara något för dig.

Fler nyårsfester hittar du här. Och har du problem att hitta hotellrum du har råd med så här i sista minuten så kan du alltid testa att boka en lägenhet istället. AirBnB har ett stort utbud.

Posted by Lotta Zachrisson at 08.43fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 20 2010

Santacon - tomtarna tar över

Picture 2
 Tusentals tomtar tog över Central Park.

Foton: Neil Medel

Picture 1 Festligheten Santacon finns världen över, till och med i Stockholm, men på få platser är den så stor som i New York. I år var det den 11 december som tusentals satte på sig tomtemundering och tog över stan.

Eventet planeras av en massa smågrupper som skickar ut sms eller twittrar till dem som skrivit upp sig om var man ska träffas. Man går sedan i grupp från plats till plats, bar till bar och - tar över helt enkelt. För är man tomte i december så ger det ju fritt spelrum.

Något år tog en Brooklynskara över IKEA och i år ramlade hundratals tomtar bland annat in på jazzbaren Fat Cats i West Village. Den ensamme bartendern som var beredd på en halvtom lokal så där på lördageftermiddagen blev mäkta överrumplad av invasionen, men löste det hela på bästa sätt genom att börja sälja backar med öl till de törstiga tomtarna.

Vill du inte vänta till december nästa år så kan du istället kolla in påsken Bunnycon eller sommarens Piratecon.

Posted by Lotta Zachrisson at 01.19em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag december 17 2010

Glittrande Glühweinkuvöser i Europas kulturmecca

IMAG1341

Museumsquartier, eller MQ,  är ett rejält stort område, mitt i Wien, placerad längst ner vid Mariahilferstrasse och strax innan Hofburg tar vid. Området är cirka 60.000 kvadratmeter stort, och rankas bland de 10 största kulturinstitutionerna i världen. Här har man lyckats klämma in ett antal prestigefulla muséer och allt som kan tänkas falla under kategorin "kultur". Här hittar man Moderna Museet (MUMOK), en grå koloss som visar allt kontemporärt inom konstvärlden idag. Leopoldsmuseum, med den största samlingen av konst av Egon Schiele, Kunsthalle Wien, Tanzquartier Wien, ArchitekturzentrumDSCHUNGEL som är en teaterlokal för unga, med mera, med mera. Sedan har man en passage som heter quartier21 som är mer fokuserad på skapande och produktion, vad man benämner som ett "kreativt kluster". Lägg därtill en trevliga designshoppar och bokhandlare,

Men vad som gör MQ intressant och trevligt är att man verkligen lyckats att skapa en naturlig mötesplats för alla stadsbor, likväl turister, gamla, unga, mittemellan. En slags piazza för moderna människor. För att betona känslan av att man kan komma dit för att hänga och ha trevligt, har man placerat ut enorma soffinstallationer som finns där året runt. Man kan sitta minst fyra personer på en soffgrupp, i halvliggande ställning, mittemot varandra och sola, dricka öl eller bara kontemplera och betrakta folkvimlet. Och här finns gott om trevliga pubar, restauranger, klubbar, you name it. Favoritstället heter Kantine. På sommaren har man minifilmfestivaler utomhus och happenings mest hela tiden.

IMAG1339

På vintern däremot, kan man ju inte direkt "hänga" och slappa i soffan på grund av kylan, så man har placerat ut kuvöser i vuxenstorlek som glittrar i julmörkret. Det är deras version av Glühwein-stuga, alltså man går in i kuvösen och dricker glögg och mumsar nybakade våfflor. Igår provade jag en Apfel-Zimt-Glühwein (äppel-kanel) - supergott! På menyn fanns även Turbo-punsch, gissningsvis med betoning på promillen.

Posted by Anders at 12.23em to Aktuellt , Högtider , Mat och dryck , Museum , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag december 16 2010

Vinter i krisens Grekland

I november kom vintern på allvar till nästan hela Europa, med mycket snö och kyla. Med ett enda undantag - Grekland. När snöstormarna yrde i övriga Europa hade grekerna den varmaste novembermånaden på 60 år, med rena sommartemperaturer. DSCN0125

Men nu har vintern kommit även till Grekland. Först kom snön till Kreta och flera andra öar och några dagar senare till fastlandet. Gladast av alla är de som jobbar på landets skidanläggningar, för nu finns det hopp om en vit jul för alla skidåkare. Näst gladast är nog skolbarnen för när det snöar så stänger skolorna, i alla fall de första dagarna tills vägarna blir rena.

Annars är det lite si och så med julstämningen i Grekland i år. Den ekonomiska krisen får julhandeln att gå på kryckor och att det är färre lysande juldekorationer på byggnader och balkonger än vanligt. Det gäller att spara på allt eftersom det fattats beslut om nya nedskärningar i löner och pensioner samtidigt som momsen höjs. Strejker och protester avlöser varann ända in i julveckan.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 10.05fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag december 14 2010

Läckerheter längs Wollzeile

Nikolaus
Krampus och Nikolaus - elak och god jultomte i Österrike.

Nu är det jul igen, och i Wien märker man av det mest på att det plötsligt finns glühwein- och punschstand i vartenda hörn av staden. Likaså alla julmarknader, basarer och flohmarkts som är trevliga att flanera i.

Första distriktet glimmar och gnistrar alldeles extra, vilket är behövligt nu när mörkret faller på tidigare på eftermiddan. Wien känns mer storstad och faktiskt vackrare på aftonen tack vare all julbelysning.

Är man ute efter att julhandla och hitta originella presenter, kan jag varmt rekommendera ett shopping/promenadstråk som heter Wollzeile. Det ligger mellan Rotenturmstrasse och Dr Karl-Lueger Platz. Speciellt om man gillar mat och böcker. Om man börjar sin promenad uppe vid Rotenturm, kan man svänga in vid Lugeck, på hörnet ligger den berömda glassbutiken Zanoni&Zanoni, här flockas turister året runt. När man gått förbi hörnet tar man höger in på en liten pittoresk galleria som inhyser en lyxig liten restaurang och några klädbutiker. Väl ute på Wollzeile börjar stråket ner till vänster.

Bonbons

Kanske mest kännetecknande är att man finner många antikvariat och bokaffärer här. Ägarna har sin speciella charm och attityd. Morawa är en stor kedja med nya böcker och de har precis allt. Två våningsplan även med engelsk litteratur på ovanvåningen. Går man igenom butiken kommer man först till den bästa pressbutiken jag har hittat, sen ut på Bäckererstrasse och rakt på klassiska bohemhaket Alt Wien. Mycket trevlig atmosfär, gott käk, god öl och kanske det mest urtypiska stället man kan hitta i stan. Tillbaka på Wollzeile och vidare ner; 

Några utsökta hållplatser är: Delikatessen Böhle, Kafé Aïda, Hofzuckerbäcker L. Heiner, BonBons, Restaurang Plachutta och sist ner på gatan, men kanske det bästa stället av dom alla: Café Prückl. Prova köttbullarna där så förstår ni!

PrucklOm man orkar lite till, kan man kila in på MAK, Museum für angewandte Kunst, mittemot Prückl. Där finner man, förutom en massa intressant att titta på, även där en restaurang i toppklass.

Sen om det är fint väder kan man slutligen unna sig en promenad genom Stadtpark. En slags Central Park för Wien för att fly julstressen en stund.

 

Posted by Anders at 08.48fm to Aktuellt , Högtider , Mat och dryck , Museum , Restauranger , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 13 2010

Dubai International Film Festival 12-19/12

Igår börjar den Internationella filmfestivalen i Dubai. Det är numera en årlig tilldragelse och årets upplaga (den sjätte) kommer säkerligen bli minst lika välbesökt som förra årets. Det kommer alltid en del kändisar till eventet, och denna gång viskas det om att Colin Firth & Colin Farrell, Carey Mulligan och Sean Penn bl.a. är i staden för promotion av sina senaste verk. En av festivalens största affischfilmer är också troliga Oscarskandidaten the King's Speech.

Filmerna visas på olika locations i Dubai (Madinat Jumeirah theater, JBR the Walk, First group theater i Media City och Mall of Emirates). Entré allt från gratis screenings i JBR till ca 50 AED/film (dyrare på ett par av galaeventen). Biljetter kan köpas på hemsidan eller via respektive venue.

För mer info se www.dubaifilmfest.com

Dubai film fest 

Kings speech

Colin Firth & Helena Bonham carter i The Kings Speech, en  av DIFFs storfilmer

Posted by Linda Jacobsson Asting at 09.30fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag december 8 2010

Utsökt Japansk buffé i Singapore

För den som gillar Japansk mat har jag ett utomordentligt smaskigt restaurangtips i Singapore. För mig är Japansk mat den bästa om man jämför de olika asiatiska köken och denna bufférestaurang är en klar favorit, det enda negativa är att risken är stor att man föräter sig..

Restaurangen heter Kiseki och ligger i källaren (= inget för romantiska middagar) på shoppingcentret Heeren, 260 Orchard Road.

Kiseki1 

Kiseki2 
Detta är minsann ingen trist buffé med mat som stått länge, utan det mesta tillverkas på beställning om man inte väljer och vrakar bland sashimi, sushi och färska skaldjur.

Räkna med minst två timmar då efterrätt även ingår, priset är lite högre än de lokala foodcourten - men så ser ni inte så många singaporeaner på Kiseki heller. Priset varierar beroende på om man äter lunch eller middag, på en vardag eller helg. Då placet ligget mittemot mitt jobb har jag bara besökt restaurangen på lunchtid på vardagar och då slutar notan på cirkus S$23, ungefär 125 svenska pengar - inklusive allt!

Väl värt ett besök.

Skriv gärna en kommentar och betygsätt stället om ni får möjligheten att besöka det. Jag tog dit två kompisar från Sverige som var här på besök hos mig sista dagen och deras enda negativa kommentar var: "Varför visade du oss inte det här första dagen?, då hade vi kunnat äta lunch här varje dag under dessa två veckor".

さようなら

Sayōnara

Posted by Lina Pettersson at 10.36fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag december 7 2010

Fuerza Bruta Buenos Aires

För er som tänker åka till Buenos Aires under December kan jag tipsa er om att se föreställningen Fuerza Bruta. En blandning mellan, dans, teater och fest. Går man dessutom en fredagkväll så gör de ett extra långt uppträdande med clubnight efteråt. De är kvar i Buenos Aires till och med 19 december. Ifall du är här så passa på. Inträden runt 50-70 argentinska pesos. Inträdena säljs via Ticketportal men du kan också köpa direkt i Centro Cultural Recoleta (karta).

IMG_2271

Oavsett om det är din kopp te eller inte så kommer du under den ca en och en halv timme som det varar inte vara uttråkad, och det allra troligaste är att du till slut precis som alla andra runt dig står där och hoppar okontrollerat som en vanvetting / dansar (beroende lite på din koordinationsförmåga). Rekommenderar absolut denna upplevelsen!

Enjoy!

    

Posted by Paul Appelqvist at 08.58fm to Aktuellt , Kultur , Nöje , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 6 2010

Stränder i Dubai

Dubai har många fina stränder, perfekta att tillbringa en skön November- eller Decemberdag på. Det finns både public beaches (dit du tar din handduk och din bok och ligger direkt på sanden) t ex Umm Suquiem beach precis bredvid Burj Al Arab/segelhotellet eller Public beach i JBR/Dubai Marina. Sedan finns även public beach parks som Jumeirah Beach park (5 aed per person eller 20 AED per bil i entré, där finns också solstolar & parasoll att hyra) eller Mamzar Beach Park (också 5 AED per person i entré). Dessutom finns det flertalet fantastiska beach anläggningar som tillhör de olika hotellen. På de flesta av dessa kan du köpa en dagsbiljett även om du inte bor på hotellet. Då ingår solstolar, parasoll och handdukar samt tillgång till både pool & beachområdet. Kostnaden för hotellens anläggningar varierar mellan ca 100 AED-250 AED per person och dag, också beroende på vilken veckodag (fred-lörd är generellt dyrare). Ibland ingår också lunch på helgerna i inträdesavgiften. Några beach anläggningar att rekommendera är Jebel Ali Golf Resort & Spa (en av de längsta beacherna i Dubai), Le Meridien Mina Seyahi och Sheraton Resort i Dubai Marina. perfekt om du bor på ett av cityhotellen men gärna vill ha lite strandlyx en dag under semestern i Dubai!

Time Out gjorde tidigare en bra artikel om just beachanläggningarna och vad de kostar. Se denna länk för mer info.

JAGRS 
Pool & beach på Jebel Ali Golf Resort & Spa

 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 02.03em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE