Blogg / Kommentera

torsdag december 8 2011

En grekisk stenåldersby

I Grekland finns det hur många fynd och utgrävningsplatser som helst från antikens tid, dvs ca 700 f.Kr – 470 e. Kr. Till och med mer än vad myndigheterna egentligen är intresserade av, för det kostar pengar att ta hand om allt.

Kastoria 004

Men utgrävningar av stenåldersbyar finns det inte så många av. Det är därför det känns extra spännande att besöka Dispilio utanför staden Kastoria i nordvästra Grekland. Där har man nämligen hittat rester från en bosättning som är daterad till 5.500 år f. Kr. Platsen ligger vid kanten av en stor sjö och man tror att det under den yngre stenåldern fanns ett samhälle där bestående av nästan tretusen personer som sysslade med fiske och jakt.

Kastoria 007

Nu har arkeologer rekonstruerat hur man tror att samhället och deras hyddor som stod på pelare i vattnet kan ha sett ut. Inne i hyddorna finns föremål och redskap som är exakta kopior av de fynd som hittats. I ett litet museum finns originalfynden samlade och där blir man faktiskt imponerad av att människor redan för 7000 år sen kunde tillverka vackra krukor – och att de spelade på instrument! En liten flöjt avslöjar att stenåldersmänniskorna inte bara jagade utan även spelade musik. Tyvärr ligger arkeologernas arbete med fynden nere för närvarande – på grund av ekonomisk kris, förstås.

 

 

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 12.16em | Permalink | Comments (0)

Comments

The comments to this entry are closed.

Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE