Blogg

tisdag januari 4 2011

Nyåret enligt Österrike

IMAG1479

Nyåret firas rejält med mycket raketer och skumpa precis som resten av världen. Men några kännetecken, helt egna för Österrike, som jag inte kan minnas att jag sett till hemma i Sverige iallafall, är följande:

  • Man skickar varandra SMS såklart, men skillnaden är att man ofta sätter ihop små finurliga rim i texten till mottagaren på egenhändigt ihopsnickrad prosa, något som ska lyckönska det nya året på ett välkomponerat manér.
  • Innan tolvslaget så tar man fram en liten verktygslåda med tennfigurer, en spade och en text med förklaringar. Tennfigurerna är redan gjutna till nåt som kan sägas likna spelpjäserna i brädspelet Monopol. Till exempel: en väckarklocka, ett skruvstäd, en skogssvamp, och andra förbryllande ting. Sin pjäs lägger man i spaden, som sen hålls ovanför ett värmeljus. Tennfiguren smälter sakta till en silvrig pöl som kastas i en kastrull med vatten (vi provade i år med en hink snö, men det resultatet blir inte lika intressant). Tennbiten stelnar då till en krumelur. Krumeluren lyfter man upp och håller mot ett ljus för att kunna studera dess skuggbild. Nu gäller det att använda fantasin. Antingen egen fantasi eller den medföljande "manualen" som tolkar skuggbilden. Föreställer det en drake? Då betyder det att du kommer att besegra dina fiender under det nya året. Föreställer det en fisk? Det betyder att du kommer ge dig ut på en resa. Är det en pannkaka? Du kommer bli kär på nytt detta år. Mossa? Förändringar i sikte. Och så vidare, och fler underliga tolkningar.

Framtiden

  • Man ger varandra små grisar. Man kan köpa små grisar av plast i affärerna, och har man fått en ska man ha den i plånboken under året, det kommer bringa goda affärer och inkomster enligt sägen. Varför det är just en gris verkar ingen riktigt veta, men jag har en egen teori om att det härrör från Kelternas syn på djuret som ett lyckobringande djur.
  • Efter nyåret kommer det en glad sotare och ringer på dörren. Det gjorde det hos mig på annandan och han lyckönskade oss å det hjärtligaste på det nya året och sträckte fram näven. Och så tittade han lite klurigt på mig och jag log oförstående. Sen gick han. En vän till mig förklarade strax därpå att man enligt traditionen ska ge sotaren en liten slant, för det betyder tur. Jag hann tyvärr inte få tag på sotaren innan jag fick förklaringen, men gris och drake har jag med mig 2011.

 

Posted by Anders at 12.26em to Aktuellt , Förberedelser , Högtider , Kultur , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag augusti 30 2010

Åter till monsunen

Efter fem vackra veckor i sommarsverige har jag precis återvänt till en monsunens Mumbai. Det är inte utan en klump i magen jag flög de tolv timmarna hit. Känns skönt att komma hem, men var orolig för att se hur hemmet ser ut efter de tusentals millimeter regn som fallit sedan jag åkte därifrån. Årets monsun har varit den kraftigaste på länge i Mumbai. Ingen bör ha missat rapporterna från vår granne i nordväst, Pakistan, och det kaos som har yttrat sig där. Från Mumbai rapporteras det istället om monsunens malariaepiedimi som jag i år fick uppleva personligen. Av de cirka 4000 smittade i staden under juni månad var jag en.

 

Frisk och kry är jag nu i alla fall tillbaka och redo att kavla upp ärmarna. Lägenheten hade överlevt, sånär som på tio par lädersandaler som har åkt på en  mögelinvasion samt en tre meter lång skåprad som hotar med att ramla ner på grund av vattenläcka i sovrummet. Efter monsunen börjar renoveringssäsongen. Då ska läckorna tätas, möglet tvättas bort och väggarna målas om. Sedan blir det tio månader sol, då är livet lite lättare.

DN om malariaepedemin i Mumbai

Info om vaccination inför resa i Indien


Posted by Helene Hjelmvik at 10.05fm to Aktuellt , Förberedelser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juni 11 2010

Praktiska Internetsidor för Italienresenären

Italy copyInnan ni beger er iväg till Italien och ska lägga upp en resplan, eller när ni väl är här och behöver information, kan följande hemsidor vara bra att konsultera;

www.trenitalia.it : den italienska tågtrafiken, ni hittar anslutningar, kan se tidtabeller och köpa biljetter. Obs! Kom ihåg att alla tågbiljetter ska stämplas innan man går på tåget, annars är biljetten inte giltig.

www.autostrade,it: de italienska motorvägarna. Här finner ni information om eventuella vägarbeten, om väglag samt om olyckor eller andra trafikköer.Kom ihåg att de italienska motorvägarna kostar, man kan betala med mynt eller kort.

www.sagreinitalia.it: sammanfattning av de matmarknader (sagre) som hålls  runt om i Italien. Ett tips för de som vill prova på italiensk matkultur till ett rimligt pris.

www.meteo.it:Håll koll på vädret. Grafik och prognoser för alla städer.

Posted by Sophie Abrahamsson at 11.37fm to Förberedelser , Inspiration , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag januari 11 2010

Hög tid att boka Machu Picchu vandringen

Det är dags att boka vandringen till Machu Picchu

För er som tänkt gå Inkaleden under 2010 är det dags att börja planera och boka. Vandringssäsongen till den spektakulära inkastaden Machu Picchu - som aldrig hittades av de spanska erövrarna utan förblev "förlorad" fram till återupptäckten 1911 - startar i mars. Sedan 2001 behöver man speciella tillstånd för att gå leden (för att begränsa skadorna till följd av erosion), och dessa är redan nu ute till försäljning - tidigare på året än vanligt.

Och på grund av att antal personer på leden är begränsat till 500 per dag (inklusive bärare, kockar och guider), är sannolikheten stor att dessa eftertraktade tillstånd tar slut rätt snart för de månader som betraktas som högsäsong, det vill säga runt påsk och juli-september.

För en lista över Inkaledens licensierade operatörer, gå in på http://www.nahui.gob.pe/ och ta er vidare till Agencias Autorizadas.

Läs mer på www.wanderlust.co.uk.

Bild: pedrosz

Posted by John Christoffer Sundström at 04.10em to Aktuellt , Förberedelser , Resmål , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 14 2009

Lokala knep i New Yorks lokaltrafik

För downtown måste du korsa gatan och använda den andra nedgången.

Det finns alltid ett par punkter där man lätt kan skilja lokalborna från turisterna i en stad. Uppförandet i lokaltrafiken är en sådan när det gäller New York. Det är alltid kul att se folk som går åt fel håll, inte hittar plingknappen på bussarna och inte förstår hur man öppnar bakdörren - vänta på gröna lampan och rör sedan vid den gula plastremsan på dörren.

Det allra första tillfället att göra bort sig här för mig var att jag inte tittade ordentligt på skyltarna i tunnelbanenedgångarna. Det är nämligen många stationer där man måste välja rätt nedgång för att hamna på tåget i rätt riktning. När man väl gått igenom spärrarna och upptäckt sitt misstag kommer man inte in på samma biljett i den andra spärren. Man måste nämligen vänta 18 minuter eller köpa ny biljett, vilket beror på att folk inte ska fuska och dra kortet för sina vänner.

Andra förvirringsmöjligheter är expresstågen. Till viss del kan man läsa sig till att Q är express och N och R inte är det, men exakt vilka stationer de olika tågen stoppar vid är svårare att veta och ibland skiljer det sig mellan vardag och helg. Det kan också vara så att ett tåg som är express i Manhattan blir lokalt i Brooklyn.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.37fm to Förberedelser , Global Citizens , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag december 9 2009

Florens är redo för julen

Julpynt i FlorensAtt besöka Florens under julen är något speciellt. När mörkret sänker sig över staden och juldekorationerna glittrar överallt, och de omsorgsfullt dekorerade skyltfönstren vaknar till liv. Strosa längs med de berömda shoppingatorna, beundra Piazza Duomo, Piazza Signoria och Ponte Vecchio. Drick en varm choklad eller varför inte en cappuccino i kylan och shoppa exklusiva julklappar.

För första gången är Piazzan invid Domen stängd för trafik, och mer turist och flanörvänlig än någonsin innan. Och vid Piazza Santa Croce finner ni den sedvanliga julmarknaden

Se till att njuta av Florens!

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.29em to Aktuellt , Förberedelser , Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag november 17 2009

The fan fan fan, of the U-bahnU-bahn, T-banan i Wien, måste ha varit 80-talisternas fantasi om hur framtiden skulle sett ut. Stora delar av linjenätet ser nämnligen ut som interiören från rymdskeppen i de tidiga Star Wars-filmerna, och tunnelbanevagnarna kubistiska maskar som susar fram i plastiga, pastellfärgade kulvertar. Det är inte vackert, men enkelt och lättnavigerat och du kommer fram till alla bezirk (regioner) i Wien.

MaskVad som skönt är att man slipper t-bane-spärrar motsvarande de man har i Stockholm, man köper själv sin biljett i automater och stämplar i dosorna placerade innan nedgångarna. Ett underligt påfund är dock att om man köper veckobiljett måste de köpas på måndagar, köper man månadsbiljett ska det ske den första i varje månad, köper du i mitten på månaden/veckan gäller de bara till slutet på respektive månad/vecka.

Utöver U-bahn finns det dessutom ett väl utbyggt nät med spårvagn, bussar och natt-trafik. En specialitet värd att nämna som de har här, är något som heter Sammel-Taxi. Man kan få hemkörning nattetid till områden som inte täcks av den reguljära natt-trafiken. Man ringer, de kommer och du visar upp din biljett, vilket nästan aldrig behövs, så det är i princip en gratistjänst. Ypperlig service och imponerar på varje svensk jag demonstrerat detta för.

Posted by Anders at 02.42em to Förberedelser , Resmål , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag november 14 2009

Stilettklackar och kullerstensgator

Italien, landet där alla kvinnor bär högklackade skor och där man kan köpa det elegantaste skorna i världen, har ironiskt nog också städer med kullerstensgator överallt. Det är ett ögonblick och klacken sitter fast, eller att du kliver snett.

Men gator som kan liknas vid fällor hindrar inte italienskorna från att gå runt i högklackat. Och tackolov är skomakare relativt billigt i Italien. Så det finns ingen ursäkt för att undvika att shoppa skor! Men ska man gå runt på sightseeing bör man ha ett par låga skor till hands, och lägga klackarna i väskan för ett snabbt byte precis innan aperitivon..

Posted by Sophie Abrahamsson at 10.44fm to Förberedelser , Kultur , Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 31 2009

Resa i utvecklingsländer? Glöm inte dina högklackade!

Om någon hade frågat mig för fem år sedan vad jag tycker att man ska ha med sig när man reser till ett utvecklingsland hade jag antagligen, snusförnuftigt, svarat: desinfektionsmedel, myggspray och bekväma kläder. Om någon frågar mig i dag säger jag; ta med dig dina favoritkläder, ett par högklackade skor, några smycken som du gillar och lite smink. Det låter kanske ytligt, så låt mig förklara.

Skor För fem år sedan bodde jag i en värdfamilj på den kambodjanska landsbygden i tre månader. Jag lämnade alla mina favoritkläder hemma och tog med mig några trista t-shirts istället. Smink och smycken fick också stanna kvar i Sverige, medan ett par fotriktiga sandaler prioriterades i packningen. Jag skulle ju bo i ett utvecklingsland och bland annat arbeta på ett barnhem - inte skulle jag väl tänka på hur jag såg ut när det finns så många människor i nöd. Ack, så fel jag tänkte.

Över hela världen bryr sig kvinnor om hur de ser ut. Detta helt oavsett om de är fattiga eller rika. Ganska självklart egentligen, men jag hade inte riktigt greppat det där då. Jag lunkade alltså omkring där, bland alla vackra kambodjanska kvinnor, i mina sjaviga tröjor och utan de saker som jag trivs i och som berättar vem jag är.

Till mitt försvar tänkte jag nog att jag inte ville ta med mig något som jag var rädd för att förlora. Men Smycke istället förlorade jag något mycket viktigare, nämligen min identitet. Inte bara befann jag mig i en ny kultur med allt vad det innebär av färgstarka intryck och kulturkrockar. Jag kände inte igen mig när jag såg mig själv i den lilla spegeln som hängde i mitt rum. Det som signalerar vem jag är var borta och jag hade underskattat hur mycket de, till synes materiella sakerna, verkligen betyder.

Numera tar jag alltid med mig mina favoritgrejer. Mitt tips är alltså: ta med dig några av de där smyckena du gillar, släng ner dina favoritkläder i kappsäcken tillsammans med några bra böcker, lite smink och ett par snygga skor.

Och när du ändå håller på, släng ner plattången också!

(förnödenheter såsom desinfektions- och myggmedel får nog plats ändå - annars finns sådant för det allra mesta att köpa på plats!)

Posted by Susanna Westgren at 07.00fm to Förberedelser , Kultur , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag juli 26 2009

Ont om färjelinjer i norra Grekland

Greklands största hamn är utan tvekan Pireus. Därifrån kan man ta sig med båt till nästan alla öar. Men för den som befinner sig i Greklands andra stad Thessaloniki, i norra delen av landet, så är det betydligt svårare att ta sig till övärlden.

Visst, det finns en stor hamn även i Thessaloniki, men av olika skäl så blir det för varje år bara färre och färre båtar som trafikerar öarna därifrån. Den här sommaren finns det bara tre bilfärjor i veckan att välja på! Och dessa färjor går bara till öarna Limnos, Lesbos, Samos, Chios, Kos och Rhodos. Två snabbåtar går också till Skiathos, Skopelos och Alonnisos, men då kan man inte ta med sig bilen.

Så för de flesta som befinner sig i norra Grekland blir det att åka de 550 kilometrarna till Pireus först, med bil, buss eller tåg, för att sen ta färjan därifrån. Det är långt och det är dyrt.

Folk protesterar så gott det går och deltar i olika aktioner för att öka antalet färjeförbindelser från Thessalonikis och andra städers hamnar i norra delen av landet, men för närvarande är ingen förändring i sikte.

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 11.35fm to Aktuellt , Förberedelser , Global Citizens | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE