Blogg / Kommentera

måndag september 19 2011

Santander – Colombias äventyrsmekka

Rafting, bergsklättring, canyoning, rappeling, kayak, paragliding, grottutforskning med mera, med mera. Allt detta och mer kan du göra i regionen Santander i Colombia. Bästa utgångspunkten är utan tvekan San Gil, ca 6 timmars bussresa från Bogota. En traditionell by som under senaste tiden vuxit sig stark inom äventyrsturism. Men att stanna bara här skulle vara att missa mycket av upplevelsen. Inom ca 40 minuters bussresa finns en mängd små byar, värda att besöka. Det kan kanske kännas tryggt att denna zon har varit i stort sett opåverkad av guerillaverksamhet, och man kan därmed röra sig utan oro för detta. Till exempel:

Curití:

Är en liten bergsort ca 30 minuter från San Gil. Temperaturen är något lägre än i San Gil, framför allt på natten. Den största anledningen varför folk tar sig till Curití är för att besöka ”La cueva de la vaca”, eller på svenska ”kossans grotta”. Varför den heter så kom jag aldrig fram till, men den är helt klart värd att besöka. Det är en enorm sak, man har utforskat totalt ca 6000 meter av grottan och fortfarande inte hittat grottans ände. Var förberedd på att vandringen i grottan görs till största del i vatten (och även en liten del under vatten, inget för klaustrofobiker) eftersom denna grottan formats av en underjordisk flod under tusentals år. För att besöka grottan krävs guide och utrustning. 

IMG_6448

Ett annat smultronställe nära Curití är Pescaderito, en floddal formad av stora klippblock med olika formationer som bildar naturliga bassänger, vattenfall mm. Stället är ett paradis, och jag kan rekommendera att ta med tält och mat för några dagar för att utforska dalgången. Pescaderito ligger ca 45 minuters gång från Curití.

IMG_6393

Ca 1 timmes vandring åt andra hållet ligger ”El Santuario”, en naturlig labyrint i kalksten övervuxen av palmer, lianer, snårskog mm. Enligt legenden var det förr i tiden en bosättning för Guane indianerna som spanjorerna aldrig lyckades invadera. På grund av den labyrintlika strukturen är det lätt att irra in sig i El Santuario, vilket gör att man alltid bör besöka det i sällskap av en lokal guide.

I Curití kan man också för ca 100-lappen ta sig ut på en tur paragliding över floden och dalgångarna. 

Mogotes:

En mer än 300 år gammal by i bergen ca 1 timmes svängig resa från San Gil. Tag med kläder för regn och kalla nätter då klimatet här är betydligt mer fuktigt. Största attraktionen för Mogotes är det så kallade ”hoyo de los pajaros”, eller ”fågelhålet” (ledsen för den fattiga översättningen, allt låter lite sämre och mindre exotiskt på svenska än på spanska), ett hål på ca 30 meter diameter och 100 meter djupt mitt på en åker. 

IMG_6908Hålet är ett naturfenomen som ingen riktigt vet hur det uppstod. Det finns teorier om meteoriter, jordskred mm, men ingen vet med säkerhet. För en upplevelse bör man vara där vid solnedgången, då fåglarna vaknar till och flyger ut för att leta mat. För att ta sig hit är det ungefär 2 timmars vandring från Mogotes. Än så länge finns inga bussar som tar dig hit. 

I närheten av Mogotes finns också en mängd floder, vattenfall och grottor som är värda att besöka. Bland annat de mest kända vattenfallen ”Cascada del Diablo” på ca 45 meter och ”El Resumidero”.

 

 

Posted by Paul Appelqvist at 04.42em to Inspiration , Natur , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE