Blogg / Kommentera

torsdag mars 17 2011

Liten by på Kreta blir turistattraktion

Den lilla byn Ano Elounda på Kreta, med bara en handfull åldringar som fast befolkning, kan i sommar förvänta sig en fullständig invasion av besökare och turister. Det är här som de flesta scener i den otroligt populära filmatiseringen av Victoria Hislops bok "Längtans ö" spelats in, med regissör Theodoris Papadoulakis. Filmen sänds just nu som serie i grekisk tv, men jag skulle bli mycket förvånad om den inte även görs om till en internationellt gångbar film så småningom.

Kreta febr 2011 105

Den som besöker Ano Elounda kan fortfarande se dekoren som förvandlade byns gränder till ön Spinalonga, den ö utanför Kretas kust dit hundratals leprasjuka förvisades under första halvan av 1900-talet. Eftersom det inte var tillåtet att göra ingrepp på ön så spelades de flesta scener istället in i Ano Elounda. Troligen blir dekoren kvar över sommaren för den som vill låta sig "förflyttas" till Spinalongas huvudgata, dess brödbutik och kyrka.

Kreta febr 2011 131

Bara några kilometer från Ano Elounda ligger byn Plaka, där en stor del av bokens handling utspelar sig. Där kan man ta båten över till den verkliga ön, gå igenom "suckarnas gång" och strosa runt bland de fallfärdiga ruinerna och fundera på hur livet var för de spetälska som tvingades lämna allt och flytta hit. Ett litet museum informerar om Spinalongas spännande historia under hundratals år.

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 04.26em to Böcker & Lästips , Film , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE