Blogg

« juni 2011 | Main | augusti 2011 »

måndag juli 25 2011

En fristad på backpackerön

P1170088 Rofyllt boende dolt i grönskan.

Varje gång jag har varit på Koh Phangan i Thailand så har folk rekommenderat "The Sanctuary" men det var först under min senaste resa som jag fick bilda mig en egen uppfattning. Anledningen är del av tjusningen med stället, det ligger på en avskild liten strand dit man bara kan ta sig med båt eller fyrhjulsdriven taxi som avgår en gång om dagen.

Självklart har ägarna till "The Sanctuary" valt platsen med omsorg. Hit kommer ingen inramlades för att de inte hittar någon annanstans att bo - hit söker man sig. Hyddorna varierar i pris från 95 till över tusen kronor för att passa alla och ligger i en frodigt grönskande sluttning. Här, bland träden, ligger också en yogashala där man kan ta flera klasser varje dag, ett te-tempel och en meditationssal.

I den öppna restaurangen nere vid havet serveras nyttig och god thaiinspirerad mat - mest vegetariskt och vill man bara hänga i den avslappnande miljön kan man lägga sig i en av hängmattorna ovanför stranden.

Det är ett ställe där man ger ro och vila - åt både kropp och själ.

Posted by Lotta Zachrisson at 03.00em to Inspiration , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 18 2011

Niagarafallen - en enorm styrka och kraft

98Niagara_1190103 Det uppstår ofta ett sånt otroligt skum från vattenmassorna i Horseshoe Falls att man knappt ser fallen. När jag var där var det fortfarande is i vattnet vilken gjorde skummet mindre.

Från New York där jag bor är det bilavstånd till de mäktiga Niagarafallen och det var bara en tidsfråga innan jag skulle ta mig dit. Bussen upp till Rochester tog ungefär 6-7 timmar och där blev jag hämtad av bekanta som körde mig den sista biten till fallen. Eftersom de besökt Niagara många gånger var de tydliga med att vi måste ta oss över gränsen till Kanada för att den bästa vyn – och de hade rätt, så glöm inte passet.

Vi började med att åka upp i Skylon Tower där man får en bra överblick och inser att det faktiskt är två vattenfall – ett på den amerikanska sidan, Bridal Veil Falls, och ett på den kanadensiska, Horseshoe Falls, på grund av dess krökta form.

Väl nere på marknvå igen gick vi fram till kanten av Horseshoe Falls – och man kommer verkligen nära inpå. Bara meter under mig forsar vattnet fram med sådan otrolig styrka och kraft att jag inte fattar hur någon kan komma på tanken att kasta sig ut där i en tunna.

Den enda besvikelsen med fallen är omgivningen som är väldigt uppbyggd med hotell, kasinon och turistbutiker. Jag hade hoppats att en såhär vidunderlig naturupplevelse skulle vara omgiven av just natur.

Posted by Lotta Zachrisson at 03.00em to Inspiration , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juli 5 2011

Thrilling Dubai fountain

Dubai har som sagt många världsrekord runt om i staden. Vissa av dem ibland mest uppfunna av marknadschefer som verkar hitta olika rekord att slå mest för nöjes skull (världens största tittfönster i ett akvarium, världens längsta hotell, världens största godisaffär etc). Men vissa av rekorden är faktiskt rätt breath taking. Dubai Fountain mitt emot lika spektakulära Burj Khalifa är ett sådant rekord. Här sprutar fontänspelet högst i världen, högre än vid den berömda Bellagio fontänen i Las Vegas. Det är olika föreställningar varje halvtimme mellan kl 18-22 varje dag. Vissa av musikstyckena är dessutom såna som ger riktiga rysningar av välbehag i kombination med den fascinerande koreografin av vattenstrålarna, varje gång jag ser dem. Till alldeles nyligen var det Time to Say Goodbye med Sarah Brightman och Andrea Bocelli som var min personliga favorit (se nedan). Men nu har det kommit en ny version av fontänen som slår även Sarah och Andrea. Nämligen Thriller med Michael Jackson. Rysligt bra rent ut sagt! Åk ner till downtown och kolla in fontänen, det är värt att sitta kvar och titta flera omgångar till Thriller kommer, jag lovar!

Dubai Fountain info

 

 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 10.16fm to Inspiration , Nöje , Resmål , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 1 2011

El Chocó - Milslånga stränder, berg och djungel

Vill du ta dig till ett paradis men är trött på att trängas med alla andra turister på en trång strandremsa vid randen av ett stort hotellkomplex? Området ”El Chocó” vid Colombias stillahavskust är ett sådant ställe. Stränder växlas med djungel, mangroveträsk och berg med kristallklara vattenfall som mynnar ut direkt i havet.

IMG_6074

Vattenmassorna som kommer från bergen är enorma. Området är bland de mest regniga i världen med sina 10-15 meter regn årligen. Vill man undvika regn, men ändå besöka regionen bör man ta sig dit under December – Februari, då det är något torrare och normalt mest regnar på natten. Är man mer intresserad av naturliv och inte så beroende av väder kan Juli – November vara en bra period, då havet fylls av lekande valar och havssköldpaddor som tar sig upp på land för att lägga ägg.

IMG_5815

En annan av de många anledningarna att ta sig hit är att besöka Nationalparken ”Ensenada de Utría”. Ett naturreservat med en mängd exotiska fåglar, reptiler, tapirer, uttrar, jaguarer etc. Laguner med självlysande alger och en kritvit strand, som logiskt nog kallas ”Playa Blanca”, mangroveträsk och tät djungel. Ta med snorkel och cyklop.

IMG_5626

Förutom detta finns det surfstränder av hög klass i El Valle och Nuquí, samt sportfiske och dykning i Bahía Solano.

IMG_5400

Med undantag för huvudorten Quibdó har området inte några riktiga städer, utan mest småbyar utmed kusten som främst lever av fiske. I många av dessa kan det vara svårt att handla med kort och ta ut pengar. Hittills är det bara Bahia Solano och Nuquí som har uttagsautomater av kustorterna så se till att ta med kontanter, allra helst i små valörer. En annan sak som man inte bör glömma hemma är myggsprej. Ingen malariarisk i området, men det är tillräckligt irriterande med vanliga mygg.

   Cascada chocolatal

För tillfället finns det två sätt att ta sig till Chocós stillahavskust: Med båt från Buenaventura och via flyg från Medellin och Cali. Jag kan rekommendera flyget då båtarna inte är passagerarfärjor utan fraktbåtar med en hytt som man delar med ca 20 andra resenärer.  

   IMG_6008

Posted by Paul Appelqvist at 11.10fm to Inspiration , Natur , Resmål , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE