Blogg

« februari 2011 | Main | april 2011 »

måndag mars 28 2011

Dubai World Cup & Earth Hour

I lördags var det World Cup i Dubai. Och då menar jag inte World Cup i cricket som vissa verkar tycka är årets event (framförallt när Indien spelar mot Pakistan....) utan Dubai World Cup horserace på Meydan racecourse. Denna prestigefyllda galopptävling är mest känd som världens dyraste pristävling i sin genre. Och förstapristagarna fick också lön för mödan. Den japanska ägaren till vinnaren, hästen Victoire Pisa, drog in en nätt summa på 10 miljoner USD för sin förstaplats.... Totalt delades över 24 miljoner USD ut under dagen på Meydan.

Men det är inte prispengarna eller loppet i sig som det skrivs mest om i tidningen dagen efter (även om de nog har viss betydelse för vinnaren får man utgå från) utan det är damernas klänningar, hattar och det efterföljande partyt på Meydan som ger spaltmeter för Dubaitidningarna. World Cup är ett av årets största party event, årets tillställning drog mer än 80 000 personer till den spektakulära Meydanarenan. Det finns flertalet olika paket för att följa world cup på plats inkl otaliga rätt snofsiga (och dyra) VIP paket, men de allra flesta "vanliga" människorna följer eventet från Apron Views, Meydans public area med flertalet öltält, champagnebarer och finklädda människor. Och där pågick partyt nog fortfarande när tidningarna gick till press imorse. Se lite bilder nedan, samt länk till Time Outs recension av årets event.

Time Out World Cup review

Generalpics0327_17_portrait

Stylesteak0327_1_gallery

Det var även ett annat event som ägde rum i Dubai under lördagskvällen. Även här firades earth hour, inkl en timmes totalt mörker från de byggnader och hushåll som deltog. Det är rätt effektfullt att se stora delar av en stad släckas ner på kommando får erkännas. Man får utgå från att hästarna på Meydan och de som partajade i området förhoppningsvis hade specialtillstånd för att slippa galoppera alt dricka öl i mörkret :)

Gulf news earth hour info

 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 11.00fm to Aktuellt , Current Affairs , Kultur , Nöje , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag mars 24 2011

Kaffe med utsikt

När man är på besök i Aten letar man gärna efter caféer eller restauranger som har bra utsikt över Akropolis. Det går ju inte att komma ifrån att den vyn är något alldeles extra.

Aten mars 2011 097

Och ett av de ställen som har just denna utsikt är det anrika Dionysios Zonar´s. Det ligger lite anonymt just där alla turistbussarna stannar och släpper av sina turistgrupper, det finns inte ens en skylt utanför. Men stället är väl etablerat, möblerna och miljön inomhus ger en smak av 60-tal (man kan t ex slå sig ner i en klassisk läderlappsfåtölj) och stamgästerna är många. Man kan också beundra konst av den kände grekiske 30-talisten Yiannis Moralis på väggarna.

Restaurangen på övre våningen anses hålla hög klass och på kvällarna har den stans bästa utsikt över det upplysta Parthenon. Men smakar det så kostar det, så är det ju. Själv brukar jag i alla fall ta en kopp kaffe som jag dricker långsamt, medan jag njuter av både miljö och utsikt.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 02.15em to Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag mars 22 2011

Fladdermöss och självlysande alger i Krabi

P1170036_700px Det var under "Sunset Snorkel Trip" som jag fick se de här stora fladdermössen.

Efter att ha varit i Thailand åtskilliga gånger och sett stora delar av landet förväntar jag mig inte att bli tagen med häpnad längre. Men under den senaste snorkelturen från Railay i Krabi hände det inte mindre än två gånger.

Efter flera fina snorkelstopp vid olika korallsamlingar var det dags för middag och lägereld på Koda Island. Borta över horisonten ser det ut som en samling stora fåglar är på väg in från havet. När de kommer närmre inser vi att det är jättefladdermöss som flyger över oss – flera hundratals i skock.

När vi packat ihop maten och är påväg tillbaka till Railay igen är det dags för sista snorkelstoppet. Nu är det becksvart ute och det är det som är poängen. När vi hoppar i och börjar röra armarna framför oss i vattnet börjar en viss typ av alger som finns här att lysa som små ljus. Det är magiskt att vifta runt och skapa sig en egen stjärnhimmel under ytan.

Den här snorkelturen bjöd helt klart på en del överraskningar.

Posted by Lotta Zachrisson at 11.23fm to Inspiration , Nöje , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag mars 17 2011

Liten by på Kreta blir turistattraktion

Den lilla byn Ano Elounda på Kreta, med bara en handfull åldringar som fast befolkning, kan i sommar förvänta sig en fullständig invasion av besökare och turister. Det är här som de flesta scener i den otroligt populära filmatiseringen av Victoria Hislops bok "Längtans ö" spelats in, med regissör Theodoris Papadoulakis. Filmen sänds just nu som serie i grekisk tv, men jag skulle bli mycket förvånad om den inte även görs om till en internationellt gångbar film så småningom.

Kreta febr 2011 105

Den som besöker Ano Elounda kan fortfarande se dekoren som förvandlade byns gränder till ön Spinalonga, den ö utanför Kretas kust dit hundratals leprasjuka förvisades under första halvan av 1900-talet. Eftersom det inte var tillåtet att göra ingrepp på ön så spelades de flesta scener istället in i Ano Elounda. Troligen blir dekoren kvar över sommaren för den som vill låta sig "förflyttas" till Spinalongas huvudgata, dess brödbutik och kyrka.

Kreta febr 2011 131

Bara några kilometer från Ano Elounda ligger byn Plaka, där en stor del av bokens handling utspelar sig. Där kan man ta båten över till den verkliga ön, gå igenom "suckarnas gång" och strosa runt bland de fallfärdiga ruinerna och fundera på hur livet var för de spetälska som tvingades lämna allt och flytta hit. Ett litet museum informerar om Spinalongas spännande historia under hundratals år.

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 04.26em to Böcker & Lästips , Film , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag mars 14 2011

Det sjuder av samtidskonst på MAK

IMAG1609

MAK - Museum für Angewandte Kunst in Wien. Ett litet palats med samtidskonst, historiska föremål och permanenta samlingar. Ett slags Moderna med attityd. En ljummen lördag är det perfekt att ta sig dit då allting är väldigt gratis. Fritt inträde för alla.

Aktuella samtidskonstnärliga utställningar på MAK just nu är för att nämna några, en konceptuell installation av Eva Schlegel, In Between, en fotografisk exposé över Österrikes f.d. premiärminister och nationalidol Bruno Kreisky, en strandsatt bläckfisk i keramik, skala 1:1 av David Zink Yi, hela programmet här och deras radikala videokanal här.

Huset är nästan ett konstverk i sig, trivsam atmosfär och inte så ansträngt och otillgängligt som jag tycker annars många muséer gör anspråk på. Deras utsökta restaurang är inhyst i samma byggnad och förvandlas på kvällen till ett angenämt barhäng.

Posted by Anders at 02.10em to Aktuellt , Inspiration , Kultur , Museum , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag mars 11 2011

Nya hotell på Palm Jumeirah

Trots efterverkan av finanskris och ekonomisk nedgång så öppnas kontinuerligt nya hotell i Dubai. Mestadels 5 star deluxe-varianter som är som stora resorts runt om i staden. De är mycket duktiga på hotell här nere. Många av hotellen är bland de finaste i världen inom sin kedja. Ute på palmen, eller Palm Jumeirah som den egentligen heter, har det öppnat 2 riktigt fina som jag varmt kan rekommendera ett besök på om ni gillar trevliga utomhusbarer och fin utsikt. Det ena hotellet är One and Only the Palm, som ligger längst ut på den vänstra delen av palmens "crescent" eller vågbrytare, dvs den halvcirkel som går runt palmen om ni tittar på en karta. Det är ett otroligt läckert hotell, både i design och avs restaurangerna som hittills öppnat. Längst ute vid kanten av crescent ligger deras nyöppnade lounge bar/restaurang som heter 101. Utsikten från bryggan in mot Dubai marina skyline och resten av palmen är helt magisk därifrån, speciellt vid solnedgången. Drinkpriset hamnar klart på övre skalan prismässigt i Dubai, men det är det värt alla gånger. Gå hit med nån du gillar eller vill impa lite på avs dina kunskaper om Dubai :).

Det andra hotellet som nyligen öppnat på palmen är Jumeirah Zabeel Saray (granne med One & Only). Lite mer arabisk stil (hotellet är uppköpt från turkiska kedjan Ottoman hotels) och även här kommer det så småningom  att öppna flertalet restauranger inom olika kök. De kommer även strax öppna ett gigantiskt spa med över 70 (!!) treatment rooms, som även kan bokas om du inte bor på hotellet. Ni kommer definitivt hitta mig ute på palmen mer ofta framöver!

IMG_0614

101 lounge på One and Only

  045
Entrén till Jumeirah Zabeel Saray hotellet

048
En av barerna på Jumeirah Zabeel Saray

 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 01.41em to Hotell , Inspiration , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkonsdag mars 9 2011

Fasching för folket

A95eyrbkvnny1dsd

Runt den här perioden - i delar av många tysktalande länder, i synnerhet Bayern och stora delar av Österrike, inträffar en slags karnevalsfirande under olika beteckningar. Februari är officiellt en festlig månad med lågintensivt firande. I Tyskland går dessa festivaler under olika namn, efter lite efterforskning och rundfrågningar känns det som alla har lite olika uppfattningar om vad som är traditionellt för dem och deras stad. I Österrike heter festligheterna Fasching. Så för att inte krångla till det i onödan tänker jag förklara den versionen som gör mig minst förvirrad.

Fasching är en från början hednisk festival men som så småningom tilläts av kyrkan för att låta pöbeln leva ut sina festans lustar en gång om året. Och det gör man gärna. Varje liten avkrok och krog man kan tänka sig pyntar med faschings-pynt, om än mest för syns skull ibland. Fasching kulminerar innan Askonsdagen, dvs dagen efter Fettisdagen, alltså innan Fastan börjar. Här kallas det Faschingsdienstag, man festar allstå på vad vi kallar Fettisdagen. Lördagen är benämnd Faschingssamstag och kvinnorna har fått en egen dedikerad festlig dag som inträffar på måndagen och kallas då Weiberfastnacht. Då ska de enligt några jag hört med, kunna klippa slipsarna av män de råkar på under denna dag. I synnerhet i Köln i Tyskland tydligen.

IMAG1601

Faschingsdienstag är iallafall mesta festardagen för de flesta, och man klär ut sig som på maskerad under annonserade teman, eller hur man själv vill. I övrigt äter man gärna bullar med sylt i, så kallade Faschingskrapfen. Påminner om en hederlig svensk semla till det yttre, men utan grädde och hatt.

 

 

Posted by Anders at 09.07fm to Aktuellt , Högtider , Nöje , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag mars 7 2011

Beethovens sjunde i 3D

Trompe

Trompe-l'oeil, ("lura ögat") var forna tiders uttryck för att se tre dimensioner i en målning eller bild, här på bilden målat av mästaren och legendaren Andrea Pozzo i Jesuitkyrkan i Wien. Efter att ha sett Tron på bio med 3D-glasögon, föredrar jag nog ändå 3D-känslan man uppnår av att betrakta dekoren på valvet i en 1600-tals-kyrka.

Att promenera i Wiens första distrikt är att omge sig med forntida pompa och ståt. Gör man det varje dag är det lätt att bli blind för det majestätiska som samsas med arkitektur och bebyggelse av modernare snitt. De stora minnesmärkena, i synnerhet Stephansdom, som mer kan liknas vid ett brutalt megamonument i stil med rymdödlornas Concordia, lämnar givetvis ett mäktigt intryck; men man får trängas med gycklarna, pantominclownerna, airbrush-porträttörerna och turisthorderna som alla stampar på samma fläck. Många hobbyentreprenörer och nasare som slåss om din uppmärksamhet. Men det var ju inte det man kom dit för.

Det finns många fler andliga minnesmärken som ger ett minst lika mäktigt intryck, och där man kan njuta av utsmyckning och lugnet utan smattrande kamerablixtar. Normalt ser man bara fasaden på kyrkorna, på väg någonstans, vilket inte avslöjar mycket om innehållet. Tar man sig bara tid att gå in så har man ett magnifikt världsarv omkring sig, helt gratis. Ett sådant är Jesuitkyrkan, eller Universitetskyrkan. Jag var där mitt på dan, inte en enda besökare på plats utom jag. Ett eget litet inkapslat universum, andedräkten bildade små molnpuffar eftersom det är kyligt ute nu, kuslig känsla. Läser man sedan på om historik och tillkomst framträder mängder av fascinerande detaljer. Om till exempel Andrea Pozzo och att första framförandet av Beethovens sjunde symfoni ägde rum intill.

Här framförs också konserter. Program med detaljer på deras hemsida. Adress: Dr Ignaz Seipel-Platz 1.

Posted by Anders at 03.35em to Inspiration , Kultur , Museum , Religion , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag mars 2 2011

Am I driving safely in Dubai??

Vi har en del frustrerande saker i Dubai ibland, för oss som bor här på heltid åtminstone. En av dessa frustrationer är trafiken. Den har blivit klart bättre på senare år och även efter de öppnade metron i Dubai, men är fortfarande ett vanligt diskuterat ämne bland alla invånare i staden. Antingen är det en olycka inkl efterföljande köer som gör att du blir sen till ett möte, eller så är det s.k. "rubberneckers" som stannar och kör extremt långsamt för att se vad som hänt på andra sidan vägen. Eller så är det helt enkelt bara galningar som kör ute på vägarna. Såna har vi väldigt många av nämligen. Några av dem har säkert köpt sitt körkort på nätet i hemlandet gissar jag på.

Ett något ironiskt och i mitt tycke ganska roligt koncept är därför det stora antalet skyltar som man kan se på framför allt worker buses, minivans och andra mindre företagsbilar öven hela staden. Många av dem har nämligen en gul skylt på baksidan, där det står nåt i stil med "Am I driving safely?" If not, pls call.. xxxxxxxx" (telenr). Dvs om du kör bakom bilen i fråga så ser du denna skylt framför dig. Och i många många fall så kör personen i bilen inte särskilt safely. Alls. De byter fil utan att använda blinkers, kör som tokar i zickzack mellan bilarna, alternativt kör mer än hälften så fort som hastigheten på vägen faktiskt kräver, ofta för att de talar i telefon samtidigt som de kör. Så frågan är då vad de tycker bakomliggande bilar ska göra? Ringa numret på skylten och säga till medan du kör själv? En av dagstidningarna gjorde nyligen en undersökning på detta, dvs ringde upp ett antal tfn nr som står på dessa skyltar. Bara för att komma till olika customer service avdelningar som bl.a. svarade "no sir, we have no driver in this office". Komiskt. Alt så kom de till själva föraren, anses det då som "safe" att han svarar i tfn utan headset under pågående körning?? Ingen vet, men intressant är det oavsett :)

Driving safely
Ingen idé att ringa numret oavsett hur dåligt de kör i Dubai....Källa: The National.

Posted by Linda Jacobsson Asting at 10.39fm to Resmål , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE