Blogg

fredag januari 20 2012

Koh Phangans vilda fullmånefester

FullMoonParadise_P1170237 Det hela började vid Paradise Bungalows.

DagenEfter_P1170272 Den lilla ön Koh Phangan längs Thailands östkust är mest känd för sina galna fullmånefester. Det var här på stranden Haad Rin, vid Paradise Bungalows, som det började för många, många år sedan. Det var faktiskt ett födelsedagsfirande som blev aningen större än man hade väntat sig.

Nu vallfärdar tusentals människor varje månad till stranden och varenda hotellrum på ön fylls upp flera dagar innan. Längs hela stranden finns olika högtalarsystem med en mängd olika musik att välja på: house, disco, psy trance för att nämna några. Så kallade buckets - småhinkar som funkar som gigantska cocktailglas - säljs från raderna av improviserade barer som består av bord upställda i sanden. Gärna ackompanjerade av roliga skyltar som ska få dig att välja just deras drinkar.

Det trista är att dagen efter är stranden full av skräp: cigaretter, flaskor och fler flipflopsandaler än man kan räkna till. Thailändarna har dock börjat att ta ut en avgift på 100 baht (ungefär 21 kr) för partyt som går till att städa upp stranden – ett bra initiativ!

Letar du efter en magisk kväll under den runda fullmånen så kanske det finns bättre alternativ, men vill du ha en vild hålligång-natt så är det här fortfarande Thailands populäraste party.

Posted by Lotta Zachrisson at 01.37em to Inspiration , Nöje , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag oktober 4 2011

Afro-brasilianska rytmer i New York

DanceBRazil_P1180923 Färgglatt och energiskt dansnummer på Joyce Theater.

New York är ju mångkulturellt så det förslår och det syns inte minst på utbudet på stadens scener. I Chelsea ligger en liten intim teater som heter Joyce Theater och här kan man lätt hitta biljetter till föreställningar med smak från jordens alla hörn från endast $25. 

Tidigare i år såg jag en fantastisk föreställning av en brasiliansk dansgrupp, Dance Brazil med nummer inspiererade av afro-beats. Något mer upplyftande, energiskt och färgsprakande får man nog leta efter. De flesta av dansarna var duktiga capoeirautövare långt innan de började med dans och vilket ledde till att flera akrobatiska moment som får en att knappt tro sina ögon ingick.

I kalendern har man också kunnat hitta allt från spansk flamenco till dansade grekiska gamla teaterpjäser och tango från Shanghai – samt klassisk balett och olika typer av  modern dans förstås.

Posted by Lotta Zachrisson at 02.29em to Inspiration , Kultur , Nöje , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag juli 5 2011

Thrilling Dubai fountain

Dubai har som sagt många världsrekord runt om i staden. Vissa av dem ibland mest uppfunna av marknadschefer som verkar hitta olika rekord att slå mest för nöjes skull (världens största tittfönster i ett akvarium, världens längsta hotell, världens största godisaffär etc). Men vissa av rekorden är faktiskt rätt breath taking. Dubai Fountain mitt emot lika spektakulära Burj Khalifa är ett sådant rekord. Här sprutar fontänspelet högst i världen, högre än vid den berömda Bellagio fontänen i Las Vegas. Det är olika föreställningar varje halvtimme mellan kl 18-22 varje dag. Vissa av musikstyckena är dessutom såna som ger riktiga rysningar av välbehag i kombination med den fascinerande koreografin av vattenstrålarna, varje gång jag ser dem. Till alldeles nyligen var det Time to Say Goodbye med Sarah Brightman och Andrea Bocelli som var min personliga favorit (se nedan). Men nu har det kommit en ny version av fontänen som slår även Sarah och Andrea. Nämligen Thriller med Michael Jackson. Rysligt bra rent ut sagt! Åk ner till downtown och kolla in fontänen, det är värt att sitta kvar och titta flera omgångar till Thriller kommer, jag lovar!

Dubai Fountain info

 

 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 10.16fm to Inspiration , Nöje , Resmål , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag juni 16 2011

Popfestivaler att spana in

6a00d83451f19769e201538e46d363970b-450wi

Nu har popfestivalsäsongen i Wien och Österrike satt igång, och det öppnade starkt med två riktigt trevliga alternativ att välja på. Dels har vi Popfest Wien som är väldigt gratis och är mitt i Wien på Karlsplatz. Många, mestadels inhemska indieakter spelar, men utbudet torde tilltala många . Hela programmet här. Jag fick rekommendationer att inte missa Francis International Airport, Ginga och Gustav.

Andra festivalen som smällde avsevärt högre i mina ögon och öron heter Donau Festival, ligger vid fantastiska Krems och hade i år en riktigt imponerande line-up att skryta med. Mycket elektroniskt, avantgarde, experimentellt, visuellt och cutting edge. Även nyskapande kortfilmer kommer visas. Häromåret bevittnade jag Aphex Twin lira till ett fullknökat dansgolv, och Leila från Warp Records i ett kyrkokapell med magnifikt dedikerad lasershow. Årets uppställning gjorde ingen besviken. Sover man över i Krems finns det mycket vackra vyer och platser att besöka och uppleva förutom själva festivalen. Annars finns shuttlebus från och till Wien, samt bra tågförbindelser.

Stadtfest
Stadtfest med pampig bakgrund.

Och snart kommer Donau Insel Fest (Danube Island Festival) att äga rum på en avlång öremsa mitt i Wien, och det är en av de större tilldragelserna varje år, med ett svårslaget erbjudande: största utomhusfestivalen i Europa och allting är helt gratis. 24-26/6 håller det på och det kommer bli full fart med många olika scener, akter, happenings, aktiviteter, festligheter och god mat. Scenen med mest intressanta namn enligt mig är radiostationen FM4:s avdelning. Förra året hade de dessutom en bungyjump som backdrop.

Posted by Anders at 10.42fm to Aktuellt , Film , Kultur , Music , Nöje , Resmål , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag april 4 2011

Filmfestival i Buenos Aires

 Bafici2011 11 dagar, 422 filmer från 48 länder och 280 000 besökare. Det var BAFICI, eller Buenos Aires Festival de Cine Independiente, år 2010. I år börjar denna enorma filmfestival den 6:e April och pågår till den 17:e. Vill man själv delta och se någon av filmerna kan man köpa biljetter online via den oficiella hemsidan. Biljetterna säljs till samma pris för samtliga föreställningar: 12 pesos argentinos. Ca 20 sek. Ett billigt alternativ för att ta del av stadens stora kulturutbud.

För mer information och trailers för filmerna kan jag rekommendera festivalens facebooksida.  

Posted by Paul Appelqvist at 03.36em to Aktuellt , Film , Inspiration , Kultur , Nöje | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag mars 28 2011

Dubai World Cup & Earth Hour

I lördags var det World Cup i Dubai. Och då menar jag inte World Cup i cricket som vissa verkar tycka är årets event (framförallt när Indien spelar mot Pakistan....) utan Dubai World Cup horserace på Meydan racecourse. Denna prestigefyllda galopptävling är mest känd som världens dyraste pristävling i sin genre. Och förstapristagarna fick också lön för mödan. Den japanska ägaren till vinnaren, hästen Victoire Pisa, drog in en nätt summa på 10 miljoner USD för sin förstaplats.... Totalt delades över 24 miljoner USD ut under dagen på Meydan.

Men det är inte prispengarna eller loppet i sig som det skrivs mest om i tidningen dagen efter (även om de nog har viss betydelse för vinnaren får man utgå från) utan det är damernas klänningar, hattar och det efterföljande partyt på Meydan som ger spaltmeter för Dubaitidningarna. World Cup är ett av årets största party event, årets tillställning drog mer än 80 000 personer till den spektakulära Meydanarenan. Det finns flertalet olika paket för att följa world cup på plats inkl otaliga rätt snofsiga (och dyra) VIP paket, men de allra flesta "vanliga" människorna följer eventet från Apron Views, Meydans public area med flertalet öltält, champagnebarer och finklädda människor. Och där pågick partyt nog fortfarande när tidningarna gick till press imorse. Se lite bilder nedan, samt länk till Time Outs recension av årets event.

Time Out World Cup review

Generalpics0327_17_portrait

Stylesteak0327_1_gallery

Det var även ett annat event som ägde rum i Dubai under lördagskvällen. Även här firades earth hour, inkl en timmes totalt mörker från de byggnader och hushåll som deltog. Det är rätt effektfullt att se stora delar av en stad släckas ner på kommando får erkännas. Man får utgå från att hästarna på Meydan och de som partajade i området förhoppningsvis hade specialtillstånd för att slippa galoppera alt dricka öl i mörkret :)

Gulf news earth hour info

 

Posted by Linda Jacobsson Asting at 11.00fm to Aktuellt , Current Affairs , Kultur , Nöje , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag mars 22 2011

Fladdermöss och självlysande alger i Krabi

P1170036_700px Det var under "Sunset Snorkel Trip" som jag fick se de här stora fladdermössen.

Efter att ha varit i Thailand åtskilliga gånger och sett stora delar av landet förväntar jag mig inte att bli tagen med häpnad längre. Men under den senaste snorkelturen från Railay i Krabi hände det inte mindre än två gånger.

Efter flera fina snorkelstopp vid olika korallsamlingar var det dags för middag och lägereld på Koda Island. Borta över horisonten ser det ut som en samling stora fåglar är på väg in från havet. När de kommer närmre inser vi att det är jättefladdermöss som flyger över oss – flera hundratals i skock.

När vi packat ihop maten och är påväg tillbaka till Railay igen är det dags för sista snorkelstoppet. Nu är det becksvart ute och det är det som är poängen. När vi hoppar i och börjar röra armarna framför oss i vattnet börjar en viss typ av alger som finns här att lysa som små ljus. Det är magiskt att vifta runt och skapa sig en egen stjärnhimmel under ytan.

Den här snorkelturen bjöd helt klart på en del överraskningar.

Posted by Lotta Zachrisson at 11.23fm to Inspiration , Nöje , Resmål , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag mars 9 2011

Fasching för folket

A95eyrbkvnny1dsd

Runt den här perioden - i delar av många tysktalande länder, i synnerhet Bayern och stora delar av Österrike, inträffar en slags karnevalsfirande under olika beteckningar. Februari är officiellt en festlig månad med lågintensivt firande. I Tyskland går dessa festivaler under olika namn, efter lite efterforskning och rundfrågningar känns det som alla har lite olika uppfattningar om vad som är traditionellt för dem och deras stad. I Österrike heter festligheterna Fasching. Så för att inte krångla till det i onödan tänker jag förklara den versionen som gör mig minst förvirrad.

Fasching är en från början hednisk festival men som så småningom tilläts av kyrkan för att låta pöbeln leva ut sina festans lustar en gång om året. Och det gör man gärna. Varje liten avkrok och krog man kan tänka sig pyntar med faschings-pynt, om än mest för syns skull ibland. Fasching kulminerar innan Askonsdagen, dvs dagen efter Fettisdagen, alltså innan Fastan börjar. Här kallas det Faschingsdienstag, man festar allstå på vad vi kallar Fettisdagen. Lördagen är benämnd Faschingssamstag och kvinnorna har fått en egen dedikerad festlig dag som inträffar på måndagen och kallas då Weiberfastnacht. Då ska de enligt några jag hört med, kunna klippa slipsarna av män de råkar på under denna dag. I synnerhet i Köln i Tyskland tydligen.

IMAG1601

Faschingsdienstag är iallafall mesta festardagen för de flesta, och man klär ut sig som på maskerad under annonserade teman, eller hur man själv vill. I övrigt äter man gärna bullar med sylt i, så kallade Faschingskrapfen. Påminner om en hederlig svensk semla till det yttre, men utan grädde och hatt.

 

 

Posted by Anders at 09.07fm to Aktuellt , Högtider , Nöje , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag februari 7 2011

Kreativ knytpunkt vid Karlsplatz i Wien

IMAG1493

En samlingspunkt för kulturellt begeistrade personer, en underbar liten institution, en hubb av trevliga aktiviteter som tar skepnaden av knasterkonserter, teaterproduktioner, kalsongförsäljning och hela kedjan av produktionsstöd för kreatörer. Utbudet är så allomfattande och ändå ger lokalerna där Brut håller hus ett väldigt ödmjukt intryck. Alltså, första uppfattningen man får är inget speciellt. Hade lika gärna kunnat vara en amatörteaterförening i Flen. Det går inte att riktigt sätta fingret på vad det är de gör, vilket är spännande. Ta en titt på programmet så förstår ni.

Övre plan har en mysig bar, en liten balkong där alla röker och snackar skit, och en DJ som lirar fräcka skivor. Befolkas av trevliga människor som är genuint intresserade av urbana kulturyttringar, inte av att försöka se ut som de är insatta i vad som anses vara inne (läs: hipsters).

Centralt beläget, Karlsplatz 5. Künstlerhaus och Kino intill. Kom som du är!

Posted by Anders at 08.50fm to Kultur , Nöje , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag februari 6 2011

Subkulturell safari i Wien

IMAG1527
Post-apokalyptisk hjort vakar över baren på IDA.

Är man rastlös och trött på det ordinarie klubb-utbudet, erbjuder Wien en del udda rariteter som faller under kategorin "underjord". Går man till exempel en barrunda uppför Gürtel, förbi mainstreamhaken Rhiz, Chelsea, B72 och så vidare, hamnar man till slut längst upp vid vägs ände, vid ett obskyrt ställe som heter Einbaumöbel. Vet man inte exakt var det ligger så är det knepigt att hitta in. Innan hade de inte hemsida men nu ser allting betydligt mer officiellt och tillgängligt ut. Källarband och spontana maskerader är ofta aktiviteterna. Lokalen är som ett stort garage. Tinnitusvarning: allting är på högsta volym. Baren minst sagt anspråkslös, man får skrika ut sina beställningar. WC är en plastig hytt med discobelysning, intill scenen.

Underjordklubb nummer två heter IDA (Idee direkte Aktion) och ligger inklämt på en anonym sidogata bakom Westbahnhof. Har man slut på fantasi på var att gå ut, när allting annat är stängt, finns denna källarlokal tillgänglig där man kan studera vänsteravantgardets subkulturella karaktärer. Utbudet är "Workshops, Musik, Performance, Cineastiska Aftonläsningar (enligt kommande annonserade "aftonläsning" handlar det om splatterfilm) Konst och Kommunikation". Bakom ett draperi hittar man dansgolvet. För några helger sedan var det electro som spisades, damen som arrangerade kvällen kom från Berlin och tyckte det var en rolig idé att spela elektronisk musik. Anarkisterna som stod intill dansgolvet såg dock lite fundersamma ut över musikvalet. I baren betalar man vad man vill för sin öl ("fri prispolitik") och intäkterna går till bandet som spelar för kvällen. 

Posted by Anders at 01.23em to Kultur , Nöje , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE