Blogg

torsdag mars 17 2011

Liten by på Kreta blir turistattraktion

Den lilla byn Ano Elounda på Kreta, med bara en handfull åldringar som fast befolkning, kan i sommar förvänta sig en fullständig invasion av besökare och turister. Det är här som de flesta scener i den otroligt populära filmatiseringen av Victoria Hislops bok "Längtans ö" spelats in, med regissör Theodoris Papadoulakis. Filmen sänds just nu som serie i grekisk tv, men jag skulle bli mycket förvånad om den inte även görs om till en internationellt gångbar film så småningom.

Kreta febr 2011 105

Den som besöker Ano Elounda kan fortfarande se dekoren som förvandlade byns gränder till ön Spinalonga, den ö utanför Kretas kust dit hundratals leprasjuka förvisades under första halvan av 1900-talet. Eftersom det inte var tillåtet att göra ingrepp på ön så spelades de flesta scener istället in i Ano Elounda. Troligen blir dekoren kvar över sommaren för den som vill låta sig "förflyttas" till Spinalongas huvudgata, dess brödbutik och kyrka.

Kreta febr 2011 131

Bara några kilometer från Ano Elounda ligger byn Plaka, där en stor del av bokens handling utspelar sig. Där kan man ta båten över till den verkliga ön, gå igenom "suckarnas gång" och strosa runt bland de fallfärdiga ruinerna och fundera på hur livet var för de spetälska som tvingades lämna allt och flytta hit. Ett litet museum informerar om Spinalongas spännande historia under hundratals år.

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 04.26em to Böcker & Lästips , Film , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 26 2011

Filmparadis för übergeeks

    IMAG1500

Videobutiksdöden blir mer och mer påtaglig i Österrike, även om det är en fördröjning på några år jämfört med hur utveckligen gått i Sverige. Det är verkligen trist att se detta hända som i slow motion, då en del av min filmupplevelse alltid var att kunna spatsera i en videobutik, klämma lite på fodralen och browsa filmpärlor i skala 1:1.

Biblioteken kan sägas ha övertagit videobutikens funktion, i Wien är huvudbiblioteket en riktig guldgruva om man letar rariteter. Huvudbibblan, Hauptbücherei, vid Urban-Loritz Platz är i sig en omvälvande upplevelse. Komplexet är gigantiskt och har ungefär precis allt du behöver och letar efter, även om du inte visste det. Väldig populär och välbesökt oas mitt, inte långt från Westbahnhof.

IMAG1501

Men är man en filmnörd värd namnet, och letar efter allt som kan tänkas vara exklusivt filmrelaterat, finns ett anonymt smultrönställe, ganska nära Schwedenplatz: Satyr Filmwelt (Marc-Aurel-Straße 5). Två spatiösa våningsplan som inrymmer gedigna avdelningar för filmmusik, affischer, fotografier, böcker, DVD, VHS, serier, obskyra filmmagasin och otroligt mycket mer, som man definitivt vill besöka. Med tanke på den pågående videobutiksdöden känns det angeläget att komma hit lite oftare, och uppmuntra andra att hitta hit. 

  IMAG1503

Posted by Anders at 09.55fm to Aktuellt , Books , Böcker & Lästips , Film , Kultur , Produkter , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag september 22 2009

Internationell bokmässa i Nairobi 23-27 september

Book fair

På onsdag går den största bokmässan i Östafrika av stapeln i Sarit Centre i Nairobi, Kenya.Varje år kommer fler än 20 000 besökare för att lyssna på föredrag, träffa författare och köpa böcker. Mässan, som fokuserar på lokala och regionala författare och förläggare, har blivit internationellt erkänd.

Bered plats i bokhyllan och bege er iväg till bokmässan!

Datum: 23-27 september
Plats: Sarit Centre, Second Floor, Parklands Road, Spring Valley
Telefon: +254 20 374 74 08

Posted by Susanna Westgren at 07.00fm to Aktuellt , Books , Böcker & Lästips , Inspiration , Kultur | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag september 9 2009

Travelstart 10års historia - Att arbeta med flygbolagschefer 3/30

När vi började sälja in våra idéer till flygbolag tillbaka år 1997 för en online resebyrå var där ingen i ledningen som visste vad vi pratade om. Jag måste erkänna att vi inte riktigt visste vad vi pratade om heller. Egentligen trodde min fru att vi skulle starta en GDS. Läs hela bloggposten här

Posted by Alexander S Ekbergh at 02.12em to Böcker & Lästips , Flygbolag & flygplatser | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juni 17 2009

Ny Travelstartkorrespondent i Australien!

Johan ArnbergMitt namn är Johan Arnberg och under närmaste åtta månaderna kommer jag att blogga från Australien. För tillfället studerar jag turism vid Lunds Universitet och min vistelse i Australien grundar sig på ett utbyte till Griffith University på guldkusten utanför Brisbane under höstterminen.

 

Mitt fokus på bloggen kommer vara rekommendationer på platser, allmänna tips tillsammans med hur det är att vara svensk och leva ”down under” under en längre tid.

 

Jag har tidigare bott utomlands i Venezuela, USA, Spanien och Italien. Att backpacka har jag även gjort exempelvis tre månader runt Sydamerika. Du kan läsa några av mina researtiklar på www.backpacking.se alternativt följa min blogg här på http://blogg.travelstart.se/.

See ya mate!  

Posted by Johan Arnberg at 10.53fm to Böcker & Lästips , Förberedelser , Inspiration , Kampanjer , Nöje , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 1 2009

Längs med de italienska gatorna och torgen

Bokstånd

I de större italienska städerna kan man hitta små stånd, vid torg och längs med gator, som säljer böcker. Tummande och lästa eller gamla men som i nyskick. Samlingar av okända och mycket välkända litterära verk som gömmer riktiga pärlor. Gamla veckotidningar från femtiotalet och gulnade vykort. Man kan hitta böcker som har flera hundra år på nacken, inbudna i skinn som blivit matt och nött med tiden i olika bokhyllor eller uppe på vindsförråd. Man kan hitta berömda illustrerade verk, och handskrivna små diktsamlingar. Man kan hitta böcker som bara är bättre begagnade av författare som fortfarande är i livet.

Man kan hitta det mesta. För en liten peng hittar du en bok som kostar en bråkdel av vad den gör i en bokhandel, om den fortfarande går i tryck. För en stor peng kan du ta med dig hem unika verk som egentligen inte går att värdera.

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.00fm to Böcker & Lästips , Kultur , Sevärdheter , Shopping | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkfredag mars 20 2009

Världens roligaste klagomålsbrev?

Kolla in det här brevet som är skrivet till entreprenören Sir Richard Branson, chef för Virgin Atlantic Airways, som publicerades på den brittiska tidningen Daily Telegraphs hemsida.

Detta hjärtliga och på många sätt träffsäkra brev sprids för tillfället runtom i världen och betraktas av många som det roligaste klagomålsbrevet nånsin!

Posted by Travelstart at 01.19em to Aktuellt , Böcker & Lästips , Flyg | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag augusti 5 2008

Sommarläsning

Keyes Sommar betyder läsning. I alla fall för mig. Är du också sugen på ngåra nya pocketböcker? Kolla in Adlibris tips om sommarläsning här

Mina egna tips är dessa tre:
1. Flyga Drake
2. Mig äger ingen
3. Bitterfittan

Posted by Ulrika Rudqvist at 02.26em to Böcker & Lästips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag maj 4 2008

I bokhimlen

Img_4438Under helgen gick den av stapeln, för trettonde året i rad - Los Angeles Times Festival of Books. Massor av bokälskare - runt 140 000 - traskade omkring på UCLA's campus i två dagar, lyssnade på författarintervjuer, köpte böcker, minglade, och svettades alldeles förfärligt, för varmt var det.

Jag lämnade förkylda barn och man hemma och tillbringade hela söndagen där på egen hand, vilket var väldigt skönt. Visserligen finns det mycket roligt för ungarna att göra, men med så mycket folk blir det ganska tröttsamt att valla omkring barn, både för föräldrar och för ungarna själva. Jag vet - vi har gjort det tidigare år.

Så nu hade jag en hel festivaldag alldeles för mig själv och jag lyssnade bland annat på Maria Shriver, som intervjuades om sin senaste bok. Och det kan jag meddela att Angelenos må vara skeptiska till Governor Arnold, men de älskar sin First Lady of California - det var fullt med folk i publiken, Shriver fick stående ovationer och hennes bok var slutsåld på fela festivalområdet

Img_4423
Så lyssnade jag på Steve Garvey som, fick jag förklarat för mig senare, är en gammal älskad baseballspelare, och så lyssnade jag på en panel med författare som just kommit ut med biografier över andra författare. Bland annat Judith Freeman som skrivit en biografi om Raymond Chandler som var fantastiskt sympatisk och talade om Chandler så att jag tror att alla i publiken bestämde sig för att genast läsa åtminstone en bok av honom och antagligen biografin också.

Ja, och så traskade jag omkring i värmen och bläddrade i böcker, handlade en del, vågade mig fram till T.C Boyle (på bilden) och fick min - eller snarare hans - bok signerad, pratade med folk (boknördar är ett väldigt trevligt och socialt folkslag) och hade det väldigt trivsamt i största allmänhet.

Så småningom gick jag hem, som utlovat med en kasse nya böcker till mina förkylda ungar. Det var både ungarna och jag väldigt nöjda med.

Posted by Ingegerd Landstrom at 05.05fm to Aktuellt , Böcker & Lästips , Kultur , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag april 29 2008

Äventyrliga boktips

Picture_5Här är två böcker som garanterat ökar res- och äventyrslusten:

A year of adventures, Lonely planets äventyrsbok är indelad med tips efter månad. Perfekt om man vet när man är ledig men inte vet vilket resmål som passar bäst den tiden. Proppad med 218 sidor med äventyrliga tips, från ökenmarathon till resa till rymden, helt enkelt häftiga aktiviteter på konstiga platser.

Make the most of your time on earth från Rough guides. Tjockare (608 sidor) än den tidigare och har resmål uppdelade efter världsdelar, lite mer uppbyggd som en uppslagsbok. Inte bara för extremäventyrare men utmärkt för någon som vill bort från spåret alla andra turister följer och vill se något annat än charterkataloger.

Båda böckerna finns att beställa via bokhandlar över nätet, perfekt present till någon du tycker behöver se sig om i världen!

Posted by Christel Häggström at 01.37em to Böcker & Lästips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE