Blogg

onsdag januari 26 2011

Filmparadis för übergeeks

    IMAG1500

Videobutiksdöden blir mer och mer påtaglig i Österrike, även om det är en fördröjning på några år jämfört med hur utveckligen gått i Sverige. Det är verkligen trist att se detta hända som i slow motion, då en del av min filmupplevelse alltid var att kunna spatsera i en videobutik, klämma lite på fodralen och browsa filmpärlor i skala 1:1.

Biblioteken kan sägas ha övertagit videobutikens funktion, i Wien är huvudbiblioteket en riktig guldgruva om man letar rariteter. Huvudbibblan, Hauptbücherei, vid Urban-Loritz Platz är i sig en omvälvande upplevelse. Komplexet är gigantiskt och har ungefär precis allt du behöver och letar efter, även om du inte visste det. Väldig populär och välbesökt oas mitt, inte långt från Westbahnhof.

IMAG1501

Men är man en filmnörd värd namnet, och letar efter allt som kan tänkas vara exklusivt filmrelaterat, finns ett anonymt smultrönställe, ganska nära Schwedenplatz: Satyr Filmwelt (Marc-Aurel-Straße 5). Två spatiösa våningsplan som inrymmer gedigna avdelningar för filmmusik, affischer, fotografier, böcker, DVD, VHS, serier, obskyra filmmagasin och otroligt mycket mer, som man definitivt vill besöka. Med tanke på den pågående videobutiksdöden känns det angeläget att komma hit lite oftare, och uppmuntra andra att hitta hit. 

  IMAG1503

Posted by Anders at 09.55fm to Aktuellt , Books , Böcker & Lästips , Film , Kultur , Produkter , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag september 8 2010

Freej- Dubais svar på The Simpsons

Om du vill lära dig ett lands kultur och "insider jokes" så är det ett bra alternativ att läsa eller titta på lite serier som är populära i landet. Serier visar ofta på kulturella egenheter, samt ger en bild av vad människor i denna kultur har för vardagsproblem, reaktioner på aktuella händelser och typ av humor/sarkasm i landet. Sverige har dagstidningsserier som Nemo & Rocky etc, USA har The Simpsons & South Park, och Dubai har... FREEJ. Freej är en animerad serie som skapades 2006 av Mohammed Saeed Harib, en lokal emiratier från Dubai. Serien har 4 huvudkaraktärer, som är 4 kvinnor boendes i ett avgränsat område i Dubai: Umm Saaed, Umm Allawi , Umm Saloom, och Umm Khammas. De har all olika personligheter och egenheter och träffas ofta & gärna hemma hos varandra och dricker arabiskt kaffe. De avhandlar ämnen som nya tekniska prylar (mycket populärt i Dubai), lokala traditioner såsom Ramadan, pilgrimsfärden till Mecka och andra muslimska högtider, och tar även upp vardagsproblem med allt som händer i Dubai, på ett roligt och förståeligt sät. Serien är en av få möjligheter i Dubai där ironi och sarkasm avhandlas på liknande sätt som i västvärlden, och med en bra självdistans. De 3 första säsongerna finns även utgivna på DVD, med engelska subtitles. En kul souvenir för att lära dig eller barnen om hur kulturen funkar här i UAE!

Freej 
   
Källa: freej.ae

Om du vill läsa mer om serien och karaktärerna- se www.freej.ae

Posted by Linda Jacobsson Asting at 02.30em to Books | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag januari 25 2010

Intressant samtidskonst stavas ESSL


Jag minns när det i Sverige var gratis inträde till muséerna - och eftersom gratis är gott blev det betydligt mer kulturkonsumtion än brukligt för egen del. Nu passade jag på igen men denna gång till ESSL Museum Klosterneuburg utanför Wien i Österrike. Det är ett museum för samtidskonst och nu firar de jubileum och då är inträdet gratis fram till den 2 februari i år. Även bussarna dit är väldigt gratis och det tar cirka 25 minuter från Albertinaplatz i Wiens första distrikt, direkt fram till entrén.

Muséet är sobert och trivsamt, byggnaden är öppen och inbjudande. Mest minnesvärda upplevelserna tyckte jag nog dels var en drömsk videoinstallation av omtalade Pippilotti Rist, A Liberty Statue for Tokyo, där man ombeds ta av sig skorna innan man kliver in bakom mörka ridåer. Inne i mörkret lägger man sig sen på en stor plyschmadrass och tar in videoverket till suggestiva toner. Nytt och udda sätt att kolla film på. Man kan dessutom se installationen från vilken vinkel man vill.

Singen

En annan installation heter Gonflés, Degonflés av konstnären Annette Messager och består i princip av ett rum fyllt med halvabstrakta uppblåsbara figurer som vecklar ut sig och sjunker ihop hela tiden. Roligast var att notera reaktionerna bland publiken när en stor plastpenis blåstes upp.

När man studerat färdigt konstverken kan man fika på det trevliga caféet, kolla in ett litet arty bibliotek eller browsa den obligatoriska bokhandeln med svindyr kulturelitistisk litteratur. För övrigt erbjuder man även workshops för barn och “art education”-seminarier där man diskuterar konst i allmänhet.

Posted by Anders at 08.27fm to Aktuellt , Books , Film , Inspiration , Kultur , Museum , Videos | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag november 10 2009

Dante - mannen bakom den gudomliga komedin

DanteFlorens och en av Italiens mest berömda poeter är Dante Alighieri. Han föddes i Florens 1265 och levde fram till 1321 och skrev ett av de mest berömda litterära verken i Italiensk historia, "den den gudomliga komedin".

"La divina commedia" som den heter på italienska är en av grundpelarna i Italiensk kultur och florentinarna har all anledning att vara stolta. Att besöka Florens utan att komma hem med den grundläggande kunskapen om Dante tycker jag är olyckligt.

Så, besöker man Florens bör man ta möjligheten att besöka hans hem, som ligger centralt i innerstaden, via santa margherita 1, och som numer är ett museum " Museo Casa di Dante".

Öppettider:

10.00-17.00. stängt måndagar.

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.00fm to Books , Inspiration , Kultur , Museum , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag september 22 2009

Internationell bokmässa i Nairobi 23-27 september

Book fair

På onsdag går den största bokmässan i Östafrika av stapeln i Sarit Centre i Nairobi, Kenya.Varje år kommer fler än 20 000 besökare för att lyssna på föredrag, träffa författare och köpa böcker. Mässan, som fokuserar på lokala och regionala författare och förläggare, har blivit internationellt erkänd.

Bered plats i bokhyllan och bege er iväg till bokmässan!

Datum: 23-27 september
Plats: Sarit Centre, Second Floor, Parklands Road, Spring Valley
Telefon: +254 20 374 74 08

Posted by Susanna Westgren at 07.00fm to Aktuellt , Books , Böcker & Lästips , Inspiration , Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juli 28 2009

"Afrikanen" är dagens boktips!

Såhär i semestertider vill jag tipsa om en bok för er som gillar att läsa om Afrika.

Jag har inte för vana att läsa nobelprisförfattare, men gör det då och då när andan faller på. Efter att ha läst "Afrikanen" skriven av J.M.G. Le Clezio (nobelpristagaren i litteratur, 2008) får jag erkänna att det här är första gången en nobelprisförfattare fullständigt tagit andan ur mig!

Boken är inte mer än 89 sidor lång och handlar om hur författaren som åttaåring flyttar till Nigeria där han för första gången träffar sin pappa. Denne arbetar sedan länge som läkare i den afrikanska bushen. Le Clezio stannar i två år, en vistelse som blir såväl spännande som omtumlande. Författarens språk är lätt, målande och om du, precis som jag, har en förkärlek för afrikaskildringar tror jag att du kommer att tycka om den här boken.

Afrikanen av J.M.G. Le Clézio
Afrikanen Jag fantiserade länge om att min mor var svart. När jag hade återvänt från Afrika hittade jag på en historia, ett förflutet för att fly undan verkligheten i ett land, en stad där jag inte kände någon, där jag hade blivit en främling. Sedan pensionerades min far och flyttade till Frankrike för att leva med oss och jag upptäckte att den verklige afrikanen var han. Det var inte lätt att medge för mig själv. Jag fick gå tillbaka i tiden, börja om, och försöka förstå. Till minne av detta har jag skrivit denna lilla bok.

(Bild lånad från Elisabeth Grate Bokförlags hemsida)

Posted by Susanna Westgren at 09.34fm to Books , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE