Blogg / Kommentera

fredag juli 1 2011

El Chocó - Milslånga stränder, berg och djungel

Vill du ta dig till ett paradis men är trött på att trängas med alla andra turister på en trång strandremsa vid randen av ett stort hotellkomplex? Området ”El Chocó” vid Colombias stillahavskust är ett sådant ställe. Stränder växlas med djungel, mangroveträsk och berg med kristallklara vattenfall som mynnar ut direkt i havet.

IMG_6074

Vattenmassorna som kommer från bergen är enorma. Området är bland de mest regniga i världen med sina 10-15 meter regn årligen. Vill man undvika regn, men ändå besöka regionen bör man ta sig dit under December – Februari, då det är något torrare och normalt mest regnar på natten. Är man mer intresserad av naturliv och inte så beroende av väder kan Juli – November vara en bra period, då havet fylls av lekande valar och havssköldpaddor som tar sig upp på land för att lägga ägg.

IMG_5815

En annan av de många anledningarna att ta sig hit är att besöka Nationalparken ”Ensenada de Utría”. Ett naturreservat med en mängd exotiska fåglar, reptiler, tapirer, uttrar, jaguarer etc. Laguner med självlysande alger och en kritvit strand, som logiskt nog kallas ”Playa Blanca”, mangroveträsk och tät djungel. Ta med snorkel och cyklop.

IMG_5626

Förutom detta finns det surfstränder av hög klass i El Valle och Nuquí, samt sportfiske och dykning i Bahía Solano.

IMG_5400

Med undantag för huvudorten Quibdó har området inte några riktiga städer, utan mest småbyar utmed kusten som främst lever av fiske. I många av dessa kan det vara svårt att handla med kort och ta ut pengar. Hittills är det bara Bahia Solano och Nuquí som har uttagsautomater av kustorterna så se till att ta med kontanter, allra helst i små valörer. En annan sak som man inte bör glömma hemma är myggsprej. Ingen malariarisk i området, men det är tillräckligt irriterande med vanliga mygg.

   Cascada chocolatal

För tillfället finns det två sätt att ta sig till Chocós stillahavskust: Med båt från Buenaventura och via flyg från Medellin och Cali. Jag kan rekommendera flyget då båtarna inte är passagerarfärjor utan fraktbåtar med en hytt som man delar med ca 20 andra resenärer.  

   IMG_6008

Posted by Paul Appelqvist at 11.10fm to Inspiration , Natur , Resmål , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE