Blogg

« december 2010 | Main | februari 2011 »

måndag januari 31 2011

Hälsokurer med gamla anor

Yogapose Reser man till Indien bör man absolut prova på någon av de många olika Ayurvedabehandlingarna som står till buds. Populärast är antagligen massagerna som utförs med olika välgörande oljor. Men det är inget för den blyga – för att inte få fläckar på kläderna är man helt naken under behandlingen, som går på ungefär 80 kr för en timme.

 

För de som får mersmak erbjuds många längre kurer, hela dagar eller veckor kan man checka in på någon resort och gå igenom olika behandlingar samtidigt som man äter nyttig mat och tar det lugnt. Här kan det ingå meditation och yoga men även mer alternativa aktiviteter som tarmsköljning.

 

Allt detta tillhör en flera tusenårig gammal kultur i Indien så här ser man det inte som det minsta konstigt.

LampaYoga Längs Kovalam Road mellan staden Trivandrum och strandorten Kovalam ligger många Ayurvedaklinker. Bara att ta en taxi dit och shoppa runt efter dealen som passar dig.

En resort som rekommenderas varmt är Aayukshetram nära Keralastaden Trivandrum.

 

Posted by Lotta Zachrisson at 10.16fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag januari 28 2011

Skidåkning på halvfart i Grekland

Det kan hända att årets vinter är ovanligt kall och snörik i Sverige och övriga länder i norra Europa. Men det gäller inte Grekland, särskilt inte i år. Det är snart februari och de flesta skidanläggningar går fortfarande bara på halvfart, vilket betyder att man bara har några backar och liftar igång, mer räcker inte snön till. Pigadia 020

Men den som inte har alltför höga krav på perfekt snökvalitet och avancerade pister kan ändå ta sig en skidtur på de flesta av landets 20-tal skidanläggningar. På några håll finns också snökanoner som bygger på den lilla snö som finns. Om inte annat så är skidorterna trevliga utflyktsmål för en dagstur. Pigadia 004

Om man vill veta hur läget är på den skidanläggning dit man vill åka så är det klokt att gå på www.snowreport.gr . Där kan man t ex se att det just nu är minusgrader på alla anläggningar och för varje anläggning finns information om exakt vilka liftar och pister som är öppna.

Men hoppet för de grekiska skidåkarna är inte ute än. Kanske det kommer mycket snö i februari...?

 

 

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 03.13em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag januari 27 2011

Strandliv i södra Indien

VarkalaKlippa Varkalas strand uppe från klippan.

Jag är inte den enda svensken som har flytt vintern för sol och värme. På de två mest populära stränderna i den sydindiska delstaten Kerala – Kovalam och Varkala – är det svenska språket ett vanligt inslag i ljudbilden.

Kovalam Kovalam är mer långgrunt.

Indien lockar förstås med härligt klimat, billiga priser, god mat och intressant kultur. Undrar ni vilken av de två orterna som passar er bäst kan jag meddela att i alla fall de som är lite mer bekväma av sig väljer Kovalam. Det är bara en halvtimme från staden Trivandrum där flygplatsen ligger och de flesta hotellen har bara ett litet promenadstråk mellan sig och stranden. För barnfamiljer är det det självklara valet.

Varkala drar istället backpackers och de lite mer äventyrliga med sin dramatiska natur. Hotellen ligger högt uppe på en klippavsats och stranden når man via någon av trapporna. Att sitta i någon av de många restaurangerna uppe på klippan och blicka ut över havet är en av mina favoritsysselsättningar.

Posted by Lotta Zachrisson at 04.33em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 26 2011

Filmparadis för übergeeks

    IMAG1500

Videobutiksdöden blir mer och mer påtaglig i Österrike, även om det är en fördröjning på några år jämfört med hur utveckligen gått i Sverige. Det är verkligen trist att se detta hända som i slow motion, då en del av min filmupplevelse alltid var att kunna spatsera i en videobutik, klämma lite på fodralen och browsa filmpärlor i skala 1:1.

Biblioteken kan sägas ha övertagit videobutikens funktion, i Wien är huvudbiblioteket en riktig guldgruva om man letar rariteter. Huvudbibblan, Hauptbücherei, vid Urban-Loritz Platz är i sig en omvälvande upplevelse. Komplexet är gigantiskt och har ungefär precis allt du behöver och letar efter, även om du inte visste det. Väldig populär och välbesökt oas mitt, inte långt från Westbahnhof.

IMAG1501

Men är man en filmnörd värd namnet, och letar efter allt som kan tänkas vara exklusivt filmrelaterat, finns ett anonymt smultrönställe, ganska nära Schwedenplatz: Satyr Filmwelt (Marc-Aurel-Straße 5). Två spatiösa våningsplan som inrymmer gedigna avdelningar för filmmusik, affischer, fotografier, böcker, DVD, VHS, serier, obskyra filmmagasin och otroligt mycket mer, som man definitivt vill besöka. Med tanke på den pågående videobutiksdöden känns det angeläget att komma hit lite oftare, och uppmuntra andra att hitta hit. 

  IMAG1503

Posted by Anders at 09.55fm to Aktuellt , Books , Böcker & Lästips , Film , Kultur , Produkter , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag januari 20 2011

Shopping festivalen i Dubai 20/1-20/2

Det är dags igen. Den årliga shopping festivalen startar i Dubai denna vecka (16e året i rad!), och det är som vanligt inte vilka reor som helst vi pratar om. Nästan alla butiker med hyfsat välkända produkter är med i denna kolossala reafest, och det finns hur mycket fynd som helst att göra över hela stan. Möbler, inredning, kläder, skor, accessoarer, leksaker- allt reas ut och det är oftast oerhört mycket röda lappar i varje skyltfönster, speciellt i de stora shopping mallsen Mall of the Emirates, Dubai mall, Mercato, Deira city center, Mirdiff och flertalet andra. Produkterna som reas ut är oftast också från förstahandskollektionen, dvs det är inte bara produkter från sortimentet 3 år tillbaka i affärerna, som ibland är fallet t ex på mellandagsreorna i Sverige.

Shopping festivalen håller på en hel månad, men de bästa köpen görs såklart under de första veckorna. Så armera dig med bekväma skor, välpåfyllt kreditkort och en lista på allt du behöver under vintern och våren i Sverige om du ska på semester hit ner kommande vecka- du kommer garanterat ha svårt att INTE hitta något av intresse i shopping meckat Dubai! Se också mer info på www.mydsf.ae  . Festivalen innebär också en hel del kulturella aktiviteter, samt fyrverkerier nere vid creeken flertalet dagar osv.

Dsf 

Shoppa billigt över hela Dubai 20/1 -20/2 2011!

Posted by Linda Jacobsson Asting at 08.38fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag januari 14 2011

Greklands största utgrävning

Den största arkeologiska utgrävning som skett i Grekland, i alla fall under senare år. Så kallar arkeologerna den utgrävning som sker i Thessaloniki med anledning av att det byggs tunnelbana i staden. I fyra och ett halvt år har man grävt och minst fyra år till kommer det att dröja innan tunnelbanan är klar. 30476_139332202745597_100000064543163_377544_1455996_n

Utgrävningen i Thessaloniki anses större till och med än den som gjordes när det byggdes tunnelbana i Aten för ca tio år sen. Hittills har man grävt ut 10.000 kvadratmeter och hittat ca 20.000 fynd från Thessalonikis drygt 2.300-åriga historia.

Vad har man hittat då? Vid en presentation som arkeologerna gjorde nyligen berättades att det mest imponerande kanske är åtta guldkransar, flera par guldörhängen och ett antal guldmynt. Men man har också hittat minst ett par tusen gravar, rester av ett affärscentrum och en marmorbelagd huvudgata med trottoarer samt mängder av krukor, redskap och mynt. Det ska byggas ett nytt museum vid Alkazar i centrum för att inhysa fynden, dessutom kommer det att finnas minimuséer på varje tunnelbanestation där fynd ska ställa ut, precis som i Aten.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 12.05em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag januari 11 2011

Nyårsfirande i Dubai

Många tror att jul och nyår inte firas så mycket i Dubai (eller resterande arabländer), då folket är muslimer som inte firar dessa högtider. Men i Dubai är mer än 80 % av befolkningen expats/utlandsarbetare från andra länder, inkl väldigt många västerlänningar. Därför firas både jul och nyår med stor pompa och ståt, överdådiga bufféer på hotellen, julgranar och julmarknader etc. Och nyår är också en av de största helgerna även i Dubai. De är mycket för fyrverkerier i hela Förenade Arabemiraten, något som också märks på flertalet festivaler året runt både i Dubai och Abu Dhabi. Och det är inte vilka fyrverkerier som helst. Både segelhotellet Burj Al arab, palmhotellet Atlantis och högsta byggnaden Burj Khalifa har redan haft flertalet legendariska fyrverkerier senaste åren, som alla kostat många många miljoner dollar att skjuta upp. Summan var säkerligen nånstans i samma skala för nyårsfyrverkeriet på Burj Khalifa den 31 dec 2010. Byggnaden firade dessutom 1 år den 4/1 2011, så nyårssprakandet var nåt alldeles extra. Se videon nedan så förstår ni vad jag menar.

 

 

 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 02.12em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag januari 4 2011

Nyåret enligt Österrike

IMAG1479

Nyåret firas rejält med mycket raketer och skumpa precis som resten av världen. Men några kännetecken, helt egna för Österrike, som jag inte kan minnas att jag sett till hemma i Sverige iallafall, är följande:

  • Man skickar varandra SMS såklart, men skillnaden är att man ofta sätter ihop små finurliga rim i texten till mottagaren på egenhändigt ihopsnickrad prosa, något som ska lyckönska det nya året på ett välkomponerat manér.
  • Innan tolvslaget så tar man fram en liten verktygslåda med tennfigurer, en spade och en text med förklaringar. Tennfigurerna är redan gjutna till nåt som kan sägas likna spelpjäserna i brädspelet Monopol. Till exempel: en väckarklocka, ett skruvstäd, en skogssvamp, och andra förbryllande ting. Sin pjäs lägger man i spaden, som sen hålls ovanför ett värmeljus. Tennfiguren smälter sakta till en silvrig pöl som kastas i en kastrull med vatten (vi provade i år med en hink snö, men det resultatet blir inte lika intressant). Tennbiten stelnar då till en krumelur. Krumeluren lyfter man upp och håller mot ett ljus för att kunna studera dess skuggbild. Nu gäller det att använda fantasin. Antingen egen fantasi eller den medföljande "manualen" som tolkar skuggbilden. Föreställer det en drake? Då betyder det att du kommer att besegra dina fiender under det nya året. Föreställer det en fisk? Det betyder att du kommer ge dig ut på en resa. Är det en pannkaka? Du kommer bli kär på nytt detta år. Mossa? Förändringar i sikte. Och så vidare, och fler underliga tolkningar.

Framtiden

  • Man ger varandra små grisar. Man kan köpa små grisar av plast i affärerna, och har man fått en ska man ha den i plånboken under året, det kommer bringa goda affärer och inkomster enligt sägen. Varför det är just en gris verkar ingen riktigt veta, men jag har en egen teori om att det härrör från Kelternas syn på djuret som ett lyckobringande djur.
  • Efter nyåret kommer det en glad sotare och ringer på dörren. Det gjorde det hos mig på annandan och han lyckönskade oss å det hjärtligaste på det nya året och sträckte fram näven. Och så tittade han lite klurigt på mig och jag log oförstående. Sen gick han. En vän till mig förklarade strax därpå att man enligt traditionen ska ge sotaren en liten slant, för det betyder tur. Jag hann tyvärr inte få tag på sotaren innan jag fick förklaringen, men gris och drake har jag med mig 2011.

 

Posted by Anders at 12.26em to Aktuellt , Förberedelser , Högtider , Kultur , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE