Blogg

fredag augusti 12 2011

Hett kaffe - I'll see you in court

Jag gjorde nyligen ett radiojobb om konsumentmakt i New York. Som juridisk expert på stämningar pratade jag med advokaten Scott Schaeffer på firman Olshan & Grundman, och han nämnde bland annat den kända stämningen som handlade om att McDonalds serverade för hett kaffe.

Jag själv kommer bara ihåg historien som en episod i Seinfeldt, där Kramer smugglar in en kopp på en biograf och när han bränner sig efter att ha klumpigt snubblat så väljer han att stämma kaffekedjan. Men historien baseras alltså på ett riktigt fall där kvinnan som stämde vann och fick en okänd men stor summa pengar i skadestånd.

I år har en dokumentär kommit ut som heter "Hot Coffee" och som försöker förklara att de som stämmer inte bara är en hög knäppisar som försöker tjäna en lätt hacka pengar. I New York visades filmen för fullt hus och oavsett vad man tycker verkar den framkalla känslor.

Posted by Lotta Zachrisson at 04.47em to Film , Resmål , Television , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juni 16 2011

Popfestivaler att spana in

6a00d83451f19769e201538e46d363970b-450wi

Nu har popfestivalsäsongen i Wien och Österrike satt igång, och det öppnade starkt med två riktigt trevliga alternativ att välja på. Dels har vi Popfest Wien som är väldigt gratis och är mitt i Wien på Karlsplatz. Många, mestadels inhemska indieakter spelar, men utbudet torde tilltala många . Hela programmet här. Jag fick rekommendationer att inte missa Francis International Airport, Ginga och Gustav.

Andra festivalen som smällde avsevärt högre i mina ögon och öron heter Donau Festival, ligger vid fantastiska Krems och hade i år en riktigt imponerande line-up att skryta med. Mycket elektroniskt, avantgarde, experimentellt, visuellt och cutting edge. Även nyskapande kortfilmer kommer visas. Häromåret bevittnade jag Aphex Twin lira till ett fullknökat dansgolv, och Leila från Warp Records i ett kyrkokapell med magnifikt dedikerad lasershow. Årets uppställning gjorde ingen besviken. Sover man över i Krems finns det mycket vackra vyer och platser att besöka och uppleva förutom själva festivalen. Annars finns shuttlebus från och till Wien, samt bra tågförbindelser.

Stadtfest
Stadtfest med pampig bakgrund.

Och snart kommer Donau Insel Fest (Danube Island Festival) att äga rum på en avlång öremsa mitt i Wien, och det är en av de större tilldragelserna varje år, med ett svårslaget erbjudande: största utomhusfestivalen i Europa och allting är helt gratis. 24-26/6 håller det på och det kommer bli full fart med många olika scener, akter, happenings, aktiviteter, festligheter och god mat. Scenen med mest intressanta namn enligt mig är radiostationen FM4:s avdelning. Förra året hade de dessutom en bungyjump som backdrop.

Posted by Anders at 10.42fm to Aktuellt , Film , Kultur , Music , Nöje , Resmål , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag april 4 2011

Filmfestival i Buenos Aires

 Bafici2011 11 dagar, 422 filmer från 48 länder och 280 000 besökare. Det var BAFICI, eller Buenos Aires Festival de Cine Independiente, år 2010. I år börjar denna enorma filmfestival den 6:e April och pågår till den 17:e. Vill man själv delta och se någon av filmerna kan man köpa biljetter online via den oficiella hemsidan. Biljetterna säljs till samma pris för samtliga föreställningar: 12 pesos argentinos. Ca 20 sek. Ett billigt alternativ för att ta del av stadens stora kulturutbud.

För mer information och trailers för filmerna kan jag rekommendera festivalens facebooksida.  

Posted by Paul Appelqvist at 03.36em to Aktuellt , Film , Inspiration , Kultur , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag mars 17 2011

Liten by på Kreta blir turistattraktion

Den lilla byn Ano Elounda på Kreta, med bara en handfull åldringar som fast befolkning, kan i sommar förvänta sig en fullständig invasion av besökare och turister. Det är här som de flesta scener i den otroligt populära filmatiseringen av Victoria Hislops bok "Längtans ö" spelats in, med regissör Theodoris Papadoulakis. Filmen sänds just nu som serie i grekisk tv, men jag skulle bli mycket förvånad om den inte även görs om till en internationellt gångbar film så småningom.

Kreta febr 2011 105

Den som besöker Ano Elounda kan fortfarande se dekoren som förvandlade byns gränder till ön Spinalonga, den ö utanför Kretas kust dit hundratals leprasjuka förvisades under första halvan av 1900-talet. Eftersom det inte var tillåtet att göra ingrepp på ön så spelades de flesta scener istället in i Ano Elounda. Troligen blir dekoren kvar över sommaren för den som vill låta sig "förflyttas" till Spinalongas huvudgata, dess brödbutik och kyrka.

Kreta febr 2011 131

Bara några kilometer från Ano Elounda ligger byn Plaka, där en stor del av bokens handling utspelar sig. Där kan man ta båten över till den verkliga ön, gå igenom "suckarnas gång" och strosa runt bland de fallfärdiga ruinerna och fundera på hur livet var för de spetälska som tvingades lämna allt och flytta hit. Ett litet museum informerar om Spinalongas spännande historia under hundratals år.

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 04.26em to Böcker & Lästips , Film , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 26 2011

Filmparadis för übergeeks

    IMAG1500

Videobutiksdöden blir mer och mer påtaglig i Österrike, även om det är en fördröjning på några år jämfört med hur utveckligen gått i Sverige. Det är verkligen trist att se detta hända som i slow motion, då en del av min filmupplevelse alltid var att kunna spatsera i en videobutik, klämma lite på fodralen och browsa filmpärlor i skala 1:1.

Biblioteken kan sägas ha övertagit videobutikens funktion, i Wien är huvudbiblioteket en riktig guldgruva om man letar rariteter. Huvudbibblan, Hauptbücherei, vid Urban-Loritz Platz är i sig en omvälvande upplevelse. Komplexet är gigantiskt och har ungefär precis allt du behöver och letar efter, även om du inte visste det. Väldig populär och välbesökt oas mitt, inte långt från Westbahnhof.

IMAG1501

Men är man en filmnörd värd namnet, och letar efter allt som kan tänkas vara exklusivt filmrelaterat, finns ett anonymt smultrönställe, ganska nära Schwedenplatz: Satyr Filmwelt (Marc-Aurel-Straße 5). Två spatiösa våningsplan som inrymmer gedigna avdelningar för filmmusik, affischer, fotografier, böcker, DVD, VHS, serier, obskyra filmmagasin och otroligt mycket mer, som man definitivt vill besöka. Med tanke på den pågående videobutiksdöden känns det angeläget att komma hit lite oftare, och uppmuntra andra att hitta hit. 

  IMAG1503

Posted by Anders at 09.55fm to Aktuellt , Books , Böcker & Lästips , Film , Kultur , Produkter , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 4 2010

Filmhösten i Wien

Viennale Sommarens sista dag i Wien inträffade exakt i fredags. Då var det fortfarande t-tröjeväder och man kunde unna sig en Zwickl på sin terass om man ville. Nu regnar det non-stop istället. 

Perfekt läge då att investera i ett cinematekskort och njuta av den stundande filmhösten. Cinemateket, eller Filmarchiv Austria som det heter här, har i oktober tema Michael Haneke, en högst kontroversiell regissör som gillar att provocera sin publik. Häromåret sattes en nyinspelning upp av hans obehagliga film Funny Games i amerikansk tappning, med Naomi Watts i huvudrollen.

Sen kommer Viennale, som är den största filmhändelsen i Österrike med omnejd. Den är inte lika stjärnglittrig som Venedig eller Berlin, men smäller ganska högt internationellt ändå, och inte så få filmstjärnor letar sig hit. Förra året snubblade jag nästan på Donald Sutherland, vilket fick mig att fånstirra i gott och väl 10 minuter på behörigt avstånd. Han såg ju precis ut som en hemlig agent också i sin trenchcoat och yviga vita skägg. Dan därpå läste jag att han var här för att spela in en riddarfilm och ingen spionhistoria. John Malkovich brukar också hänga i Wien och uppträder ofta i teateruppsättningar.

21 oktober sätter det igång, 3 november är det final. Mer info på Viennale, där det officiella filmprogrammet kommer släppas den 12 oktober. Biljetter till de bästa filmerna går väldigt väldigt fort, så det gäller att tänka snabbt när man ska boka.

Posted by Anders at 03.23em to Current Affairs , Film , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag mars 30 2010

Film - Stjärnor, premiärer och inspelningar

58 LandmarkMovie600px_1054 
Samlade fans inför premiären av "The Runaways" med Kristen Stewart.

Runtom på New Yorks gator blir man ständigt påmind om hur stor filmbranschen är här. Bara i onsdags när jag promenerade omkring gick jag först förbi en stor inspelningsplats med starka strålkastare riktade in mot en gränd, avspärrningar och diverse lastbilar med utrustning och plats för skådisarna att vila upp sig.

Bara några minuter senare gick jag förbi biografen Landmark på Houston Street där ett stort pressuppbåd och en mängd fans hade samlats. Det visade sig att filmen "The Runaways" med Kristen Stewart i huvudrollen skulle ha galapremiär. Filmen kretsar egentligen kring tjejrockbandet med samma namn som filmen, som var stora pån 70-talet. Men det märktes att de flesta av fansen var där för Stewarts skull, och kanske mest för hennes medverkan i Twilight-filmerna, för jag kunde skymta en hel del sådana böcker som tagits med i hopp om en autograf.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.49fm to Film | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag januari 25 2010

Intressant samtidskonst stavas ESSL


Jag minns när det i Sverige var gratis inträde till muséerna - och eftersom gratis är gott blev det betydligt mer kulturkonsumtion än brukligt för egen del. Nu passade jag på igen men denna gång till ESSL Museum Klosterneuburg utanför Wien i Österrike. Det är ett museum för samtidskonst och nu firar de jubileum och då är inträdet gratis fram till den 2 februari i år. Även bussarna dit är väldigt gratis och det tar cirka 25 minuter från Albertinaplatz i Wiens första distrikt, direkt fram till entrén.

Muséet är sobert och trivsamt, byggnaden är öppen och inbjudande. Mest minnesvärda upplevelserna tyckte jag nog dels var en drömsk videoinstallation av omtalade Pippilotti Rist, A Liberty Statue for Tokyo, där man ombeds ta av sig skorna innan man kliver in bakom mörka ridåer. Inne i mörkret lägger man sig sen på en stor plyschmadrass och tar in videoverket till suggestiva toner. Nytt och udda sätt att kolla film på. Man kan dessutom se installationen från vilken vinkel man vill.

Singen

En annan installation heter Gonflés, Degonflés av konstnären Annette Messager och består i princip av ett rum fyllt med halvabstrakta uppblåsbara figurer som vecklar ut sig och sjunker ihop hela tiden. Roligast var att notera reaktionerna bland publiken när en stor plastpenis blåstes upp.

När man studerat färdigt konstverken kan man fika på det trevliga caféet, kolla in ett litet arty bibliotek eller browsa den obligatoriska bokhandeln med svindyr kulturelitistisk litteratur. För övrigt erbjuder man även workshops för barn och “art education”-seminarier där man diskuterar konst i allmänhet.

Posted by Anders at 08.27fm to Aktuellt , Books , Film , Inspiration , Kultur , Museum , Videos | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag juli 19 2009

Helvetet, tur o retur

Eisriesenwelt1

Eisriesenwelt, ordagrant "isjättarnas värld", är ett passande namn på världens största isgrotta, beläget cirka 4 mil från Salzburg i Österrike, inuti berget Hochkogel (som för övrigt ligger ett stenkast från slottet Burg Hohenwerfen, inspelningsplats för den klassiska krigsfilmen Örnnästet med Clintan i huvudrollen). Man kan antingen åka bil upp och promenera sista biten eller ta den hisnande linbanan direkt till öppningen.

Snabba fakta: ungefär 200.000 besökare om året. Grottkomplexet är totalt 42 kilometer långt.

Upp och ner för vindlande gångar ledsagas man sedan genom ett kompakt mörker, flankerat av majestätiska, massiva isformationer. Varje gång guiden gör ett stopp för en kort historielektion tänder han en magnesiumfackla vars ljus ramar in scenen på ett fullkomligt magiskt sätt. En annan filmreferens som inte känns alltför långsökt är att det hela påminner mycket om interiören i Stålmannens högkvarter.

En bra bit in i isvärlden anländer man så till det största bergrummet, som också är Alexander von Mörk's sista viloplats, en urna med hans kvarlevor står här i en nisch och benämns "von Mörk-katedralen". von Mörk var inte den förste grottforskare som upptäckte platsen, men var den som utforskade merparten av den och bidrog till dess popularitet. Grottan var känd hos lokalbefolkningen sedan innan, men undveks på grund av att man misstänkte att detta var själva porten till Helvetet.

Sammanfattningsvis: Helvetet, här fruset till is, tar cirka 1 timme att besöka och är väl värt de 19 euro (inklusive färd med linbana) det kostar. Glöm inte att ta med varma kläder.

Posted by Anders at 01.56em to Film , Natur , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE