Blogg

onsdag december 21 2011

Wiens pampigaste julbasar

Runt om i Österrike firar man nu jul på traditionellt vis. Tydligast märks det på alla julbasarer, Weihnachtsmarkt, som poppar upp runt varje husknut.

IMAG3281


Ståtligast av dom alla torde jul- och nyårsmarknaden vid slottet Schönbrunn vara. Det är en ganska mäktig känsla att komma in genom den pampiga huvudporten kvällstid och har hela slottet belyst framför sig med myllret av besökare som spatserar omkring. I den enorma slottsgården finns Glühweinstände med otaliga varianter rykande glöggdricka, Kaiserschmarrn (en slags fluffig pannkakssmet) och mycket annat gott. Förutom kulinariska läckerheter säljer man mycket av traditionellt hantverk och allt som glittrar och glänser.

IMAG3283

Kultur- und Weihnachtsmarkt, Neujahrsmarkt, Schloß Schönbrunn

Posted by Anders at 06.07em to Aktuellt , Högtider , Mat och dryck , Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



fredag december 9 2011

Grekisk taverna i gammalt turkiskt badhus

Gamla stan i Chania på Kreta är ovanligt väl bevarad. De trånga små gränderna är som en labyrint där man går och går och knappt hittar ut. Små butiker, kaféer och mysiga tavernor lockar överallt. Allra bäst är att ta en promenad tidigt på morgonen, innan de stora turistgrupper väller in, för då kan man verkligen studera varje hus och kvarter i lugn och ro.

Chania 048

Det finns många hyfsat bra ställen att äta på, men ett ställe man inte bör missa är Tamam, på Zampeliou 49, en parallellgränd till hamnpromenaden. Den har 30 år på nacken och är inhyst i en byggnad från 1647 som då var ett gammalt turkiskt badhus, ett hamam. Man går ner en halvtrappa och det är nästan så man känner ångan sippra ut från väggarna.

Chania 052

Men under ljumma sommarkvällar vill man kanske helst sitta ute i den trånga gränden. Borden är inte så många så det gäller att vara ute i god tid, för Tamam är populärt.

Chania 050

Här finns många grekiska och kretensiska specialitéer att välja på av alla de slag. Som dakos till exempel, vilket är en grov skorpa med krossad tomat, olja och fårost på. Det är en typisk smårätt från Kreta som man absolut bör pröva om man åker dit.

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 03.00em to Inspiration , Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



fredag december 2 2011

Hitta rätt bland restaurangerna i Miami

108 ALaFoliePå matvandringen stannade vi vid trevliga A La Folie att äta god ost.

Miamis turistmagnet South Beach har mycket att erbjuda resenären – en härliga playa, fin arkitektur att titta på och ett ständigt hålligång – men många är överens om att det kan vara svårt att hitta bra restauranger här. Så blir det ofta med många tillfälliga besökare – priserna är höga och kvaliteten kan svikta.

Men... Det finns många bra ställen för den som vet vart man ska leta. Senast jag var i Miami hängde jag med på en mat-vandring. Den gick ut på att vi i grupp gick mellan olika restauranger och caféer som en lokal guide valt ut bland sina egna favoriter. På varje ställe fick man smaka något gott som var en specialtet just här. Det blev starkt kaffe och kubanska mackor på Davids Café, ost- och fruktbricka på franska A La Folie och hemgjord glass på Frieze. Att ta emot tips av en lokalbo är alltid bästa sättet att hitta rätt.

108 HalleflundraSenare på kvällen följde jag mitt egna råd och valde en restaurang som en kompis som bor i Miami brukar gå till. Att ägaren Brian är gift med en svenska gjorde det så klart lite extra roligt.
– Ja, jag har haft Max Martin och Alexander Skarsgård som gäster flera gånger, berättade Brian medan han serverade baconlindade pilgrimsmusslor och en hällefrundra (halibut) som var så god att den bara smälte i munnen.

Hans Dining Room är relativt nyöppnat och känns som en liten bistro som hämtad från en sydeuropeisk storstad. Hans första restaurang OLA är mer klassiskt stilig. Maten är lika god på båda ställena. Och har du tur kan du alltså stöta ihop med en svensk kändis!  

Posted by Lotta Zachrisson at 04.12em to Inspiration , Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag november 23 2011

Kaliforniens mindre kända vinodlingar

106 SonomaSonoma ligger bland vackra böljande kullar.

Oavsett var man bor i världen så har de allra flesta hört talas om Napa Valley och dess vingårdar. För dem som bor i San Francisco med omnejd är grannen lite längre norrut – Sonoma – minst lika viktigt. Här finns gårdar som J Vinyards som är kända för sitt mousserande vin, framställt på samma sätt som den franska champagnen, familjeägda Lancaster som gör en Cabernet Sauvignon på bara de allra bästa druvorna och Hop Kiln, Korbel och Clos du Bois med mer överkomliga priser.

Det som gör Sonoma att föredra är att området är trevligare att åka omkring i. Vägarna slingrar sig runt kullarna och gårdarna och vinprovningsrummen ligger pittoreskt. Napa är mer för den effektiva med en rak väg där ställena ligger på rad, vägg i vägg.

Vinprovning kan kosta en del. Ofta får du tillbaka vad du betalat om du handlar en flaska eller två. Men vill du kunna prova dig fram utan krav på att köpa ska du kolla upp hotellet du har tänkt bo på. Vissa av dem har nämligen gratiskort för sina gäster och det kan vara värt många hundringar. Ett sådant ställe är Hotel Healdsburg som ligger i den gulliga lilla staden med samma namn. Det är dessutom en bra utgångspunkt att upptäcka Sonoma från med trevliga restauranger på kvällarna.

För lite rabatt på Korbel kolla här.

Posted by Lotta Zachrisson at 01.38em to Inspiration , Mat och dryck , Resmål , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



torsdag november 17 2011

Laga Shabu Shabu på restaurang i New York

New Yorkare gillar att testa nya grejer - speciellt när det gäller restauranger. Tidningarna skriver varje vecka om det senaste sättet att äta på och sedan måsta alla springa iväg och prova. Den som väljer att bara öppna en vanlig krog får svårt att synas i mängden här.


Shabu_P1200627

Jag testade rätten på Poh32 & Shabu Shabu på St Marks Place, som kanske inte är det mest genuina av ställen, men vi lyckades i alla fall få maten riktigt god samtidigt som det kändes nyttigt. Extra plus för dygnet-runt-öppettiderna!

Det finns därför mycket som jag inte hunnit prova än. Igår blev det dags för Shabu Shabu, en rätt som ingår i det japanska köket. Borden man sitter vid har värmeplattor som man styr över själv och på dem placeras skålen med buljong. Enligt instruktionerna smaksätter man sedan buljongen själv med olika såser som ger styrka och smak och sedan är det dags att börja laga.

I med majs och squash, sedan olika grönsaker, svamp och kött eller fisk. Och den som vill kan kläcka i ett ägg också. Koka lite i taget och plocka ur och ät så fort det är klart. Till sist häller man i nudlar som njuts som en härlig, smakrik soppa.

Jag måste erkänna att de knapphändigt skrivna instruktionerna inte var tillräckliga utan vi gjorde istället nudelsoppa på alltihop samtidigt. Gott blev det i alla fall. Shabu Shabu kanske det inte var, men det betyder ju att jag fortfarande har något att se fram emot att prova för första gången.

Posted by Lotta Zachrisson at 02.06em to Inspiration , Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



måndag oktober 10 2011

Svenska sötsaker i Salzburg

IMAG2931

Österrikare är väldigt förtjusta i sina bakverk, mycket degknytten med florsocker och choklad eller aprikosmarmelad inuti ska det vara. Det hör den omsusade cafékulturen till och längtan efter allt som stavas Genuss. Salzburg är inget undantag och i synnerhet här kanske eftersom man stenhårt marknadsför Mozart och original-Mozartkugels (draperade chokladkulor). Intill en av alla dessa Mozart-franchises i centrala stan, om man kryssar höger efter Staatsbrücke, hittar man en butik som bryter det rödguldiga mönstret ganska tvärt med blågult.

Butiken heter Sweedy och saluför allt vi normalt hittar i gottkioskerna hemmavid, men med spännande översättningar som Kaugummi, Lakritze, Lollies, Süsses Stangen och mycket mer. Jag pratade kort med ägaren Kristina och hon säger att det blivit som ett litet community med utlandssvenskar som kommer förbi. Oftast undrar de om det verkligen är svenskt godis. Nu efterlyser hon åsikter om vad de ska utvidga sortimentet med eftersom IKEA utomlands inte kommer sälja märkesvaror från Sverige längre utan kommer gå över till samma varor men under eget namn. Har ni förslag, maila henne gärna på info@sweedy.at. Finns även på facebook.

IMAG2934
Sweedy, må-lö 11-18, Griesgasse 5, Salzburg.

Posted by Anders at 10.55fm to Mat och dryck , Resmål , Shopping , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



torsdag september 8 2011

I Chiang Mai lär man sig nytt

Mat_DSC00089 Härligt röd och grön curry som smakar som på riktigt.

Det har blivit intressant för många resenärer att inte bara lata sig utan även få ut något mer av semestern. En del åker på språkresor eller jobbar som volontärer.

Massage_P1170987 Själv har jag tänkt flera gånger då jag varit i Thailand att jag åtminstone ska gå en matlagningskurs, men det har hittills alltid fallit på tajming, att kurserna inte hållits på de orter eller tider jag kunnat.

Min senaste resa tog mig till den nordliga staden Chiang Mai och nu vet jag att det är hit man ska åka för att lära sig nya saker. Förutom matlagning finns här massor med möjligheter att lära sig ge thaimassage, färga batik eller prata thailändska till exempel.

Thai Cottage fick jag lära mig att laga fyra rätter under en kväll. Det börjar som vanligt med ett besök till marknaden där man får känna, lukta på och lära sig plocka ut de bästa råvarorna. Efter tydliga instruktioner har jag väl hemma igen lyckats återskapa en prefekt röd curry, tom kha gai, papaya sallad och mango med sticky rice.

En annan dag avsattes för att lära mig ge thaimassage på NAMO. Under 6-8 timmar får man lära sig att gå igenom hela baksidan av kroppen från fötter till axlar. Och det bästa av allt – man får lika mycket massage som man ger under kursen!

Posted by Lotta Zachrisson at 11.08fm to Inspiration , Mat och dryck , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



torsdag mars 24 2011

Kaffe med utsikt

När man är på besök i Aten letar man gärna efter caféer eller restauranger som har bra utsikt över Akropolis. Det går ju inte att komma ifrån att den vyn är något alldeles extra.

Aten mars 2011 097

Och ett av de ställen som har just denna utsikt är det anrika Dionysios Zonar´s. Det ligger lite anonymt just där alla turistbussarna stannar och släpper av sina turistgrupper, det finns inte ens en skylt utanför. Men stället är väl etablerat, möblerna och miljön inomhus ger en smak av 60-tal (man kan t ex slå sig ner i en klassisk läderlappsfåtölj) och stamgästerna är många. Man kan också beundra konst av den kände grekiske 30-talisten Yiannis Moralis på väggarna.

Restaurangen på övre våningen anses hålla hög klass och på kvällarna har den stans bästa utsikt över det upplysta Parthenon. Men smakar det så kostar det, så är det ju. Själv brukar jag i alla fall ta en kopp kaffe som jag dricker långsamt, medan jag njuter av både miljö och utsikt.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 02.15em to Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



måndag februari 28 2011

At.mosphere- världens högsta restaurang i Dubai!

Det var nog egentligen bara en tidsfråga. Innan byggjätten Emaar öppnade ytterligare en attraktion med världsrekordstatus i Dubai menar jag. Och nu är den öppen- världens högsta restaurang, belägen på 122a våningen i Burj Khalifa, som ju som bekant är världens högsta byggnad med sina 828 meter. Restaurangen i fråga heter At.mopshere och jag har varit där. Entrén till restaurangen ligger i botten av Burj Khalifa-skrapan, via Armani hotel. Restaurangen är belägen på ca 410 m höjd, och har naturligtvis väldigt fin utsikt över downtown Dubai och området runt omkring. Det är en ganska intim restaurang, tar kanske ca 100 gäster + ca 15 st i ett privat rum, och ja ni måste boka bord. I mycket god tid. Temat på restaurangen är grill och kötträtter, även om det finns en del fiskrätter på menyn. Men köttet är det mest imponerande, allt från Japanska kobe steaks, australienska wagyu beef, tenderloins och andra klassiker. Det är inte på något sätt billigt (snarare ungefär den dyraste köttbit jag ätit i hela mitt liv) men ack så gott. Underbar mat, dekorationer,, uppläggning och smaksensationer. Dessutom är servicen trevlig och avslappnad, vilket inte alltid är fallet i Dubai. Finns även en lounge del som serverar bl.a afternoon tea och sunset drinks. Ni kan läsa mer om restaurangen på deras facebook sida, på denna länk. De har även en hemsida, http://www.atmosphereburjkhalifa.com/ (under uppbyggnad i dagsläget).

IMG_0527

IMG_0545

Posted by Linda Jacobsson Asting at 11.22fm to Hotell , Inspiration , Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



fredag december 17 2010

Glittrande Glühweinkuvöser i Europas kulturmecca

IMAG1341

Museumsquartier, eller MQ,  är ett rejält stort område, mitt i Wien, placerad längst ner vid Mariahilferstrasse och strax innan Hofburg tar vid. Området är cirka 60.000 kvadratmeter stort, och rankas bland de 10 största kulturinstitutionerna i världen. Här har man lyckats klämma in ett antal prestigefulla muséer och allt som kan tänkas falla under kategorin "kultur". Här hittar man Moderna Museet (MUMOK), en grå koloss som visar allt kontemporärt inom konstvärlden idag. Leopoldsmuseum, med den största samlingen av konst av Egon Schiele, Kunsthalle Wien, Tanzquartier Wien, ArchitekturzentrumDSCHUNGEL som är en teaterlokal för unga, med mera, med mera. Sedan har man en passage som heter quartier21 som är mer fokuserad på skapande och produktion, vad man benämner som ett "kreativt kluster". Lägg därtill en trevliga designshoppar och bokhandlare,

Men vad som gör MQ intressant och trevligt är att man verkligen lyckats att skapa en naturlig mötesplats för alla stadsbor, likväl turister, gamla, unga, mittemellan. En slags piazza för moderna människor. För att betona känslan av att man kan komma dit för att hänga och ha trevligt, har man placerat ut enorma soffinstallationer som finns där året runt. Man kan sitta minst fyra personer på en soffgrupp, i halvliggande ställning, mittemot varandra och sola, dricka öl eller bara kontemplera och betrakta folkvimlet. Och här finns gott om trevliga pubar, restauranger, klubbar, you name it. Favoritstället heter Kantine. På sommaren har man minifilmfestivaler utomhus och happenings mest hela tiden.

IMAG1339

På vintern däremot, kan man ju inte direkt "hänga" och slappa i soffan på grund av kylan, så man har placerat ut kuvöser i vuxenstorlek som glittrar i julmörkret. Det är deras version av Glühwein-stuga, alltså man går in i kuvösen och dricker glögg och mumsar nybakade våfflor. Igår provade jag en Apfel-Zimt-Glühwein (äppel-kanel) - supergott! På menyn fanns även Turbo-punsch, gissningsvis med betoning på promillen.

Posted by Anders at 12.23em to Aktuellt , Högtider , Mat och dryck , Museum , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE