Blogg

söndag juli 5 2009

Den italienska trafiken - i motorini

Många förknippar Sydeuropa med kaotisk trafik, smala gator och omöjliga parkeringar. Och utan tvekan passar Italien in i den bilden.

MotorinoNågot som ofta irriterar turister som vågar sig på att hyra bil här, utöver de enkelriktade gatorna och fickparkeringarna, är de små mopederna - i motorini. För av någon anledning verkar det som att de som kör med två hjul har ännu större rätt än bilförarna att göra lite som de vill. Och det kryllar av motorini i den italienska trafiken. De kör om, kör bredvid, kör mellan och på fel sida. Och är man inte uppmärksam hamnar de under bilen. Att det sedan kostar skjortan att försäkra en motorino är kanske inte så konstigt. Desutom har många italienska städer infört bilfria områden i innerstan, och för att slippa betala avgift tar italienarna motorinon, för då är det gratis!

Ibland kan parkeringarna med motorino vara oändliga, men alla hittar sin, och då och då flyttar någon bilförare två tre stycken med våld, för att lyckas parkera in sin bil - för parkeringsplatser är ju det eviga gisslet i Italien.

Posted by Sophie Abrahamsson at 09.54fm to Global Citizens , Hyrbil , Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag april 13 2009

Motorväg 6 – från norra till södra Israel

Motorväg 6 För ett par år sedan invigdes en helt ny motorväg i Israel, väg nummer 6. Det slutliga målet med vägen är att den ska gå genom hela landet, från norr till söder. Nya segment byggs kontinuerligt och redan nu är det många som väljer denna väg dagligen.

Det som är speciellt med motorväg 6 är att den byggts av ett privat bolag och finansieras med biltullar. (Det är den enda vägen av detta slag i Israel.) Varje bil registreras när den kör på och av motorvägen. Beroende på hur lång sträcka man kört, fastställs en avgift. De som åker ofta på motorväg 6 är prenumeranter, medan andra får en räkning hemskickad. För sådana som hyr bil, vid till exempel semester, dras summan av det kontokort som använts hos biluthyrningen.

Trots avgiften är det väl värt att välja motorväg 6, speciellt under rusningstrafik. Vägen är modern och snabb samt saknar helt trafikljus. Att resa där sparar följaktligen en hel del tid och bensin.

Kör försiktigt!

Foto: Yaacov

Posted by Elliot Turvall at 09.31fm to Hyrbil , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag oktober 25 2008

Italienska avstånd

BilistI Italien tänker man inte på avstånd på samma sätt som i Sverige, i Sverige handlar det om kilometer och mil. På frågan "hur långt är det dit?" blir svaret "si och så många kilometer". I Italien blir svaret på en liknande fråga istället ett svar som uttrycker tid. Tio minuter kanske, eller drygt två timmar.

Själv blev jag medveten om detta först när jag i Italien pratade med svenskar och de frågade mig om avstånd här nere och mina svar per automatik blev i minuter och timmar, medan de såg undrande på mig.

Varför denna skillnad kan man ju fråga sig. Ett svar som jag gett mig är att i Italien kan man inte som i Sverige utgå från att en kilometer i bil tar mer eller mindre lika lång tid överallt eller beror på vem som sitter bakom ratten. Det kan handla om motorvägar, små enkelriktade gator, högt trafikerade områden, improviserade vägarbeten och så en dos av den galna italienska trafiken och den världsberömda oberäkneligheten. Att säga hur långt det är och uttrycka sig enbart i kilometer räcker sällan som svar för en italienare. För det säger ju ingenting om hur lång tid det kommer att ta.

Italienarna undrar varför man ska försvåra det hela med att räkna om det i kilometer om man kan säga det i minuter och timmar. På en höft. Som med det mesta här nere.

Andra inlägg om italiensk trafik och bilkörning på travelstart hittar ni här, här och här.

Och på min privata blogg har ni bland annat ett inlägg här om skillnaden mellan svensk och italiensk bilkörning.

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.00fm to Förberedelser , Hyrbil , Kultur , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag augusti 2 2008

Se Kanada genom bilfönstret!

Vancouver Få länder lockar mig så mycket just nu som Kanada. Jag hade planerat att åka dit i sommar, men blev övertalad i sista sekunden att resa till New York istället.

Nåväl, för dig som redan sett USA några gånger och är sugen på en naturskön plats med grymma storstäder är Kanada perfekt. Ett tips är att ta dig till Vancouver, hyra en bil och se dig runt i de minst sagt vackra omgivningarna. Här spelades bland annat Men In Trees in.

Boka här!

Bild: Jmy

Posted by Ulrika Rudqvist at 09.03fm to Hyrbil | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 25 2008

Bila i Polen

PolenI Polen finns mycket att se och göra och har du dessutom en bil till ditt förfogande blir möjligheterna desto fler. Bila genom vackra landskap, besök en av landets pulserande storstäder eller njut av prisvärda behandlingar i någon av kurorterna.

En hyrbil i Polen kommer att underlätta din resa oavsett om du åker på semester eller på affärsresa. Med en hyrbil kan du ta dig vart du vill när du vill och du kan glömma besvärliga bussfärder och dyra taxiresor.

Hyr din bil hos oss på Travelstart och gör en bra resa bättre. Hos Travelstart hittar du garanterat en bil som passar dig. Vi har en hyrbil

Foto: meaduva

Posted by Antonia Johansson at 01.36em to Hyrbil | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarklördag juli 12 2008

Nu säljer vi SUV:n och låter bli att svara i telefon

Gas_10Det händer saker på de amerikanska vägarna just nu. Bensinpriserna rusar i höjden och i södra Kalifornien har man uppmätt minskad trafik på motorvägarna. Folk säljer sina SUV:s (som de knappt får någonting för längre) och köper mindre bilar som drar mindre bensin. Eller så tar de bussen istället och det är ju inte så svårt att gissa vad det ökade passagerarantalet gör med ett bussystem som redan tidigare varit totalt underdimensionerat. Jag skulle tippa på att ordet “busrage” dyker upp i den lokala vokabulären inom en ganska snar framtid och jag vill inte ens tänka på hur det tillståndet kan ta sig uttryck.

Men det är inte bara SUV:s som lyser med sin frånvaro på de kaliforniska vägarna. Från och med 1:a juli är det olagligt i Kalifornien att prata i en telefon medan man kör bil. Hörlurar går bra förstås och man får dessutom fortfarande SMS:a, vilket jag tycker är ganska intressant. En smula ologiskt rentav. Eller så är det kanske bara jag som faktiskt måste titta på knapparna medan jag skriver, andra kanske klickar ner sina meddelanden utan att så mycket som snegla på telefonen medan de susar fram i 120 km/h.

Nu väntar jag bara på att det i rullande bil ska bli förbjudet att: läsa tidningen, raka sig, anlägga make-up, samt utöva någon som helst form av tand- eller fotvård (när man stannar för rött ljus måste det naturligtvis vara ok, något måste man faktiskt få använda den dödtiden till). När det inträffar, då kan jag börja slappna av i trafiken.

Posted by Ingegerd Landstrom at 10.27fm to Aktuellt , Hyrbil | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag maj 27 2008

Upplev friheten i Nice

NiceInget är så härligt som att känna total frihet på semestern. Du vill troligtvis ha en lyx utöver det vanliga men samtidigt ta med dig dem positiva delarna hemifrån, inte sant? Är du van att köra mycket bil till vardags är det lätt att du känner dig låst under semestern. Lokaltrafiken är sällan av samma standard som i Sverige och det kan vara både svårt och dyrt att åka taxi.

Den bästa lösningen för en så smidig semester som möjligt är således att hyra en bil. Det behöver inte kosta skjortan då du kan välja en bil som matchar dina behov och i en prisklass som passar just din plånbok.

Att bila längs den Franska Rivieran är en riktig klassiker som aldrig tappar i värde. Just nu har vi riktigt bra priser på hyrbilar med upphämtning i Nice, som också råkar vara den populäraste staden för ändamålet. Vad väntar du på?

Foto: Oliver Bareau

Posted by Antonia Johansson at 02.21em to Hyrbil | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag mars 5 2008

Kul i trafiken

Trafik_2

Jag har just återvänt från en tur till Copan i norra Honduras. Att köra bil i Honduras skiljer sig en del mot att köra bil i Sverige. För det första så är inte allt så tillrättalagt som i Sverige där det finns allt från vägräcken till viltstängsel. Här är trafiken mer spännande. När det gäller vägskyltar så handlar uppskattningsvis hälften om att Jesus är med på resan i olika tappning. Med tanke på hur trafiken är kanske det behövs. Men för att ta några exempel så kan sägas att vid ett tillfälle när jag passerade en hastighetsbegränsning på 25 km/h så sänkte jag hastigheten till ca 80 km/h då blev jag omblåst av någon som tyckte det gick för sakta. Att det var en poliskontroll bara några hundra meter längre fram hade ingen betydelse. Här kontrollerar inte polisen hastighet och nykterhet utan papper och försöker hitta småfel som leder till böter, helst ska dessa sedan betalas på plats, kontant och utan kvitto.

Vägarnas skick lämnar en del att önska. Ibland har en del av vägen spolats bort. Ibland är det gropar, hål eller bara en del som inte är asfalterad. Att landet är bergigt betyder inte att det finns vägräcken överallt eller ens varningsskyltar som talar om att vägräcken saknas. Vid ett tillfälle på en väg som var bred nog för att rymma tre bilar (dvs knappt tvåfilig i Sverige) så var det tre bilar i bredd. Mötande bil fick helt enkelt tvärnita för att inte frontalkrocka.

Vid ett annat tillfälle så ansåg jag att det inte gick att köra om en långtradare som låg framför mig. De som känner mig vet att jag inte är feg av mig utan kör om ifall det går. Bussen bakom mig ansåg dock att det fanns plats att köra om både mig och långtradaren. Den bussen tvingades jag sedan köra om på insidan då han envisades med att ständigt ligga långt ute till vänster där asfalten var bättre. Trafiken är inte lika säker som i Sverige, men det blir aldrig tråkigt.

Posted by El Rubio at 10.00fm to Hyrbil | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarktisdag februari 19 2008

10 dagars road trip Las Vegas

Route66 Hej Travelstart,

Vi är två personer som vill göra en road trip från Las Vegas till San Francisco inom Los Angeles och sen tillbaka till Las Vegas via Route 66. Vad kan detta gå på?
- Alexander

Svar: Hej Alexander, det beror så klart på när du ska åka! Men låt oss säga att du ska åka i april, då går en Chevrolet Aveo på cirka 2500 kr för tio dagar. Boka här!

Bild: KB35

Posted by Ulrika Rudqvist at 02.18em to Hyrbil | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag februari 13 2008

Var glad i trafiken

Img_0296Ingenting är väl så intimt förknippat med Los Angeles som bilen. Bilen och motorvägarna och trafikstockningarna och möjligtvis också risken för att bli skjuten om man tutar en gång för mycket åt fel person. De flesta besökare ger sig också ut i trafiken på eget bevåg, och det man framför allt bör komma ihåg när man gör det är att behålla lugnet. "Above all, don’t get mad", skriver Jeff Spurrier i guideboken Irreverent Guide to Los Angeles. “Rage is for losers.”

Jag kan bara hålla med: bli inte arg när du kör bil i Los Angeles, du blir bara en sämre bilförare. Och varför skulle du bli arg förresten, angelenos är ju i allmänhet ganska duktiga bilförare. Möjligtvis kan du bli litet irriterad när någon tar fem minuter på sig för att fickparkera och därmed blockerar en hel fil (inklusive dig) lika länge. Det kan också vara en smula frustrerande med bilister som tokgasar när det slår om till rött för dem, vilket i sin tur gör att du missar din vänstersväng. I värsta fall kör de ihjäl en fotgängare på samma gång och sådant väcker ju ofta en del starka känslor.

Och så blinkers då, eller snarare bristen på blinkers, det kan eventuellt framkalla en viss vrede. Jag vet ju inte alldeles säkert om det är så, men jag tror att man faktiskt inte får lära sig att använda blinkers på kaliforniska körskolor, det ingår helt enkelt inte i trafikreglerna. Man får lära sig hur man ska hantera beväpnade medtrafikanter och roadrage, men inte var blinkersspaken sitter. Tämligen kontraproduktivt, eftersom det förmodligen är folks oförmåga att använda sig av blinkers som är den främsta orsaken till roadrage!

Till sist kommer du med största sannolikhet att bli rejält förbannad på alla de som gör korkade och farliga saker medan de sitter och pratar i mobilen. När du råkar ut för en sådan bilist kan det hända att du skriker, rakt ut bara, “you fucking idiot!” Om du då har en dotter i sjuårsåldern i baksätet så kanske hon påpekar “Man får inte säga idiot, mamma”, och då kommer du naturligtvis att skämmas alldeles förfärligt, men ändå känna dig märkligt tillfreds med dig själv.

Men förutom vid dessa specifika tillfällen så finns det i stort sett ingeting att bli upprörd över när du kör bil i Los Angeles, så det blir en enkel sak att behålla lugnet. De flesta angelenos är som sagt ganska hyggliga bilförare. En smula självcentrerade kanske och defintivt inte särskilt tålmodiga, men rätt ok ändå. Och vi sitter ju alla i samma båt – nästa gång kan det vara du som panikslaget försöker byta till rätt fil för att inte missa din avfart, så du släpper naturligtvis in bilen som försöker knuffa sig in framför dig på ett ovanligt klantigt och nonchalant sätt. Du kanske muttrar något ohörbart för dig själv, knyter näven litet hårdare kring ratten, men du blir inte arg.

Rage, as we all know, is for losers.

Posted by Ingegerd Landstrom at 11.16fm to Hyrbil | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE