Blogg

tisdag december 13 2011

Barbados - paradisöns varierade natur

FlowerForestViewBarbados har inte bara enastående stränder – här finns otroligt vacker grönska också.

Barbados är en av de öar i Karibien som man kanske mest associerar med lyx – kritvita sandstränder, drinkar serverade vid poolkanten och gourmetmat när mörkret har lagt sig.

Allt detta finns förstås. Men de turister som bara stannar på hotellet får intrycket av Barbados som en ganska platt ö utan alltför mycket grönska. Det kunde inte vara längre från sanningen.

Visst mäter öns högsta punkt enbart 340 meter över havet, men kör man österut mot den mindre bebyggda kusten, så åker man snart förbi otroliga utsiktspunkter, vackra kullar och en frodig, tropisk växtlighet.

Ett par bra platser att se hur lummigt Barbados kan vara är parken Flower Forest som nästan är som en djungel. Vid det gamla plantagehuset St Nicholas Abbey som nu fungerar som museum finns också en vacker mahognyskog. Inte alltför långt härifrån finns oerhörd utsikt vid picknickplatsen Farley Hill eller längre söderut vid vackra St Johns Church.

Posted by Lotta Zachrisson at 04.09em to Natur , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag november 4 2011

Gigantiska red wood-träd, som hämtade från Hitchcock

105MuirWoodsSan Franciscos många kullar och branta backar gör den till en stad med ett helt unikt utseende. Det är något som har fångats i många filmer, inte minst "Bullitt" från 1968 där galna biljakter pågick längs med gatorna.

En annan film med många San Francisco-skildringar är Hitchcocks klassiker "Vertigo". En sak jag absolut inte ville missa var ett besök till Muir Woods, där Kim Novak pekar på de gigantiska red wood-träden och nämner att hennes eget liv ser så futtigt ut när man tänker på hur länge träden har stått här.

Muir Woods är verkligen en magisk plats och det är lätt att känna sig liten i jämförelse med de otroliga stammarna som ser ut att nå himlen. Speciella mossor växer på marken som nästan aldrig ser solens ljus och det finns fina vandringar att göra här för den som har mer tid. Ett besök är absolut att rekommendera!

Posted by Lotta Zachrisson at 02.12em to Inspiration , Natur , Resmål , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag september 19 2011

Santander – Colombias äventyrsmekka

Rafting, bergsklättring, canyoning, rappeling, kayak, paragliding, grottutforskning med mera, med mera. Allt detta och mer kan du göra i regionen Santander i Colombia. Bästa utgångspunkten är utan tvekan San Gil, ca 6 timmars bussresa från Bogota. En traditionell by som under senaste tiden vuxit sig stark inom äventyrsturism. Men att stanna bara här skulle vara att missa mycket av upplevelsen. Inom ca 40 minuters bussresa finns en mängd små byar, värda att besöka. Det kan kanske kännas tryggt att denna zon har varit i stort sett opåverkad av guerillaverksamhet, och man kan därmed röra sig utan oro för detta. Till exempel:

Curití:

Är en liten bergsort ca 30 minuter från San Gil. Temperaturen är något lägre än i San Gil, framför allt på natten. Den största anledningen varför folk tar sig till Curití är för att besöka ”La cueva de la vaca”, eller på svenska ”kossans grotta”. Varför den heter så kom jag aldrig fram till, men den är helt klart värd att besöka. Det är en enorm sak, man har utforskat totalt ca 6000 meter av grottan och fortfarande inte hittat grottans ände. Var förberedd på att vandringen i grottan görs till största del i vatten (och även en liten del under vatten, inget för klaustrofobiker) eftersom denna grottan formats av en underjordisk flod under tusentals år. För att besöka grottan krävs guide och utrustning. 

IMG_6448

Ett annat smultronställe nära Curití är Pescaderito, en floddal formad av stora klippblock med olika formationer som bildar naturliga bassänger, vattenfall mm. Stället är ett paradis, och jag kan rekommendera att ta med tält och mat för några dagar för att utforska dalgången. Pescaderito ligger ca 45 minuters gång från Curití.

IMG_6393

Ca 1 timmes vandring åt andra hållet ligger ”El Santuario”, en naturlig labyrint i kalksten övervuxen av palmer, lianer, snårskog mm. Enligt legenden var det förr i tiden en bosättning för Guane indianerna som spanjorerna aldrig lyckades invadera. På grund av den labyrintlika strukturen är det lätt att irra in sig i El Santuario, vilket gör att man alltid bör besöka det i sällskap av en lokal guide.

I Curití kan man också för ca 100-lappen ta sig ut på en tur paragliding över floden och dalgångarna. 

Mogotes:

En mer än 300 år gammal by i bergen ca 1 timmes svängig resa från San Gil. Tag med kläder för regn och kalla nätter då klimatet här är betydligt mer fuktigt. Största attraktionen för Mogotes är det så kallade ”hoyo de los pajaros”, eller ”fågelhålet” (ledsen för den fattiga översättningen, allt låter lite sämre och mindre exotiskt på svenska än på spanska), ett hål på ca 30 meter diameter och 100 meter djupt mitt på en åker. 

IMG_6908Hålet är ett naturfenomen som ingen riktigt vet hur det uppstod. Det finns teorier om meteoriter, jordskred mm, men ingen vet med säkerhet. För en upplevelse bör man vara där vid solnedgången, då fåglarna vaknar till och flyger ut för att leta mat. För att ta sig hit är det ungefär 2 timmars vandring från Mogotes. Än så länge finns inga bussar som tar dig hit. 

I närheten av Mogotes finns också en mängd floder, vattenfall och grottor som är värda att besöka. Bland annat de mest kända vattenfallen ”Cascada del Diablo” på ca 45 meter och ”El Resumidero”.

 

 

Posted by Paul Appelqvist at 04.42em to Inspiration , Natur , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 1 2011

El Chocó - Milslånga stränder, berg och djungel

Vill du ta dig till ett paradis men är trött på att trängas med alla andra turister på en trång strandremsa vid randen av ett stort hotellkomplex? Området ”El Chocó” vid Colombias stillahavskust är ett sådant ställe. Stränder växlas med djungel, mangroveträsk och berg med kristallklara vattenfall som mynnar ut direkt i havet.

IMG_6074

Vattenmassorna som kommer från bergen är enorma. Området är bland de mest regniga i världen med sina 10-15 meter regn årligen. Vill man undvika regn, men ändå besöka regionen bör man ta sig dit under December – Februari, då det är något torrare och normalt mest regnar på natten. Är man mer intresserad av naturliv och inte så beroende av väder kan Juli – November vara en bra period, då havet fylls av lekande valar och havssköldpaddor som tar sig upp på land för att lägga ägg.

IMG_5815

En annan av de många anledningarna att ta sig hit är att besöka Nationalparken ”Ensenada de Utría”. Ett naturreservat med en mängd exotiska fåglar, reptiler, tapirer, uttrar, jaguarer etc. Laguner med självlysande alger och en kritvit strand, som logiskt nog kallas ”Playa Blanca”, mangroveträsk och tät djungel. Ta med snorkel och cyklop.

IMG_5626

Förutom detta finns det surfstränder av hög klass i El Valle och Nuquí, samt sportfiske och dykning i Bahía Solano.

IMG_5400

Med undantag för huvudorten Quibdó har området inte några riktiga städer, utan mest småbyar utmed kusten som främst lever av fiske. I många av dessa kan det vara svårt att handla med kort och ta ut pengar. Hittills är det bara Bahia Solano och Nuquí som har uttagsautomater av kustorterna så se till att ta med kontanter, allra helst i små valörer. En annan sak som man inte bör glömma hemma är myggsprej. Ingen malariarisk i området, men det är tillräckligt irriterande med vanliga mygg.

   Cascada chocolatal

För tillfället finns det två sätt att ta sig till Chocós stillahavskust: Med båt från Buenaventura och via flyg från Medellin och Cali. Jag kan rekommendera flyget då båtarna inte är passagerarfärjor utan fraktbåtar med en hytt som man delar med ca 20 andra resenärer.  

   IMG_6008

Posted by Paul Appelqvist at 11.10fm to Inspiration , Natur , Resmål , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag september 10 2010

Svenskduschar på österikiskt termalbad

Jünge
 

Så här de sista skälvande sommardagarna, gällde det att passa på att ladda batterierna innan hösten tar sitt stadiga grepp om en. Vi tog därför tåget från Wien söderut förbi Baden och till det välkända Thermalbad Bad Vöslau (Vöslauer är för övrigt namnet på Österrikes mesta mineralvatten). Termalbadet är lite av en vallfartsort för boende i regionen och hälsofreaks i allmänhet. Det märktes, för när vi kom dit var det hyggligt fullbesatt, men det kändes trots det inte ansträngt, då själva området är rymligt med fik och sportanläggningar, upp några etage och in i ett skogsparti.

Vi fann oss en plats i solen och plumsade så i. Man kan välja mellan poolen med enbart mineralvatten och den med klor i. Valet var inte att fundera på. Efter att ha simmat runt lite kom vi fram till ett sidospår där vatten kom ur en nischad tillbyggnad som kom från själva berget. Här, fick vi veta, kom källvattnet ut i sin renaste form. Andra simmare stod på kö för att få badda kroppen med vattnet. Detta görs med en slags andäktig försiktighet, inte olikt en religiös ritual, och även vi deltog villigt i den. Det påstås att man blir yngre av vattnet, så det kändes som bra valuta för inträdet.

Sdusche
 

Duscharna på anläggningen kom också i två olika exemplar. Helt vanliga och så otippade Schwedendusche. Svenskduschen var en serie forsande strålar som kom ur mäktiga pelare. Vi valde, utan längre betänketid, alternativ två. Man ställer sig under forsen och vattnet kommer med ett sånt tryck att man får anstränga sig för att stå stadigt. Kroppen studsar och hörseln försvinner, och en bieffekt var även som att man fått massage av en stadig babuschka. Vi frågade badvakter och informationspersonal om vad det var för särskilt svenskt med duscharna, men ingen verkade veta, eller bry sig. En googling på ordet ger inga vidare upplysningar, snarare tveksamma associationer.

Byn Bad Vöslau, har som varje äkta Österrikisk by, gott om heurigens och biergartens att välja på. Det trevliga med dessa biergartens är att de ofta är familjedrivna, vilket sätter en egen karaktär på varje ställe. Vi hittade ett riktigt trevligt ställe som heter Vöslauer Weinhof på vägen tillbaka till tågstationen. Så nu, kan hösten komma.

Wasser
 

Posted by Anders at 04.43em to Natur , Nöje , Resmål , Sport , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag september 8 2010

Sci- Fi Lullabies

Planetoftheapes
 

Den 12 augusti frågade min flickvän om jag ville hänga med på en afton i stjärnornas tecken. Alltså åka till en kulle utanför stan och kolla på stjärnfall. För det var tydligen meteoriter som skulle synas extra bra denna kväll.

En astronomisk förening hade ordnat det som en föreläsning i natten, en Astro-Abend. Bara namnet. Att komma dit var egentligen själva äventyret. Vi hade bara en adress från en nättidning att utgå ifrån Dit kom man med Strassenbahn halva vägen. Sen promenad 15 minuter. Vi kom dit men det var adressen till den astronomiska föreningen, inte till själva stjärnföreställningen. Ingen hemma. Bara ett teleskop på taket. Så där var vi mitt i ingenstans, mitt i natten. En annan familj hade också snurrat sig dit, men de hade bil så de kunde lätt att åka vidare utan problem. 

Vi kände lite lätt desperation, men lyckligtvis hade jag nyligen investerat i en telefon med GPS. Vi letade upp den rätta adressen som upplyste oss att det var ca 30 minuters promenad bort. Vi knatade dit med satelliternas hjälp. Vi kom till en kyrka. Kyrkan var upplyst underifrån och såg ut precis som templet från Apornas Planet. Ingen där. Bara mer förvirrade människor som undrade var spektaklet höll hus. Så på måfå gick vi bakom kyrkan in i mörkret.  Efter 10 minuter hittade vi en upptrampad stig i buskaget. Lite spridda röster hördes längre bort. Mysteriet tätnade.

Vi följde rösterna och hamnade på en öppen platå och där var hundratalet människor som lyssnade andäktigt på föreläsaren med laserpekaren. Det luktade dessutom gräs och nu var vibben mer studentikos.

Vi satte oss ner och jag såg Jupiter i horisonten och tre-fyra stjärnfall. Varje gång en stjärna föll hördes publiken: Aaaaah! eller Oooooh! En svensk tjej hördes samtala bredvid mig, hon ringde hem till Sverige och berättade att jag sitter på en jävla kulle nånstans och kollar på stjärnor. Ingen entusiasm där direkt, men vi andra om ooh-ade höll inte med, det var en fascinerande kväll på många sätt, och professorn som förevisade stjärnorna med en laserpekare var en sann stjärnfantast. Vi blev upplysta om att de bästa stjärnfallen ser man runt kl 2-3 men vi hade inte tid att vänta. Men nästa år igen kanske, då eventet på berget är återkommande.

Posted by Anders at 01.58em to Natur , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag augusti 25 2010

Upplev Budapest från ovan

IMAG0712
 

Efter förra färden längs Melk - Krems på Donau, fick vi mersmak för vidare utforskning längs Donaufloden och tog oss sedan hela vägen från Wien till Budapest i Ungern med en annan båtfirma, Hydrofoil Lines. Det kändes lite småfuturistiskt hela proceduren att ta sig dit. Eller lite retrofuturistiskt. Man "checkar in" som på en liten flygterminal och går ombord på en skorvig båt som ser ut som en sovjetisk rymdraket ritad på 50-talet. Och när båten river loss så viberar varenda mutter i farkosten och jag funderar på om vi är på väg att lyfta, dyka eller glida fram.

Men det går inte i raketfart direkt, 5 o en halv timme senare går vi i land igen, efter ett stopp i Bratislava och en till mindre stad på vägen (att jämföras med två och en halv timme med vanligt tåg).

Vi var där över en helg bara, men det var rätt lagom för att hinna se de stora landmärkena och spontant spatsera i innerstan. Budapest är intressant att jämföra med Wien ur många aspekter. Budapest ståtar med en hel del vacker arkitektur liksom Wien och Ungern och Österrike hängde en gång i tiden ihop under imperietiden. Gemensamt är även att de dukar upp med ett fantastiskt utbud av gott att äta och dricka. Speciellt vin, som det odlas mycket av i Ungern. Men framförallt är det ett helt annat tempo som gäller i Budapest, en betydligt mer laid-back attityd till det mesta. Folk jäktar helt enkelt inte för jäktandets skull, kändes det som. De är chockerande nog också vänliga till vardags. Har kanske blivit lite väl luttrad efter två år i Wien. Däremot gick det inte att dechiffrera ett enda ungerskt ord. Det liknar inget annat språk i världen heller, jo möjligen finska.

Libegö
 

Budapest delas av på mitten av Donau, på ena sidan Buda, på den andra Pest. Pest är mer "downtown" och har fler barer, affärer, shoppingstråk etc. Buda är lugnare och behagligare, har en hel del historiska monument att skryta med och ligger dessutom på en sluttande höjd. Dit upp kan man ta sig med buss, spårvagn eller med ett åkdon som liknar en skidlift, Budapest Chairlift upp till Janos-höjden. Vi tog det sistnämnda alternativet och det var värt varenda Ungersk Forint. Långsamt och majestätiskt svävade vi uppåt mot toppen. Vi glider förbi grannskap och touchar buskage som inte klippts till ordentligt. Och staden avtecknar sig därnere, gradvis i solens skymningszon. Det kändes bara så löjligt bra alltihop.

Väl uppe kan man ta sig ytterligare en bit upp, promenad kanske 15 minuter, till en liten borg och ännu en gång njuta av de böljande gröna landskapen och överblicka stadsmyllret. I borgen kan man sen köpa en glass, smäta intrycken en stund innan nerfärden påbörjas.

Mer tips om vad man kan se i Pest kommer jag följa upp med snart.

Posted by Anders at 10.13fm to Natur , Resmål , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag augusti 18 2010

Flärdfull njutning på Donau

IMAG0540
 

Europas näst längsta flod, Donau, flyter igenom en lång rad centraleuropeiska länder. Den flyter även genom Österrike och mynnar till sist ut i Svarta Havet. Om man på ett smidigt och behagligt sätt vill uppleva den vackra Österrikiska landsbygden kan man med fördel anlita någon av alla båtlinjer som trafikerar längs Donau. Vi bestämde oss för att ta rutten Melk - Krems, mycket sevärt och vackert eftersom man passerar Wachau, listat som världsarv av UNESCO. Från Wien med tåg till Melk tar det en dryg timme. Där besökte vi Stift Melk, ett imponerade gammalt kloster, med en underlig paviljong med målade fantasidjur på varenda yta. De hade nog sina dekadenta stunder här förr i tiden.

Vi åkte med DDSG, inte minst för att man kunde lyxa till båtresan genom att beställa en vinprovning. Då serveras man läckra ostar tillsammans med tre utvalda vinsorter. Vinerna kommer från Wachauområdet, till vinerna fick vi en informativ folder (ihoprullad med rosettband) med beskrivningar på vinets karaktärer och smaksättning. Man blir även upplyst om omgivningarna längs Donau av en speaker som berättar historiska fakta (på tyska, engelska och, inte oväntat japanska). De japanska turisterna ombord missar givetvis inte ett enda tillfälle att fotografera precis allt av sevärdheterna. Särskilt minnesvärt var när vi passerade slottet Dürnberg, där vi fick veta att Rickard I Lejonhjärta här hölls fången av en viss hertig Leopold V.

IMAG0551
 

Väl i Krems, också det en bedårande vacker by/stad med kullerstensgator och antik bebyggelse, tog vi oss på måfå uppåt i riktning mot vingårdarna och hamnade på en pittoresk vin/restaurang/café-lokal och noterade hur otroligt billigt och välsmakande allt var. Vi kunde även plocka saftiga björnbär från buskarna intill vårt bord. Restaurangen heter Mayer Resch och jag kan verkligen rekommendera ett besök där, liksom hela resesträckan i övrigt. 

Posted by Anders at 02.31em to Mat och dryck , Museum , Natur , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag juli 16 2010

Kejserliga "djurgården" – en magisk skogspromenad

Utsiktlainzer
 Hubertus utkikstorn

Solen steker, i helgen var det outhärdliga 39 grader i solen. Att röra sig inne i stan känns lika kul som att vada i varmt klister. Och det finns inget hav i Österrike. I huvudstaden finns överfulla badplatser och smutsiga floder, inget mysigt alternativ. Så även om man inte kan svalka sig kan man fly staden och upp i kullarna (det finns inga riktiga berg i Nieder Österreich som Wiens distrikt befinner sig i) som ligger relativt nära och som erbjuder friska vindar och välbevarade kulturlandskap. Det kanske mest välkända är Kahlenberg med sina vingårdar och vildvuxna urskog, Wienerwald. Ett annat alternativ väl värt mödan är Lainzer Tiergarten som man kan ta sig till med allmänna färdmedel. Det är kejsar Ferdinand I:s gamla jaktmarker, grundades anno 1561 och öppnades sedan upp för allmänheten först 1919. 

Här finns vildsvin, gulliga rådjur, kråkor och schmetterlings som hämtade ur en Disneyfilm.

Hermesvilla
Hermesvilla 

Vi tog oss alltså dit och gick på hederlig hajk. Promenad igenom idyllisk mark och skog. Stannade upp mitt i den kejserliga djungeln för ett restaurangbesök och spisade gulasch och ett krus Zwickl. Passerade senare Hermesvilla, ett utsökt litet palats som kejsar Franz Josef I byggde till sin fru. Vi var aldrig inne, men jag har förtsått att det idag används som konstmuseum och visar där muralmålningar och interiörer signerade av dåtidens konstelit. 

Kort därefter kom vi till ett utsiktstorn som dedikerats för Hubertus, alla jägares skyddshelgon. Först häruppe ser man hela naturlandskapet i sin enastående prakt, en syn för gudarna. Sedan sista sträckan tillbaka till start, och lokalbussen hem igen.


Visa större karta

Posted by Anders at 03.06em to Natur , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag maj 12 2010

I döda mästares sällskap

R0012819

Belvedere, ordagrant fin utsikt på Italienska, är en seriös underdrift för att beskriva detta makalösa konstpalats i Wiens 3:e distrikt, nära Südbahnhof. Här ställs en imponerande konstskatt ut, det mesta Österrikiskt, från Medeltiden fram till idag. Palatset i sig anses vara en av barocktidens absolut finaste landmärken i Europa. Det består huvudsakligen av Obere och Undere Belvedere, Prunkstall, Orangerie och palatsträdgårdarna utanför. Jag gjorde denna gång ett besök till Obere.

Strax efter entrén finns en Medeltids-vinge till höger som jag snabbt klarade av, det var cirka 100 meter med kristna motiv. På vänster vinge avdelningen Barock. Avdelningen av intresse var dock en trappa upp. En stor puff i foajén väntar i mitten på rummet, där man kan sträcka på ryggen efter konstrundan och från grodperspektiv betrakta takmålningen som känns väldigt Michelangelo.

R0012818

Sen börjar konstfrossan med Gustav Klimt, Egon Schiele, Edvard Munch, Oskar Kokoschka och andra mästare som trängs om uppmärksamheten i palatset. Mina egna favoriter i samlingen är definitivt Schieles stora oljemålningar (Schiele återfinns även på Leopoldmuseum med en större samling), som har en intensiv lyskraft, en total närvaro i minsta penseldrag. Hans karaktärer ser ut att vara fastfrusna i tiden, stelt fastklistrade på duk, med dova bakgrunder som framhäver personerna bättre. Kanske är Mother and Two Children från 1917 den mest iögonfallande. Även Carl Molls Twilight är benådad med en stämning som liksom går utanför ramarna och framkallar ett tillstånd av behaglig synestesi hos mig.

Många av dessa odödliga konstverk har jag, liksom många med mig, enbart tidigare kunnat uppleva genom referensverk eller skolböcker sen många år. Så initialt inbillade jag mig inte att jag skulle beröras nämnvärt av att se dem ännu en gång. Men det är en oerhört stor skillnad på att uppleva ett konstverk avbildat tvådimensionellt, mot att faktiskt stå framför en bit kanoniserad kulturskatt. Det träffar en, och det är påtagligt.
R0012823

Utanför komplexet kan man ta sig en runda i trädgårdsanläggningen om vädret tillåter. Man möts där av sfinxer, som liksom i Schönbrunn majestätiskt vilar på marmorsocklar och nogsamt iakttar besökarna. Just nu är det underhåll i den stora bassängen, men annars är allting upplagt för en perfekt söndag / ledig dag, att strosa runt och inspireras av de stora klassikerna i precis rätt sammanhang .

Posted by Anders at 10.03fm to Kultur , Museum , Natur , Resmål , Sevärdheter | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE