Blogg

« juli 2011 | Main | september 2011 »

tisdag augusti 30 2011

New Yorkarna tog stormen med ro

324897_10150352351106763_597001762_9623062_5224864_o Många flygbiljetter behövde bokas om - och på flygplatserna rådde helt klart kaos på lördagförmiddagen.

Till att börja med tror jag nästan att de svenska medierna hajpade orkanen Irene mer än de amerikanska, men när helgen närmade sig rådde nästan domedagsstämning var man än tittade i tidningar och på TV. New Yorkarna, vars stad låg mitt i vägen för ovädret verkade dock ta det hela med ro.

Visst var det många som köpte extra konserver med mat, men det var ännu fler som köade i vin- och spritbutikerna för att handla till de spontana orkanfester som anordnades lite varstanns.

Min egen lägenhet låg i evakueringszon A vilket betydde obligatorisk utrymmning. Det var inget problem för mig eftersom jag sedan länge planerat en resa till USA:s västkust. Fast mitt flyg som egentligen skulle avgå på söndagen, stormens värsta dag, var jag så klart tvungen att boka om till fredagen.

När jag pratade med vänner i efterhand lät de nästan lite besvikna över att det inte ens blev ett riktigt oväder.
– En trädgren bröts av på Första Avenyn och en i Tompkins Square Park, rapporterade min kompis från East Village och sa att det såg roligt ut när alla stod och fotade "den enorma förödelsen".

Posted by Lotta Zachrisson at 04.30em | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag augusti 23 2011

Pedaldrivna konserter för grönaste elen

En sak som lockade mig att flytta till New York var alla inspirerande människor. Det finns en anda där som att allt är möjligt att genomföra om man bara vill det tillräckligt mycket. Drömmar blir liksom verklighet.

Jag fick ta del av ett sådant projekt, Pedal Power NYC, när en bekant bestämde sig för att, som en protest mot all smutsig energiförbrukning – olja, kol och utvinningen av naturgas – så ville han sätta ihop en festivaldag där allt var helt drivet av cyklister som trampade ihop elen.

101Cyklister_1200092Det var många som kom och cyklade under dagen för att hjälpa till att ge kraft åt konserterna.


101JoshFox400px_1200100Efter några månaders slit hade han 16 cyklar som genererade ström, han hade fått lov att arrangera det hela på centrala Union Square där tusentals människor passerar varje dag och en mängd olika band ville spela.

Under själva dagen var det över 200 personer, delvis från publiken, som hjälpte till att trampa på cyklarna som var uppställda utmed scenen och många verkade riktigt imponerade och inspirerade av initiativet. Kanske var det några som tänkte om och nu försöker hitta grönare vägar. Det är otroligt vad en person kan åstadkomma – med lite hjälp.

Bilden ovan: Filmaren Josh Fox, som blev Oscarsnominerad för "Gas Land" som handlar om problemen med naturgas, kom och cyklade.

Posted by Lotta Zachrisson at 09.35fm to Inspiration , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag augusti 17 2011

Småstad mitt i storstan

Mitt i Aten, alldeles vid foten av Akropolis, ligger ett kvarter som heter Anafiotika. Det är ett gammalt kvarter som kom till i mitten av 1800-talet då det moderna Aten skulle byggas.

  IMG_1046

Fortfarande finns många av de små husen kvar, en del förfallna, andra restaurerade. Området är kulturmärkt så några större ingrepp får som tur är inte göras.

Det är lätt att missa området för gränderna är så smala att de mest liknar stigar. Ibland finns det plats för bara en enda person i taget. Här får man ibland en känsla av att vara i en småstad eller på en grekisk ö, trots att man befinner sig mitt i en stad med fyra miljoner invånare.

IMG_1036

När man är högst upp har man utsikt över Atens andra topp, Lykabettos.

 

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 10.32fm | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag augusti 12 2011

Hett kaffe - I'll see you in court

Jag gjorde nyligen ett radiojobb om konsumentmakt i New York. Som juridisk expert på stämningar pratade jag med advokaten Scott Schaeffer på firman Olshan & Grundman, och han nämnde bland annat den kända stämningen som handlade om att McDonalds serverade för hett kaffe.

Jag själv kommer bara ihåg historien som en episod i Seinfeldt, där Kramer smugglar in en kopp på en biograf och när han bränner sig efter att ha klumpigt snubblat så väljer han att stämma kaffekedjan. Men historien baseras alltså på ett riktigt fall där kvinnan som stämde vann och fick en okänd men stor summa pengar i skadestånd.

I år har en dokumentär kommit ut som heter "Hot Coffee" och som försöker förklara att de som stämmer inte bara är en hög knäppisar som försöker tjäna en lätt hacka pengar. I New York visades filmen för fullt hus och oavsett vad man tycker verkar den framkalla känslor.

Posted by Lotta Zachrisson at 04.47em to Film , Resmål , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE