Blogg / Kommentera

onsdag mars 9 2011

Fasching för folket

A95eyrbkvnny1dsd

Runt den här perioden - i delar av många tysktalande länder, i synnerhet Bayern och stora delar av Österrike, inträffar en slags karnevalsfirande under olika beteckningar. Februari är officiellt en festlig månad med lågintensivt firande. I Tyskland går dessa festivaler under olika namn, efter lite efterforskning och rundfrågningar känns det som alla har lite olika uppfattningar om vad som är traditionellt för dem och deras stad. I Österrike heter festligheterna Fasching. Så för att inte krångla till det i onödan tänker jag förklara den versionen som gör mig minst förvirrad.

Fasching är en från början hednisk festival men som så småningom tilläts av kyrkan för att låta pöbeln leva ut sina festans lustar en gång om året. Och det gör man gärna. Varje liten avkrok och krog man kan tänka sig pyntar med faschings-pynt, om än mest för syns skull ibland. Fasching kulminerar innan Askonsdagen, dvs dagen efter Fettisdagen, alltså innan Fastan börjar. Här kallas det Faschingsdienstag, man festar allstå på vad vi kallar Fettisdagen. Lördagen är benämnd Faschingssamstag och kvinnorna har fått en egen dedikerad festlig dag som inträffar på måndagen och kallas då Weiberfastnacht. Då ska de enligt några jag hört med, kunna klippa slipsarna av män de råkar på under denna dag. I synnerhet i Köln i Tyskland tydligen.

IMAG1601

Faschingsdienstag är iallafall mesta festardagen för de flesta, och man klär ut sig som på maskerad under annonserade teman, eller hur man själv vill. I övrigt äter man gärna bullar med sylt i, så kallade Faschingskrapfen. Påminner om en hederlig svensk semla till det yttre, men utan grädde och hatt.

 

 

Posted by Anders at 09.07fm to Aktuellt , Högtider , Nöje , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE