Blogg

torsdag juni 16 2011

Popfestivaler att spana in

6a00d83451f19769e201538e46d363970b-450wi

Nu har popfestivalsäsongen i Wien och Österrike satt igång, och det öppnade starkt med två riktigt trevliga alternativ att välja på. Dels har vi Popfest Wien som är väldigt gratis och är mitt i Wien på Karlsplatz. Många, mestadels inhemska indieakter spelar, men utbudet torde tilltala många . Hela programmet här. Jag fick rekommendationer att inte missa Francis International Airport, Ginga och Gustav.

Andra festivalen som smällde avsevärt högre i mina ögon och öron heter Donau Festival, ligger vid fantastiska Krems och hade i år en riktigt imponerande line-up att skryta med. Mycket elektroniskt, avantgarde, experimentellt, visuellt och cutting edge. Även nyskapande kortfilmer kommer visas. Häromåret bevittnade jag Aphex Twin lira till ett fullknökat dansgolv, och Leila från Warp Records i ett kyrkokapell med magnifikt dedikerad lasershow. Årets uppställning gjorde ingen besviken. Sover man över i Krems finns det mycket vackra vyer och platser att besöka och uppleva förutom själva festivalen. Annars finns shuttlebus från och till Wien, samt bra tågförbindelser.

Stadtfest
Stadtfest med pampig bakgrund.

Och snart kommer Donau Insel Fest (Danube Island Festival) att äga rum på en avlång öremsa mitt i Wien, och det är en av de större tilldragelserna varje år, med ett svårslaget erbjudande: största utomhusfestivalen i Europa och allting är helt gratis. 24-26/6 håller det på och det kommer bli full fart med många olika scener, akter, happenings, aktiviteter, festligheter och god mat. Scenen med mest intressanta namn enligt mig är radiostationen FM4:s avdelning. Förra året hade de dessutom en bungyjump som backdrop.

Posted by Anders at 10.42fm to Aktuellt , Film , Kultur , Music , Nöje , Resmål , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag oktober 12 2010

Salzburgs undangömda kulturskatt

Roter salon

Om man letar efter kulturella upplevelser i Salzburg, och då menar jag inte klassisk finkultur, till exempel stans guldkalv Mozart, utan ett utbud av mer populärkulturellt snitt, ja då är ARGE Kultur en väldigt trevlig utgångspunkt.

Aldrig tråkigt, med ett generöst tilltaget program som riktar sig till oss vanliga dödliga kulturkonsumenter. Poetry slams, alternativa teaterföreställningar, konserter ges i minimala källarklubben Roter Salon, med indie-akter från hela världen, mediaverkstäder, där bl a stans mest cyberpunkiga IT-klick håller hus, Subnet, en trevlig liten pub och restaurang med gott renommé, och en hel massa annat.

Roter salon band

Där huserar även lite småobskyra kulturevenemang som har lite mer akademisk/konstnärlig inriktning, som mer liknar festivaler för smarta bohemer, till exempel kommande Open Mind Festival, temarubriken är "Hide and Seek" och handlar om flykt och frihet, och är igång mellan 11- 20 november.

Står man utanför ARGE-huset domineras skylinen av den feta gamla fästningen, Festung Hohensalzburg, som blickar ner på alla besökare i Salzburg på ett väldigt påtagligt sätt. De inhyser faktiskt utställningar av samtidskonst där varje år, vilket iallafall för mig ger intressanta kulturkrockar :)

Posted by Anders at 11.33fm to Kultur , Music , Nöje , Restauranger | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag september 3 2010

Kulturfestival i Gent

Några mil från Bryssel ligger studentstaden Gent. Här anordnas varje år en tio dagar lång gatufestival. Det är ett kulturarrangemang som är mycket populärt, inte bara för Gents invånare utan är även välkänd i resten av landet. Varje dag besöks festivalen av cirka 100.000 personer, av vilka störta delen är Belgiska medborgare. Mina belgiska vänner tror inte att festivalarrangörerna är speciellt intresserade av internationella besökare, utan har redan nu svårt att klara av det höga antalet personer. Festivalen utspelar sig på stadens gator och torg i form av scener med livemusik, öltält, kurser i traditionell dans, teater och DJs. När vi anländer på cykelsadeln första kvällen känns det som att komma till Disneyland, då stadens många tinnar och kyrktorn lyses upp i neonfärger.

 

Jag spenderade tre dagar i Gent och var imponerad av den höga pulsen och det varierande utbudet av musik och glada människor. Dagarna spenderades med cykel- och båtturer runt omkring i staden. På kvällen försvann begrepp om tid och rum ner med den söta, belgiska ölen. Plötsligt hade solen gått upp över de fortfarande folktäta torgen och vi avslutade med en vacker morgonpromenad hem till den lånade lägenheten.


Belgisk-ol

Posted by Helene Hjelmvik at 09.58fm to Kultur , Music , Nöje , Resmål | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag augusti 6 2010

Öst möter Väst på dansgolvet

Orientaliska rytmer möter frenetiska dragspel på ett glödande dansgolv, den hetaste pulsen jag mött i Wienernatten denna sommar. Stället som har öppet inpå småtimmarna heter Ost Klub och är ett eklektiskt förförande diskotek med utbud på flera dansgolv och barer. Vad sägs om innehållsbeskrivningen "Balkan Beats", Gypsy-Swing, Klezmer-Punk, Speed-Folk" och "Turbo-Polka"? Kan ju inte bli mer rätt. Supergoda drinkar och fantastiskt klientel hela natten lång!

Posted by Anders at 01.33em to Music , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juli 15 2010

Alldagsbanaliteter och värdsklasspoesi på Wiens CBGB

Ninochelsea
 

I våras var jag och såg ett av de mest minnesvärda konserterna jag sett på mindre arenor i Wien. Bandet heter något så oskuldsfullt som Der Nino aus Wien. Svårt att jämföra med något annat jag sett i Sverige eller någon annan stans, men jag skulle vilja påstå att Der Nino är en mix av Carl-Einar Häckner och sångaren i Broder Daniel. Alltså ta en skopa av Häckners monotona skruvade berättelseteknik och en nypa panda-rock från Göteborgs indieakter och ni har bilden klar för er.

Denne figur spelade alltså häromsistens på rockerhaket Chelsea (hemsidan ser ut som den gjordes för 21 år sen ungefär, sticker lite i ögonen), och det var totalt fullbesatt. Nu var jag inne och sneglade på programmet igen och han ska tydligen spela där igen 28/8. Han beskrivs mycket riktigt göra "Alltagsbanalität und Weltklasse-Poesie" i sina framföranden. Det pratsjungs och publiken flinar lite osäkert. Men så drar han plötsligt igång en rivig låt och man golvas av insikten att det är på riktigt, faktiskt. 

Jag kan rekommendera Chelsea även för dess geografiska läge, det ligger i Gürtel-stråket, hela vägen upp mot Altes Krankenhaus kantas av trevliga pubar, utbud för alla smaker och preferenser. Nu på sommaren är det mycket schysstare att hänga där då uteserveringarna öppnat.

Posted by Anders at 10.21fm to Aktuellt , Music , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 5 2010

Europas största utomhusfestival och alla är välkomna

25-27 juni äger Europas största utomhusfestival rum, ett enormt påkostat kalas med många scener, würstelstand och inbokade artister. Allting utspelas på en öremsa i Donaukanalen. Spektaklet heter Donau Insel Fest och allting är väldigt gratis att uppleva. Förra året såg jag endast ett band men det var den bästa konserten jag sett på år och dag, det var Melvins, ett av grunge-erans stora namn, med dubbla trumset och en blytung Buzz bakom micken.

 I år är det dock 80-tal som lockar. I fredags var det rockabilly-punkaren Billy Idol som drog publik, liksom ikonen Kim Wilde. På söndag är det definitivt Stereo Total och Adam Green som står på dagordningen. Gratis är gott!

Posted by Anders at 12.23em to Music | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juni 15 2010

The Empire strikes back

Numera är jag granne med Slottsparken Schönbrunn. Så igår berättade en vän till mig helt apropå att det skulle spelas en gratiskonsert där. Visst, vi kan väl gå, säkert trevligt tänkte jag. Så vi gick dit. Hade ingen aning om upplägget eller omfattningen förrän jag kom dit, och insåg att det handlade om en konsert av episka proportioner med Wiener Filharmonikerna. Slottsägorna och hela området är enormt. Och hela vägen upp från huvudingången till Gloriette var smockfull med besökare. Det kändes som en borgerlig version av Hultsfredsfestivalen, som jag nu oförhappandes hamnat mitt i.

Okej tänker ni, gemytlig klassisk konsert med harmlös publik som sippar Weiss Gespritzt. Big deal. Men sen drar orkestern igång. Ledmotivet till Dödsstjärnan från Star Wars dundrar igång. Och mäktiga ljuspelare dansar på natthimlen i takt med ledmotivet. Kamerariggar på linbanor flyger över publik och orkester. Det känns som en post-modern Wagneropera och jag är fullkomligt överrumplad av intrycken. Det fortsätter i samma stil resten av kvällen.

Tydligen är det en återkommande konsert som filharmonikerna ger varje år. Det är alltså samma gäng som ger världen nyårskonserten in direktsändning från Wien varje år hem till TV-publiken. De ger även varje år alltså detta spex som är döpt till Summer Night Concert Schönbrunn. Så för allt i världen, om ni är här nästa år kring denna tidpunkt, missa inte chansen att uppleva något extraordinärt.

Posted by Anders at 01.09em to Högtider , Kultur , Music , Nöje , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag januari 20 2010

Världens exklusivaste musikförening

Jag var nyligen på besök hos en musikförening i Wien - Wiener Musikverein. Låter lite hobbyaktigt eller hur? Men det är betydligt maffigare än så. Det är här som de berömda nyårskonserterna utspelas, och som sänds direkt i TV även i Sverige. Själva kallar de sin förening för the “Eldorado of Classical music”.

När vi var där så gavs konsertkvällen genom ett slags tema som kallas jeunesse, vilket ungefär betyder att det inte är dresscode, biljetterna är inte lika dyra, alla kategorier av människor kommer och lyssnar. Men fortfarande gudomlig musik.

Vår konsert utspelades i den gyllene salen, Große Goldene Musikvereinssaal vilket är precis vad det låter som. En stor konsertsal i guld med fantastisk akustik i världsklass erbjuds besökaren. Man sitter förvisso på obekväma långa träbänkar, modell kyrkbänk, men det spelar ingen roll – man fullkomligt absorberas av prakten runtomkring och musiken som liksom upplevs på ett mer “totalt” sätt än jag någonsin känt. Man glömmer bort sig själv. Huvudet simmar inuti musiken.

Den ena konserten avlöser den andra och det blir till slut paus. Då går man ut och minglar lite och tar sig kanske ett bloss och en skvätt sekt (bubbeldricka). Jag lägger märke till en beväpnad polis/vakt som spatserar i folkvimlet, men han ser föga skräckinjagande ut. Mer som en museiintendent.

Konserthuset ger ungefär 500 konserter om året, mest de stora klassikerna men även kompositioner av modernare snitt. Själv hade jag gärna kommit hit på den där berömda nyårskonserten, men ryktet gör gällande att det är cirka två års väntetid för dessa biljetter...

Posted by Anders at 04.08em to Kultur , Music , Nöje , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag november 4 2009

Musik som får dig att vilja resa

Jag har några favoritband som, oavsett var och när jag hör dem, får mig att vilja resa bort. Deras musik förmedlar på ett unikt sätt en känsla av en viss plats - och mer effektivt än vilken reseskildring som helst får den bilder och dofter från fjärran platser att dyka upp i mitt inre när jag sluter ögonen.

Ett av dessa band är duon Amadou & Mariam – ett gift, blint par från det utfattiga ökenlandet Mali i västra Sahara. Jag hade nyligen turen att få se dem spela live på en gratis utomhusfestival i Golden Gate Park i San Francisco. Mörkret hade just lagt sig över staden och parken när det fem man starka bandet intog scenen. I färgglada kläder och mörka solglasögon tog Amadou några första toner till fantastiska ”Welcome to Mali” på gitarren, trummorna följde tillsammans med Mariams röst som ropade ”On y va”! – och därefter samma sak på engelska, med en tydlig fransk accent – ”Let’s Go”!

Sedan var showen i full gång, rytmen gjorde det plötsligt omöjligt att stå still. Alla tusentals i publikhavet  började röra sig ohämmat till de svängiga västafrikanska tonerna, under den stjärnklara, amerikanska himlen. Det var en fantastisk konsert, och jag önskade att den aldrig skulle ta slut. Efteråt kände jag en ödmjuk glädje över att ha fått höra deras musik på just denna plats - någon kilometer från Stilla Havet, men ändå i hjärtat av en av världens mest spännande och kreativa städer. Det gjorde upplevelsen ännu större.

Men under den timme som konserten varade, önskade jag att jag befann mig någonstans under Sahara öknens glödande sol.

Vilken musik får dig att vilja resa?

Posted by John Christoffer Sundström at 10.01fm to Global Citizens , Inspiration , Music , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juli 15 2009

Många gratisaktiviteter i sommar-New York

Musik_GoranBregovicProspectPark_700px
Goran Bregovic spelade sin balkan-musik gratis i Prospect Park i Brooklyn i juni.

För dem som åker till New York under sommaren behöver semestern i storstaden inte bli så dyr. Det finns nämligen massor med gratisaktiviteter att ta del av då.

Framför allt är det på kulturens område som besökare och New York-bor kan sysselsätta sig utan att betala en krona. I Central Park anordnas teaterföreställningar och musikframträdanden. Populäraste pjäsen brukar vara "Shakespeare in the Park". Årets uppsättning, Twelfth Night, med bland annat Anne Hathaway, är slut för den här gången men en annan klassisk gammal pjäs börjar köras i augusti. Vad gäller musik så är valmöjligheterna oändliga. Det spelas rock, jazz, soul, world och opera bland annat.

På flera platser finns det gratis bioföreställningar utomhus att gå på. Bryant Park är platsen på Manhattan, men det finns minst två ställen i Brooklyn också som visar film. Det är inte de senaste biofilmerna som visas utan allt från ett par år gamla till äldre klassiker, som till exempel Butch Cassidy And The Sundance Kid, Fame och Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

För mer info om vad som händer:
www.freenyc.net
nycgo.com

Posted by Lotta Zachrisson at 11.15fm to Aktuellt , Inspiration , Music , Resmål , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE