Blogg

onsdag augusti 18 2010

Flärdfull njutning på Donau

IMAG0540
 

Europas näst längsta flod, Donau, flyter igenom en lång rad centraleuropeiska länder. Den flyter även genom Österrike och mynnar till sist ut i Svarta Havet. Om man på ett smidigt och behagligt sätt vill uppleva den vackra Österrikiska landsbygden kan man med fördel anlita någon av alla båtlinjer som trafikerar längs Donau. Vi bestämde oss för att ta rutten Melk - Krems, mycket sevärt och vackert eftersom man passerar Wachau, listat som världsarv av UNESCO. Från Wien med tåg till Melk tar det en dryg timme. Där besökte vi Stift Melk, ett imponerade gammalt kloster, med en underlig paviljong med målade fantasidjur på varenda yta. De hade nog sina dekadenta stunder här förr i tiden.

Vi åkte med DDSG, inte minst för att man kunde lyxa till båtresan genom att beställa en vinprovning. Då serveras man läckra ostar tillsammans med tre utvalda vinsorter. Vinerna kommer från Wachauområdet, till vinerna fick vi en informativ folder (ihoprullad med rosettband) med beskrivningar på vinets karaktärer och smaksättning. Man blir även upplyst om omgivningarna längs Donau av en speaker som berättar historiska fakta (på tyska, engelska och, inte oväntat japanska). De japanska turisterna ombord missar givetvis inte ett enda tillfälle att fotografera precis allt av sevärdheterna. Särskilt minnesvärt var när vi passerade slottet Dürnberg, där vi fick veta att Rickard I Lejonhjärta här hölls fången av en viss hertig Leopold V.

IMAG0551
 

Väl i Krems, också det en bedårande vacker by/stad med kullerstensgator och antik bebyggelse, tog vi oss på måfå uppåt i riktning mot vingårdarna och hamnade på en pittoresk vin/restaurang/café-lokal och noterade hur otroligt billigt och välsmakande allt var. Vi kunde även plocka saftiga björnbär från buskarna intill vårt bord. Restaurangen heter Mayer Resch och jag kan verkligen rekommendera ett besök där, liksom hela resesträckan i övrigt. 

Posted by Anders at 02.31em to Mat och dryck , Museum , Natur , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



tisdag juni 29 2010

Nostalgi genom seklerna

IMAG0335

Om man till vardags skulle råka vara intresserad av både välbevarad kulturhistoria och tuffa Österrikiska mopeder, kan man nu få sig båda intressena tillgodosedda på ett och samma ställe. I pittoreska byn Hallein, 25 minuter med tåg från Salzburg, gör man helt rätt i att avlägga ett besök på Keltenmuseum. Förutom en otroligt välbevarad och fascinerande samling artefakter från Kelternas civilisation, som imponerade stort på mig senast jag var där, har man nu lagt till ytterligare en imponerande samling artefakter, nu från en senare tidsepok. Hallein hade en egen moped/motorcykelfabrik här fram till 1962, Hallein Motor Werken, HMW. Man tillverkade moppar för alla yrken och personligheter du kan föreställa dig. Jag såg exempel på en slags Glass-mobil, en moped för bagaren/konditorn med bakskåp framtill, en moppe med tvåsitsig soffa i fronten, räser-moppar och helt vanliga moppar. Med roliga namn som “Foxinette” och tillhörande färgglada, vackra, roliga affischer därtill.

Man exporterade även sina underverk till Skandinavien och många andra länder, i en monter såg jag broschyrer på svenska, norska, finska, holländska, italienska, m fl. 

Passa alltså på, fram till 29 augusti, dagligen mellan 9-17. Och glöm inte att därefter gå in på café Pur mittemot, supergott att äta, och med sprojlans nya iPad till utlån för gästerna.

Posted by Anders at 09.11fm to Kultur , Museum , Produkter , Resmål , Restauranger , Sevärdheter , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



tisdag juni 1 2010

Ravissuget- legendariskt bland boende i Dubai

För oss som bor i Dubai (och även för turister) finns det en väldans massa restauranger av alla möjliga olika kök att välja bland om man ska äta ute en dag eller kväll. Du kan välja på lyxiga bruncher, bufféer, Michelinkockarmenyer, romantiska ökenmiddagar och massa annat som symboliseras med lyx och flärd och som oftast marknadsförs av de olika hotellrestaurangerna. Men ibland har de som bor här ett helt annat sug. Det kallas populärt för RAVIS-suget. När Ravissuget väl sätter in är det inget annat som duger. Ravis är en pakistansk restaurang i den billiga men mycket trevliga stadsdelen Satwa, som ligger nära World Trade Center i Dubai. Här är det inga linnedukar på borden, inga fina serviser och inga klanderfria servitörer i vita handskar. Här sitter du på plaststolar, iklädd flipflops och med alla möjliga kulturer vid borden bredvid, äter på hårda plasttallrikar, dricker vatten ur frigolitmuggar och ser menyn på ett pappersunderlägg på bordet. Utan förklaringar på vad de olika rätterna och olika currys innebär. Och det är helt fantastiskt. Varje gång. Tror nästan att alla expats i Dubai garanterat känner till Ravis. Annars tycker jag synd om dem för de vet inte vad de missar.

Det är egentligen 3 restauranger bredvid varandra (Ravis, Ravi Palace och Rawis, men med samma meny och liggandes precis bredvid varandra. Ett riktigt kodak moment :). Deras butter chicken curry är legendarisk bland Dubaibor, och en riktig smaksensation. Den smälter helt enkelt i munnen. Vi tar alla våra besökare till detta kulinariska paradis, och det är faktiskt maten på denna restaurang som de sedan oftast kommer ihåg bäst av alla olika restaurangbesök vi gör under vistelsen. Och vi har haft ganska många besökare.....Själv är jag så stort fan av deras butter chicken att jag inte ens kan tänka mig att beställa något annat, även om andra hävdar att resterande menyn också är suverän. Men varför ändra på ett ovanligt bra vinnande koncept....??? :) Det bästa av allt: Det kostar inte mer än max ca 25 AED (=50 SEK) att bli RIKTIGT proppmätt på Ravis. Det är det som är meningen med Ravissuget!

Se denna  länk för en recension av Ravis från tidningen Time Out.

Ravis
Gudomlig mat på pakistanska Ravis

Posted by Linda Jacobsson Asting at 12.12em to Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



tisdag maj 25 2010

Ett tvättäkta sunkhak med själ

IMAG0029

Okej, det här är ett rätt udda tips. Jag må ha nämnt detta ställe i förbifarten förr, men det är definitivt värt att dras upp till ytan igen. Kanske för att jag nu precis flyttat till ett fräschare distrikt i Wien, det fjortonde, och lämnat det lite mer jordnära och sjaviga femtonde, bakom mig. Jag kommer inte längre kunna kalla artikelns huvudämne för mitt stamhak och detta är mina avskedsord till detsamma. I mitt numera före detta kvarter gjorde jag i början av min vistelse där en liten egenhändig sightseeingtour för att känna av hur landet låg. Och det var ärligt talat inte mycket jag hittade värt att tipsa om. Det var allmänt allmängiltigt och förutsägbart. Så ramlade jag oförhappandes på en fullkomligt osannolik restaurang som heter något så banalt som Pizzeria Mafiosi. Jag menar, bara namnet gör att det rycker lite ofrivilligt i smilgroparna.

IMAG0031

Fyra saker kommer för evigt bränna sig fast i medvetandet hos varje besökare till Mafiosi

Ett: musiken. Musiken som brölar ur dolda högtalare vid utvalda bord är ett mischmasch av det bästa och sämsta mellan himmel och gjord daterat 1986 och 1999. Besökare kommer ofrivilligt och tvångsmässigt nynna på dessa melodier Gud glömde resten av samma kväll. 

Två: inredningen. Det är något odefinierbart mörkmurrigt träslag som upptar synfältet konsekvent, överallt dinglar barlast från något piratskepp hämtat ur någons bisarra fantasivärld. 

Tre: priserna kommer chockera den mest buttra, inavlade, förstoppade urinvånaren från Wien. Och alla andra du släpar in hit. För det krävs stor övertalning innan man kan få Wienare att ta Straßenbahn till detta skumma distrikt, och än mindre att till fots sedan ta sig till ett obskyrt pizzahak från en okänd parallellvärld. Men priserna på en pizza, på en lasagne, på en äkta importerad tjeckisk Budweiser, kommer få dessa besökare att övertala alla sina vänner att vallfärda hit. Jag har sett det hända flera gånger. 

Fyra: dimensionen på pizzan. Den väller över tallrikarna och över till bordsgrannens tallrik. Slå ihop alla faktorer och ljuv musik uppstår. Ofelbart, oslagbart, obegripligt. Och gott. 

Kom ihåg var ni läste det först, för ni kommer inte hitta det i någon guidebok. Än.

Posted by Anders at 04.29em to Mat och dryck , Restauranger , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag april 14 2010

Världens i särklass bästa Wienerschnitzel

R0012108

Den finner man inte någonstans i Wien. Nej, man får bege sig långt ut på vischan i regionen Salzburg, till Gasthaus Alpenrose. Dit kommer man enbart med egen bil längs slingriga små vägar som letar sig upp genom bergsmassiven, lite som att bestiga Macchu Picchu, man får tryckutjämna på vägen upp. Man parkerar dessutom direkt på den minimalt tilltagna vägen, det finns ingen aviserad parkeringsplats när man väl kommit fram.

Sen kommer man in i vad som känns precis som en extremt typisk Bayersk mysig alpstuga, väldigt likt den som Monty Python-gänget parodierade i sketchen när de skulle beställa för regionen urtypiskt lokala maträtter. Det är enkelt och trevligt i stugan, och det finns såklart en uteservering med oslagbar utsikt över nejderna.

   R0012110  R0012109

En schnitzel är inte jättebillig, cirka 12 euro, men den är stor som en barnpizza och kommer med en superfräsch sallad till. Det finns även en riktigt läcker variant som heter Cordon Bleu och som har ost under frityren. Makalöst gott. Rekommenderad dryck: det lokala ölet Kaiser, helst en dunkel (mörk) sort. Gasthauset är alltså vida beryktat för sin Schnitzel. Ett besök man sedan kan skryta om för varje Österrikare man möter.

Posted by Anders at 09.49fm to Mat och dryck , Natur , Resmål , Restauranger , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



fredag april 9 2010

Ett lunchtips för Florensturisten

P3190235Varför inte prova att äta lunch som italienarna själva? Besök en av de små genuina lunchhak som florentinarna själva äter på. Att ha en grundläggande kunskap i italienska kan behövas då menyn är på italienska, även om personalen såklart kan guida den bortkomne.

Få rätter, pasta och risottos i linje med säsong och mattraditioner. Trångt och folkfyllt. Bra stämning och sann italiensk ljudnivå på lunchprat. Ta en pasta och ett glas husets vin och du kommer undan under en hundralapp svenska kronor. Men undvik, om möjligt, värsta lunchrusningen mellan halv ett och halv två, och du vill vara säker på ett få bord.

I Buongustai - via de' cerchi.

Ett stenkast från via Calzaiuoli och Piazza delle Repubblica. 

Buon Appetito!

Posted by Sophie Abrahamsson at 09.21fm to Mat och dryck , Restauranger , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



onsdag april 7 2010

Friday Affair @ the Wharf i Dubai

Ett måste om ni är i Dubai på semester är komplexet Madinat Jumeirah. Det är ett stort område i gammal arabisk design med 3 lyxhotell (med tillhörande restauranger och barer), en shopping galleria med smakfull arabisk inredning, teater, och även en konstruerad kanal med små träbåtar (abras) som glider fram mellan de s.k. "wind towers", byggnadsdesignen som tidigare användes som den första typen av luftkonditionering. Runt kanalerna finns runt 20-25 restauranger och barer, och området har även en spektakulär utsikt över Burj Al Arab, segelhotellet - ett av Dubais mest välkända landmärken. Komplexet är speciellt vackert på kvällen, när Burj Al Arab lyses upp i olika färger, och du kan flanera runt området och njuta av att vara mitt i det som vi i Dubai ofta kallar för "fejk- men oerhört snygg fejk", något Dubai f.ö. är mycket bra på.

En av restaurangerna i Madinat heter the Wharf. De har nyligen startat ett koncept som kallas för "Friday Affair" (bara på fredagar mellan ca kl 17-23). Detta koncept innebär att du väljer 2 förrätter och en huvudrätt per person från en färdig meny med flertalet rätter (enl s.k." sharing concept", dvs tanken är att alla i sällskapet kan ta in olika rätter och smaka av varandra). Därtill tillkommer en diger dessert buffé (bl.a. med egengjord fudge i olika smaker) och även en ost- & kexbuffé med stor variation. Samt 3 drycker från dryckesmenyn per person (inkl alkohol). Allt detta för 250 AED per person (ca 490 SEK). Det är väldigt bra value for money i Dubai, och framförallt i detta lyxiga komplex där en 3 rätters meny- utan dryck- ofta kostar bra mycket mer. Se denna länk för mer info och kontakt för förhandsbokning.

015 017

Efter maten på The Wharf (om ni kan röra er vill säga) så är en drink på Koubba Bar i Al Qasr Hotel en bra rekommendation för att fortsätta kvällen. Uteterrassen med utsikt över Burj Al Arab går inte av för hackor. Det gör f.ö inte deras raspberry martinis heller. Det finns risk för att ni blir kvar på Koubba hela natten :).

BAA Madinat

Posted by Linda Jacobsson Asting at 09.48fm to Aktuellt , Mat och dryck , Restauranger | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



fredag november 27 2009

Soffasurf i Avilés

foto: Martin Konzett

Jag och några vänner provade på couchsurfing i Avilés i Spanska Asturias, tydligen platsen där några av scenerna till Woody Allens romantiska relationskomedi Vicky Cristina Barcelona spelades in. I filmen anges det felaktigt vara grannstaden Oviedo, vilket vår guide nämnde för oss, med illa dold besvikelse.

Många vi träffade ute ville mer än gärna berätta om Asturias stolta cidertraditioner, för att därefter demonstrera hur man häller upp drycken på korrekt sätt. Ena armen hålls högt uppe bakom huvudet och sen ska man pricka rätt in i glaset som man håller med andra handen framför sig, neråt höger. Kunde inte riktigt begripa om det fanns en funktion med ritualen - kanske det tar fram druvans aromer, eller så gillar man bara att showa loss lite. Sedan bjuds glaset runt sällskapet, men sista slurken ska inte drickas (betyder otur), den skvätter man ut.

Favoritstället var definitivt vinoteket Syrah, ett stiligt, om än något minimalt, krypin med fantastiskt gott käk och gästvänlig personal. Om ni går dit, be dem gärna demonstrera deras lukt-box - det är en låda med doftessenser avsedd för vinkonnässörer som vill öva upp förmågan att beskriva vad man upplever när man provar vin.

Posted by Anders at 04.28em to Global Citizens , Mat och dryck , Resmål , Restauranger , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



söndag november 22 2009

Hangar 7, ett mysigt skrytbygge


Strax utanför Salzburgs internationella flygplats ligger en udda skapelse, även den en flygplats men av en helt annan karaktär.

Platsen heter Hangar 7 och inrymmer bland annat en lyxig restaurang med menyer från världsberömda kockar, ett flygplansmuseum och en ständigt pågående internationell konstutställning. Hangaren ägs av ingen mindre än Dietrich Mateschitz – miljardär, flygplansfantast och uppfinnaren av energidrycken Red Bull. Fenomenet Dietrich är egentligen värt att skriva en helt egen bloggpost om, för i Salzburg och i viss mån Österrike har han närmast en mytisk kultstatus.

Det är gratis inträde till museet och att bara spatsera omkring inne i hangaren är rofyllt, då hangarbygget består av ett massivt och böljande stålnät med generöst ljusinsläpp från alla glasinfattningar. Väl värt ett besök då det kan tilltala många - här upplever man en intressant blandning av kulinariska specialiteter, lyx, flygplanshistoria, extremsport, arkitektur och konst. Även den spatiösa toaletten på nedervåningen är en fascinerande konstruktion man aldrig glömmer (!).

 

Posted by Anders at 11.09fm to Flyg , Flygbolag & flygplatser , Mat och dryck , Museum , Restauranger , Sevärdheter , Sport , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



lördag oktober 3 2009

Spektakulär familjerestaurang i San Francisco

Utsikt från ett av borden på Louis' Väster om enorma Golden Gate Park i San Francisco finner man Ocean Beach, en lång vidsträckt strand som rätt få turister hittar till. De flesta tar sig inte hit för att bada (undantaget surfarna), på grund av kyligt vatten och starka strömmar, utan snarare för att promenera på den fina sanden och vila ögonen på Stilla Havets obrutna horisont. Och som alla vet så tar havet på krafterna, dess blotta närvaro kittlar hungern.

 

När jag cyklade längs denna kust häromdagen gjorde sig hungern mycket riktigt påmind. Jag hamnade då på en restaurang på 902 Point Lobos Avenue, strax ovanför det välkända Cliff House och precis bredvid parkeringen där leden mot Lands End börjar.

 

Restaurangen hette Louis’, den startades 1937 av grekiska immigranter och har varit familjeägd ända sedan dess. Servicen här var bland den mest vänliga och genuina jag upplevt i USA, de riktigt pysslar om en, och menyn var både inbjudande och typisk – hamburgare, omeletter, soppor, jättelika cheesecakes och annat gott.

 

Trots sitt spektakulära läge ovanför Stilla Havets skummande vågor (utsikten är "second to none") har denna opretentiösa restaurang lyckats med bedriften att fortfarande vara billig och ha en prägel av ett typiskt amerikanskt lokalhak.

 

Detta ställe var unikt, kom jag fram till. Det var länge sedan jag åt så gott, för så lite, på en sådan scenisk plats. Det var en underbar måltid. Och det var ett nöje att lämna dricks.

 

Louis’

902 Point Lobos Avenue

San Francisco, CA 94121

(415) 387-6330

Louis' restaurang, San Francisco 

Posted by John Christoffer Sundström at 07.34em to Restauranger , Sevärdheter , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmark



Travelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE