Blogg

tisdag december 14 2010

Läckerheter längs Wollzeile

Nikolaus
Krampus och Nikolaus - elak och god jultomte i Österrike.

Nu är det jul igen, och i Wien märker man av det mest på att det plötsligt finns glühwein- och punschstand i vartenda hörn av staden. Likaså alla julmarknader, basarer och flohmarkts som är trevliga att flanera i.

Första distriktet glimmar och gnistrar alldeles extra, vilket är behövligt nu när mörkret faller på tidigare på eftermiddan. Wien känns mer storstad och faktiskt vackrare på aftonen tack vare all julbelysning.

Är man ute efter att julhandla och hitta originella presenter, kan jag varmt rekommendera ett shopping/promenadstråk som heter Wollzeile. Det ligger mellan Rotenturmstrasse och Dr Karl-Lueger Platz. Speciellt om man gillar mat och böcker. Om man börjar sin promenad uppe vid Rotenturm, kan man svänga in vid Lugeck, på hörnet ligger den berömda glassbutiken Zanoni&Zanoni, här flockas turister året runt. När man gått förbi hörnet tar man höger in på en liten pittoresk galleria som inhyser en lyxig liten restaurang och några klädbutiker. Väl ute på Wollzeile börjar stråket ner till vänster.

Bonbons

Kanske mest kännetecknande är att man finner många antikvariat och bokaffärer här. Ägarna har sin speciella charm och attityd. Morawa är en stor kedja med nya böcker och de har precis allt. Två våningsplan även med engelsk litteratur på ovanvåningen. Går man igenom butiken kommer man först till den bästa pressbutiken jag har hittat, sen ut på Bäckererstrasse och rakt på klassiska bohemhaket Alt Wien. Mycket trevlig atmosfär, gott käk, god öl och kanske det mest urtypiska stället man kan hitta i stan. Tillbaka på Wollzeile och vidare ner; 

Några utsökta hållplatser är: Delikatessen Böhle, Kafé Aïda, Hofzuckerbäcker L. Heiner, BonBons, Restaurang Plachutta och sist ner på gatan, men kanske det bästa stället av dom alla: Café Prückl. Prova köttbullarna där så förstår ni!

PrucklOm man orkar lite till, kan man kila in på MAK, Museum für angewandte Kunst, mittemot Prückl. Där finner man, förutom en massa intressant att titta på, även där en restaurang i toppklass.

Sen om det är fint väder kan man slutligen unna sig en promenad genom Stadtpark. En slags Central Park för Wien för att fly julstressen en stund.

 

Posted by Anders at 08.48fm to Aktuellt , Högtider , Mat och dryck , Museum , Restauranger , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag november 24 2010

Fika förstklassigt i WienerVerkstan

Wh-ov

Wien är synnerligen tacksamt som recensionsobjekt, speciellt om man gillar att hänga på fik. Det gäller bara att hitta rätt i fikadjungeln. Först o främst så finns de givna, sekelgamla, inrökta caféerna. Lite som att besöka ett museum. Sen finns det de hippa, überdesignade, krystade fiken för hipsters och hipster-wannabees. Sen finns det en kategori kaféer som faller lite utanför skalan. Som inte anstränger sig för mycket och inte försöker göra sig till. Den kategorin hittar man sällan.

Wh-mcb

Werkzeug H är ett sånt trevligt undantag. Funkar lika bra alla säsonger, stor uteservering i ett halvlummigt hörn av kvarteret, stort och rymligt inuti. För ovanlighetens skull är sektionen för rökare helt avgränsad. I normala fall är avdelningen för rökare precis intill den för icke-rökare, endast avgränsad av en osynlig vägg. Namnet betyder Verktyg H, som industrilokalen hette innan. Och det är mer industrikänsla än fika, dekorerat med second hand-möblemang. Det är väl inget unikt tilltag direkt, men kombinera det med ett toppenkök, schysst bemötande och grymt bra musik. De som kommer hit och fikar är inte bara s.k. Bobos (Bohemian Bourgeois), utan även slipsnissar och wienerkidsen. Det som gör det lite ovanligt trevligt är kanske också att det är betoning på aktiviteter med anknytning till digital kultur, loggan pryds inte oväntat därför av en gaffel, en skiftnyckel och en muspekare.

Wh-logo

Flitens laptopskimmer lyser över borden.

WerkzeugH, Wien 5, Schönbrunnerstr. 61. Öppetider varje dag mellan 16 - ca. 01.

 

 

Posted by Anders at 09.36fm to Mat och dryck , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



fredag november 19 2010

Köttbullar hellre än Knödels

Svenska specialiteter

Som svensk i Österrike får man ofta sin beskärda del av IKEA-skämt, hur möblerna är knepiga att sätta ihop och att de sedan går sönder. Men hur det än är med det, så vallfärdar Österrikarna likväl till den blågula möbeljätten för att shoppa loss på skandinavisk design till överkomliga priser. Ett absolut måste vid besöket är matserveringen. För mig har IKEAs restaurang känts ungefär lika spännande som skolbespisningen. Men här är de gummiaktiga köttbullarna en raritet. Helt seriöst.  


Köttbullar Så som svensk i exil börjar man undra lite, eftersom Österrikare är rätt kräsna och kverulerar mer än gärna vid restaurangbesök, om ditten och datten. För att helt ogenerat dra ett helt folk över en kam: Österrike från väst till öst är som ett centraleuropeiskt gnällbälte. 

Här kommer paradoxen: om det nu är så att varuhusets skolbespisning är under all kritik, så erbjuder istället matbutiken en hel massa kulinariskt man nostalgiskt förknippar som typiskt svenskt. Här förenas svensken och österrikaren i munter symbios.

Till exempel så konstateras i lyriska ordalag hur det ligger till med knäckebröd:

"Knäckebröd åts redan av de gamla Vikingarna. Hålet i mitten var till för att man skulle hänga det i taket för att skydda det från djuren. Idag kommer huvuddelen av Knäckebröden från regionen vid sjön Siljan, där man fortfarande håller på traditionerna. Svenskarna äter det till Ärtsoppa, Janssons Frestelser och nersmulat i Joghurt eller fil (översatt som tjockmjölk)".

Posted by Anders at 09.51fm to Mat och dryck , Produkter , Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



måndag oktober 25 2010

En kopp kaffe ute på hamnpiren i Thessaloniki

Den som vill dricka kaffe eller ta en öl i Thessaloniki söker sig oftast ner mot strandvägen. Det är där alla samlas, så ibland kan det bli rejält trångt. Dessutom passerar bilar och motorcyklar hela tiden alldeles inpå borden. Men vad gör det när man har utsikt över havet (och mot gudarnas berg Olympen som skymtar i horisonten när det är klart väder). DSCN9596

Ett lugnare alternativ är dock att gå ut på hamnpiren och dricka sitt kaffe, sin öl - eller varför inte äta en bit mat - på Kitchen Bar. Där har man istället utsikt IN mot stan. De vackra husen ligger som ett vitt radband längs strandvägen och det är en riktigt maffig vy vid fint väder.

På hamnpiren finns också ett par muséer, bland annat en filial till moderna muséet samt ett filmmuseum. Passar bra eftersom Thessalonikis internationella filmfestival också håller till i samma hamnområde.  DSCN9593

Närmaste granne till kaféet Kitchen Bar är ett gäng trogna fiskare. I ur och skur står de där och väntar på napp. Undrar om de får nån fisk?

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 02.50em to Mat och dryck | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



fredag september 17 2010

Downtown Budapest i ett nötskal

IMAG0643
 

Buda, den halvan av Budapest som ligger på böljande gröna kullar, är mer av en meditativ naturupplevelse som jag bloggade om innan här. Pest, däremot är mer själva city med shoppingstråk, basarer och väl utvalda Ungerska restauranger. Vi blev rådda att köpa oss ett budapestkort som gäller för tre dygn. Det inkluderar rabatterade inträden till många sevärdheter, guidade promenader udda och jämna dagar till de flesta sevärdheterna, plus gratis kollektivtrafik. T-bana, spårvagn och busstrafik är väl utbyggt och tillgängligt överallt. Däremot saknas all form av logik när man väl klivit ner i metrohallarna. Färger, skyltar och pilar skapar mer förvirring än upplysning. Se er också för minst tre-fyra gånger innan ni korsar en gata. Första adrenalinchocken kom direkt efter att vi klivit av båten och skulle korsa ett spårvagnsspår. Spårvagnen brölade fram från ingenstans och avlossade en varningssignal som mer påminde om ett grovkalibrigt maskingevär.

Fyra hållplatser för Budapestflanören:

Saluhallen 

1. Saluhallen. “Hall” är lite missvisande, snarare flyghangar modell större med två enorma våningar. Utbudet är mestadels kulinariskt; i synnerhet kryddade korvar, vin och grönsaker. Detta på nedervåningen. Övre våningen; kläder, väskor och traditionellt hantverk. Två saker att tänka på: kommer man in från huvudentrén är det den vänstra paviljongen som är snäppet billigare (ingen skillnad i kvalitet för övrigt), detta enligt vår guidebok. Andra tipset fick vi från en av försäljarna. Att man måste pruta rejält när man får ett bud på en vara. Annars får man skylla sig själv. Ganska uppriktigt för att komma från en försäljare det själv drabbar, får jag säga.

 
2. Äta gott? Sväng in i de gamla judiska kvarteren och välj en sofistikerat stilig och samtidigt bohemisk restaurang - det heter Köleves! Jag har funnit att de bästa ställena jag normalt rekommenderar, oftast är de inrättningar som lyckas locka gäster/besökare från olika generationer, livsstilar eller samhällsklasser. Men att det inte därmed betyder att man samtidigt kompromissar eller profilerar sig allmängiltigt (för att tilltala många), istället har man vågat satsa och lyckats med att etablera ett tydligt koncept och varumärke. Så är definitvt fallet med Köveles och givetvis att man erbjuder bra priser, supergott käk och där personalen är personlig.

Nachtclub
 
3. Rookies som vi var i stan hade vi ingen som helst koll på nattlivet, men vi lyckades checka in på en superschysst klubb och bar, som kändes mer Berlin än Budapest. Kuplung, var när vi kom in, relativt “normalt” och med fåtal gäster. En helt vanlig innergård med ölservering och en kille med keps som steker burgare. Efter nån timme väller det in folk, de flesta tycks vara amerikaner eftersom de gärna konverserar några decibelnivåer högre än européer. Jag fick veta att det kommer sig av att hela innergården var ett campus och att studenterna trillade in efter studierna. Mycket livat men aldrig odrägligt.


Parisi 4. Slutligen: En så kallad fin-de-siécle galleria, som var alldeles alldeles magnifik att enbart befinna sig i: Parisi Udvar


Ambiens för dagdrömmare...

Posted by Anders at 11.21fm to Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag augusti 18 2010

Flärdfull njutning på Donau

IMAG0540
 

Europas näst längsta flod, Donau, flyter igenom en lång rad centraleuropeiska länder. Den flyter även genom Österrike och mynnar till sist ut i Svarta Havet. Om man på ett smidigt och behagligt sätt vill uppleva den vackra Österrikiska landsbygden kan man med fördel anlita någon av alla båtlinjer som trafikerar längs Donau. Vi bestämde oss för att ta rutten Melk - Krems, mycket sevärt och vackert eftersom man passerar Wachau, listat som världsarv av UNESCO. Från Wien med tåg till Melk tar det en dryg timme. Där besökte vi Stift Melk, ett imponerade gammalt kloster, med en underlig paviljong med målade fantasidjur på varenda yta. De hade nog sina dekadenta stunder här förr i tiden.

Vi åkte med DDSG, inte minst för att man kunde lyxa till båtresan genom att beställa en vinprovning. Då serveras man läckra ostar tillsammans med tre utvalda vinsorter. Vinerna kommer från Wachauområdet, till vinerna fick vi en informativ folder (ihoprullad med rosettband) med beskrivningar på vinets karaktärer och smaksättning. Man blir även upplyst om omgivningarna längs Donau av en speaker som berättar historiska fakta (på tyska, engelska och, inte oväntat japanska). De japanska turisterna ombord missar givetvis inte ett enda tillfälle att fotografera precis allt av sevärdheterna. Särskilt minnesvärt var när vi passerade slottet Dürnberg, där vi fick veta att Rickard I Lejonhjärta här hölls fången av en viss hertig Leopold V.

IMAG0551
 

Väl i Krems, också det en bedårande vacker by/stad med kullerstensgator och antik bebyggelse, tog vi oss på måfå uppåt i riktning mot vingårdarna och hamnade på en pittoresk vin/restaurang/café-lokal och noterade hur otroligt billigt och välsmakande allt var. Vi kunde även plocka saftiga björnbär från buskarna intill vårt bord. Restaurangen heter Mayer Resch och jag kan verkligen rekommendera ett besök där, liksom hela resesträckan i övrigt. 

Posted by Anders at 02.31em to Mat och dryck , Museum , Natur , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



torsdag juni 24 2010

Vad vore världen utan Nutella?

Che mondo sarebbe senza la Nutella? - den italienska nougat och kakaokrämens slogan. En av de stora succéerna i Italien och runt om i världen. Och något de flesta italienare brer på bullar eller skorpor till frukost.

Men nu riskerar deras slogan att bli verklighet, för Nutella EU vill förbjuda den pågrund av de höga socker och kalori halterna. Nutellan anses som farlig för att den potentiellt ökar fetman hos oss européer. Nyheten har fått ett stort genomslag i Italien och majoriteten av de sötsugna italienarna fasas. Facebook inititaiv och artiklar  utan hejd, allt för att rädda Nutellan! Och självklart ställer jag mig på anhängarnas sida - för vad vore världen utan Nutella?

Posted by Sophie Abrahamsson at 02.43em to Aktuellt , Mat och dryck | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



tisdag juni 22 2010

Oas för kaffeälskare

Fik-naber

Det finns en uppfattning om hur ett äkta Wienskt kafé ska vara för att vara så där pittoreskt "äkta". I klarspråk betyder det att fiket ska vara minst 200 år gammalt, inget underhållsarbete genomfört de senaste 199 åren, helst ska C G Jung eller Egon Schiele haft det som sitt älsklingsfik, kyparna ska vara uppklädda i frack och måste vara otrevliga (eller åtminstone nonchalera gästerna), dimbankar av ogenomtränglig ciggarettrök ska skymma sikten och priserna absurt höga. Då vet du att du hittat till ett äkta café med anor och traditioner.

Eller så kan du kanske istället välja ett fräscht, spatiöst fik, med enbart 102 år på nacken, där personalen behandlar dig uppriktigt vänligt, där kaffet smakar himmelskt gott och man kan sitta i lugn och ro och skriva utkast på sin nästa bästsäljare. Du har då hittat till Naber Kaffee, och det ligger i ett fint stråk i första distriktet, på Wipplinger Strasse 25. Nabers allra första filial är denna på Wipplinger, och det känns som att kliva in i en oas. Svalt och lugnt. Plats för tankeverksamhet. En stillsamhet jag sällan stött på i Wien. Inte ansträngt chict eller bohemplufsigt, stil och elegans saknas inte här. Man kan också köpa deras egna kaffesorter, alla kaffebönor i påsen givetvis omsorgsfullt handplockade och utvalda med kärlek. Jag ironiserar inte. 

Naberlogo
Däremot, ser jag en släng av ironi komma från kaféet mot fenomenet Österrike, en smocka mot den tykna burgenheten som tyvärr alltför ofta genomsyrar denna metropol. Det kommer nämnligen hit en skådespelare vid namn William Lang, han kommer att läsa högt ur Thomas Bernhards alster här den 25 juni kl 19.30. Thomas Bernhard, en geniförklarad författare som av många anses borde fått nobelpriset i litteratur. Hela hans författarskap gick i princip ut på att attackera Österrikares dubbelmoral, kultursnobbarna och allt negativt han kunde gräva fram om sina landsmän.

Även om ni inte kan uppleva den kommande föreläsningen, kan ni alltid ta er till Naber och koppla av en stund. Det ligger inte långt från Stephansplatz eller Schwedenplatz heller. Gratis WLAN också, sa jag det?

Posted by Anders at 10.52fm to Inspiration , Mat och dryck , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



tisdag juni 1 2010

Ravissuget- legendariskt bland boende i Dubai

För oss som bor i Dubai (och även för turister) finns det en väldans massa restauranger av alla möjliga olika kök att välja bland om man ska äta ute en dag eller kväll. Du kan välja på lyxiga bruncher, bufféer, Michelinkockarmenyer, romantiska ökenmiddagar och massa annat som symboliseras med lyx och flärd och som oftast marknadsförs av de olika hotellrestaurangerna. Men ibland har de som bor här ett helt annat sug. Det kallas populärt för RAVIS-suget. När Ravissuget väl sätter in är det inget annat som duger. Ravis är en pakistansk restaurang i den billiga men mycket trevliga stadsdelen Satwa, som ligger nära World Trade Center i Dubai. Här är det inga linnedukar på borden, inga fina serviser och inga klanderfria servitörer i vita handskar. Här sitter du på plaststolar, iklädd flipflops och med alla möjliga kulturer vid borden bredvid, äter på hårda plasttallrikar, dricker vatten ur frigolitmuggar och ser menyn på ett pappersunderlägg på bordet. Utan förklaringar på vad de olika rätterna och olika currys innebär. Och det är helt fantastiskt. Varje gång. Tror nästan att alla expats i Dubai garanterat känner till Ravis. Annars tycker jag synd om dem för de vet inte vad de missar.

Det är egentligen 3 restauranger bredvid varandra (Ravis, Ravi Palace och Rawis, men med samma meny och liggandes precis bredvid varandra. Ett riktigt kodak moment :). Deras butter chicken curry är legendarisk bland Dubaibor, och en riktig smaksensation. Den smälter helt enkelt i munnen. Vi tar alla våra besökare till detta kulinariska paradis, och det är faktiskt maten på denna restaurang som de sedan oftast kommer ihåg bäst av alla olika restaurangbesök vi gör under vistelsen. Och vi har haft ganska många besökare.....Själv är jag så stort fan av deras butter chicken att jag inte ens kan tänka mig att beställa något annat, även om andra hävdar att resterande menyn också är suverän. Men varför ändra på ett ovanligt bra vinnande koncept....??? :) Det bästa av allt: Det kostar inte mer än max ca 25 AED (=50 SEK) att bli RIKTIGT proppmätt på Ravis. Det är det som är meningen med Ravissuget!

Se denna  länk för en recension av Ravis från tidningen Time Out.

Ravis
Gudomlig mat på pakistanska Ravis

Posted by Linda Jacobsson Asting at 12.12em to Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



tisdag maj 25 2010

Ett tvättäkta sunkhak med själ

IMAG0029

Okej, det här är ett rätt udda tips. Jag må ha nämnt detta ställe i förbifarten förr, men det är definitivt värt att dras upp till ytan igen. Kanske för att jag nu precis flyttat till ett fräschare distrikt i Wien, det fjortonde, och lämnat det lite mer jordnära och sjaviga femtonde, bakom mig. Jag kommer inte längre kunna kalla artikelns huvudämne för mitt stamhak och detta är mina avskedsord till detsamma. I mitt numera före detta kvarter gjorde jag i början av min vistelse där en liten egenhändig sightseeingtour för att känna av hur landet låg. Och det var ärligt talat inte mycket jag hittade värt att tipsa om. Det var allmänt allmängiltigt och förutsägbart. Så ramlade jag oförhappandes på en fullkomligt osannolik restaurang som heter något så banalt som Pizzeria Mafiosi. Jag menar, bara namnet gör att det rycker lite ofrivilligt i smilgroparna.

IMAG0031

Fyra saker kommer för evigt bränna sig fast i medvetandet hos varje besökare till Mafiosi

Ett: musiken. Musiken som brölar ur dolda högtalare vid utvalda bord är ett mischmasch av det bästa och sämsta mellan himmel och gjord daterat 1986 och 1999. Besökare kommer ofrivilligt och tvångsmässigt nynna på dessa melodier Gud glömde resten av samma kväll. 

Två: inredningen. Det är något odefinierbart mörkmurrigt träslag som upptar synfältet konsekvent, överallt dinglar barlast från något piratskepp hämtat ur någons bisarra fantasivärld. 

Tre: priserna kommer chockera den mest buttra, inavlade, förstoppade urinvånaren från Wien. Och alla andra du släpar in hit. För det krävs stor övertalning innan man kan få Wienare att ta Straßenbahn till detta skumma distrikt, och än mindre att till fots sedan ta sig till ett obskyrt pizzahak från en okänd parallellvärld. Men priserna på en pizza, på en lasagne, på en äkta importerad tjeckisk Budweiser, kommer få dessa besökare att övertala alla sina vänner att vallfärda hit. Jag har sett det hända flera gånger. 

Fyra: dimensionen på pizzan. Den väller över tallrikarna och över till bordsgrannens tallrik. Slå ihop alla faktorer och ljuv musik uppstår. Ofelbart, oslagbart, obegripligt. Och gott. 

Kom ihåg var ni läste det först, för ni kommer inte hitta det i någon guidebok. Än.

Posted by Anders at 04.29em to Mat och dryck , Restauranger , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE