Blogg

onsdag maj 19 2010

Bör man pruta på marknader i Italien?

P3310288 Mitt spontana svar är ; ja

Att det ofta är olika priser för samma produkter beroende på om det är italienare eller turister som vill handla förstärker bara övertygelsen. Kan du lite italienska? Använd dig av den om än den är halvdan om du vill pruta, det går betydligt lättare. Och lägg undan den svenska mentaliteten och stå på dig!

Om ni besöker Florens, missa inte stadens alla marknader och vad de har att erbjuda! 

Posted by Sophie Abrahamsson at 03.38em to Global Citizens , Kultur , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag april 8 2010

Hur man vet att våren har kommit till Florens

Blom.

Då de nordamerikanska turisterna strosar i kortärmat och shorts, medan italienarna fortfarande har långärmat och stövlar.

Då fruktträden blommar och det börjar dofta nyklippt gräs i villaområdena.

Då hästarna som drar turisterna i vagn runt stan, har blivit av med sina täcken.

Då gatuförsäljarna byter ut lagret av sjalar och paraplyn mot solglasögon.

Och då det blir så trångt längs med kullerstensgatorna och vid de berömda piazzorna av världens alla turister att man tar omvägar för att slippa trängas och ducka för fotoblixtar - och ändå ofrivilligt hamnar på massvis av turistfoton.

P3170228

Posted by Sophie Abrahamsson at 11.34fm to Aktuellt , Global Citizens , Inspiration , Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag januari 12 2010

Bhangra med mig!

Basement Bhangra
I New York finns det ju alltid en uppsjö av olika nattliga nöjen. Det senaste jag upptäckt är klubben "Basement Bhangra" som går av stapeln en torsdag i månaden på SOB:s i West Village.

Bhangra är indisk musik och dans från regionen Punjabi. Den innehåller mycket trummor men glider ibland över till hiphop beats. Den viktigaste kroppsdelen för dansen är axlarna som ständigt ska skakas, gärna med händerna lyfta över huvudet. Det är lite svårt att beskriva, men jag lovar - det är omöjligt att stå stilla när DJ:n sätter igång.

Det roliga med den här klubben är också att om man kommer i tid, vid 20.30-21, så hålls en danslektion där man får lära sig några kul grundsteg som man sen kan använda under resten av kvällen. Kommer man före 20 får man dessutom gratis mojitos - och det kanske hjälper när man ska skaka loss sen. Förbered dig på träningsvärk.

Posted by Lotta Zachrisson at 03.17em to Global Citizens , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag januari 7 2010

En vit vinter i Italien

SnöBortsett från de nordligaste delarna av Italien som varje år presenterar ett vinterlandskap, är inte Italien ett land som är van vid snö, än mindre talar man om vita jular.

Sedan 2002 bor jag i Toscana, och jag kan nästan räkna på mina fingrar de gånger jag verkligen upplevt snö. Snö som ligger kvar, och snöfall som bäddar in hus och träd som i Sverige.

Men den här vintern har vi haft en vit vinter, och inte bara i Toscana utan i stora delar av Italien. Som vanligt skapar det kaos i trafiken, gnälliga italienare och problem med snöslask, sandning, saltning och skottning. Men jag kan inte låta bli att jubla som den sanna norrbottning jag är.

När man vaknar upp och finner hela trädgården under ett snötäcke, åker in till stan och ser domen pudrad med snö..då känns det som riktig vinter, som jag vill ha den, men all'italiana!

Posted by Sophie Abrahamsson at 11.07fm to Aktuellt , Global Citizens , Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 6 2010

Mobilsituationen är inte okej

Jag har stört mig länge på mobilabonnemangen i New York. Det jag haft sen jag kom hit förra året har inte fungerat så bra - bland annat försvinner alla sms från utländska nummer och även en del skickade från amerikanska - och nu när jag håller på att byta kommer alla irritationsmoment tillbaka.

Det stora problemet är att det är väldigt dyrt. USA är det enda landet jag har varit i där man måste betala även för inkommande samtal och sms. Hade priset varit hälften hade det väl varit okej men till exempel enligt stora Verizons prislista kostar det 20 cent per sms. När jag skickar ett sms och får svar i Sverige betalar jag 69 öre, med Verizon här kostar samma sak över 3 kronor.

Det bolag jag har nu, Boost, tar cirka 470 kr/månad för obegränsat med samtal, sms och webb. Problemet är att man måste använda deras speciella telefoner som både kostar att köpa och dessutom är så dåliga att det inte går att surfa med dem.

När jag kollade runt verkade Virgin erbjuda en ganska billig deal, men i butiken visade det sig att även med dem måste man köpa en speciell mobil. Jag riktade då in mig på lite dyrare AT&T vars SIM-kort jag kan använda i min svenskköpta mobil. Men just den butiken jag var i sålde abonnemanget enbart ihop med en ny telefon.

Det verkar som om de inte vill att man ska teckna några avtal här.

Posted by Lotta Zachrisson at 11.47fm to Global Citizens | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag januari 4 2010

Inringning av 2010 i New York

Blombad Rosenbladsbadet är en av de mest populära platserna att hänga, starta roskrig, bli begravd eller bara kasta bladen upp i luften och låta dem regna ner. Foto: Nelson N Chen.

New York sägs vara en av de bästa städerna i världen att fira nyår, det ordnas många olika fester och event och folk kommer från hela världen. Inte konstigt att det då är lite svårt att välja vad man ska göra. Med i beräkningen måste man ju också ta prislappen - många klubbar och till och med vanliga barer tar galna priser denna kväll - och kylan - inga utomhusaktiviteter för mig.

Till slut blev det ändå festen i den gigantiska lagerlokalen i Brooklyn dit de flesta av vännerna skulle. Det var vid en liknande fest jag ledde yoga i september och även nyårsfesten var full av aktiviteter. Det här är något jag verkligen uppskattar, när det inte bara går ut på att dricka och dansa. Det var mer som en lekpark för festglada vuxna, full av konst, installationer och en massa kul.

Några exempel var diverse relaxområden med bland annat uppblåsbara kuddfyllda barnpooler, ett tält med divaner och vattenpipor och ett hav av rosenblad att bada i. Det fanns också rockringar, jättebollar, folk på styltor och det i New York så populära "fotobåset" där alla förevigar minnet av kvällen. 

Posted by Lotta Zachrisson at 10.15fm to Global Citizens , Nöje , Resmål | Permalink | Comments (2)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 28 2009

Snökaos i New York

Snökaos i NY

Foto: Jazzwall Sharad.

Det räcker med några enstaka snöflingor i New York för att det ska bli kaos. När det som veckan innan jul snöade nästan en halvmeter så kan man lätt förstå hur det påverkar stan. Biltrafik, tunnelbanan och flygen - allt påverkas snabbt och folk får stora svårigheter att förflytta sig.

Bilarna har ju inte vinterdäck, så de slirar runt, fastnar och håller uppe trafiken för alla andra bakom. Flygen var enormt försenade och jag hade flera turister som hörde av sig och frågade om de fick hyra rum en extra natt för att de inte kom iväg.

Medan vi svenskar gärna går ut och njuter av snön håller sig New Yorkborna helst inne. Till viss del för att det är svårt att förflytta sig men även för att de inte verkar allt för förtjusta när vädret tar över. Därför var många klubbar och fester nästan tomma på folk den där lördagkvällen.

Posted by Lotta Zachrisson at 08.24em to Aktuellt , Global Citizens , Resmål | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkmåndag december 14 2009

Lokala knep i New Yorks lokaltrafik

För downtown måste du korsa gatan och använda den andra nedgången.

Det finns alltid ett par punkter där man lätt kan skilja lokalborna från turisterna i en stad. Uppförandet i lokaltrafiken är en sådan när det gäller New York. Det är alltid kul att se folk som går åt fel håll, inte hittar plingknappen på bussarna och inte förstår hur man öppnar bakdörren - vänta på gröna lampan och rör sedan vid den gula plastremsan på dörren.

Det allra första tillfället att göra bort sig här för mig var att jag inte tittade ordentligt på skyltarna i tunnelbanenedgångarna. Det är nämligen många stationer där man måste välja rätt nedgång för att hamna på tåget i rätt riktning. När man väl gått igenom spärrarna och upptäckt sitt misstag kommer man inte in på samma biljett i den andra spärren. Man måste nämligen vänta 18 minuter eller köpa ny biljett, vilket beror på att folk inte ska fuska och dra kortet för sina vänner.

Andra förvirringsmöjligheter är expresstågen. Till viss del kan man läsa sig till att Q är express och N och R inte är det, men exakt vilka stationer de olika tågen stoppar vid är svårare att veta och ibland skiljer det sig mellan vardag och helg. Det kan också vara så att ett tåg som är express i Manhattan blir lokalt i Brooklyn.

Posted by Lotta Zachrisson at 10.37fm to Förberedelser , Global Citizens , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag december 12 2009

Användningen av sociala nätverk

Tioman Island Min text handlade om den vackra ön Tioman Island som syns på bilden ovan.

Det här med sociala nätverk har blivit allt viktigare, kanske framför allt för oss frilansskribenter. Många av oss har privata bloggar och finns på Facebook och Twitter bara för att synas. Många skriver också gratisgrejer på sajter med mycket trafik för att ge exponering åt sitt namn.

Men jag upptäckte nyligen att även sajter använder sig av sociala nätverk för att öka sin trafik. Det senaste exemplet jag hittat är amerikanska resesajten Trazzler där man just nu kan tävla om en Hawaiiresa genom att skriva en text. Men det är inte den som skriver bästa texten som vinner utan den som lyckas få flest personer att lägga till texten till sin "wish list". Eftersom sajten inte är så stor avgörs detta helt av vilken skribent som kan få flest vänner och bekanta att registrera sig och klicka för dem.

Ett smart drag för att få många nya besökare till sin sajt. Men det är också ytterligare ett bevis för att  sociala nätverk har blivit en viktig del i frilansandet som man inte kan bortse ifrån. Ett intressant fenomen är det!

Posted by Lotta Zachrisson at 09.00fm to Aktuellt , Global Citizens | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag december 11 2009

Framtidens kunskap

Sjön Bessvattnet, Jotunheimen nasjonal park

De senaste fem åren har jag rest i nästan 40 olika länder i en handfull världsdelar. Jag förvånas inte längre över att min vilja att fortsätta resa inte har dämpats ett dugg. Jag minns när min pappa första gången tog mig till Jotunheimen i Norge, och vi vandrade Besseggen leden tillsammans, bara han och jag. Landskapet och frihetskänslan - vita, karga toppar, turkosa och djupblå glaciärsjöar och oändliga vildmarksvidder - tände en nyfikenhet inom mig. Sedan dess har jag hela tiden velat se mer.

Jag såg rätt nyligen en intervju som CNN:s kunniga Fareed Zakaria gjorde med Googles VD Eric Schmidt. De båda männen pratade bland annat om hur skolundervisningen långsiktigt kommer att förändras av det faktum att nästan all information numera finns tillgänglig på internet. Behöver man verkligen lära barn att stava rätt, behöver de lära sig att Etiopiens huvudstad heter Addis Abeba, när det ändå finns stavningsprogram i Word och Wikipedia som rättar till eventuella fel? Kanske inte.

Schmidt hävdade att en prestation framöver mer kommer att handla om att finna, sammanställa och paketera den information som redan finns, snarare än att lära sig saker utantill. Utmaningen blir därmed att stimulera människors nyfikenhet och få dem att vilja lära sig saker, trots den oändliga databas som finns online.

CirkelHär har jag insett att resor har en central roll. Vem glömmer vad Etiopiens huvudstad heter, om man varit där? Och vem vill inte lära sig mer om kinesernas ockupation av Tibet efter att med egna ögon ha sett den tibetanska högplatåns byar och böneflaggor, känt smaken av jakmjölk och doften av klostrens rökelse? Framtidens kunskap och nyfikenhet kommer att vara mer förankrad i egna upplevelser, tror jag. Det är nog därför många är beredda att lägga så mycket pengar på resor. På sikt ger det avkastning som vilken annan investering som helst. Resandet och lärandet går allt mer hand i hand – ett ömsesidigt samband som tar formen av en obruten cirkel. En Global Citizen står väl förberedd inför detta.

Posted by John Christoffer Sundström at 01.04em to Global Citizens , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE