Blogg

lördag december 31 2011

Shoppingresa från Grekland över gränserna

Ska vi åka på shoppingresa på lördag? Till Sandanski i Bulgarien kanske, eller Bitola i FYROM? Ja, så kan det låta numera i norra Grekland. För ett antal år sen, när östblockets gränser öppnades gick shoppingströmmen från norr till söder, från f.d. Jugoslavien till Grekland, men nu har bussarna vänt åt andra hållet. Greker som har svårt att få ekonomin att gå ihop tar bussen över till Bulgarien, FYROM eller Albanien för att handla, tanka bilen eller gå till tandläkaren. 

Bitola

Och resebyråerna i Thessaloniki och andra städer i norr överträffar varandra i billiga dagsturer med buss. För ca 20-25 euro kan man välja på flera resmål. Ett av dem är Bitola i FYROM (Makedonien), som är landets andra stad med ca 90.000 invånare. Närmaste gränsöverfart ligger strax utanför Florina i nordvästra Grekland och väl inne i landet är man i Bitola på mindre än en kvart.

  Bitola 2

Centrum består av en bred gågata, ett torg och en stor basar. Grönsaker, frukt, ost, oliver, ägg, kryddor, strumpor - allt ropas ut till låga priser. Alla försäljare kan prata några ord grekiska för att man ska komma överens om ett pris och alla tar euro. Men för att få riktigt låga priser bör man nog växla till dinarer. 

Bitola 1

På torget står en stor staty av kung Filip II från antiken mäktiga rike Makedonien. Provocerande, i grekernas ögon. Den politiskt känsliga frågan om FYROM:s namn Makedonien är olöst, men det hindrar inte att bussar numera går i skytteltrafik mellan länderna.

För den som vill se något annat än bara affärer så finns det två moskéer, en stor ortodox kyrka och ett arkeologiskt museum i centrum. Och i stans utkant finns även arkeologisk utgrävning. 

 

 

 

 

Posted by Ingabritt Tomboulidou at 11.03fm to Resmål , Sevärdheter , Shopping , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag december 21 2011

Wiens pampigaste julbasar

Runt om i Österrike firar man nu jul på traditionellt vis. Tydligast märks det på alla julbasarer, Weihnachtsmarkt, som poppar upp runt varje husknut.

IMAG3281


Ståtligast av dom alla torde jul- och nyårsmarknaden vid slottet Schönbrunn vara. Det är en ganska mäktig känsla att komma in genom den pampiga huvudporten kvällstid och har hela slottet belyst framför sig med myllret av besökare som spatserar omkring. I den enorma slottsgården finns Glühweinstände med otaliga varianter rykande glöggdricka, Kaiserschmarrn (en slags fluffig pannkakssmet) och mycket annat gott. Förutom kulinariska läckerheter säljer man mycket av traditionellt hantverk och allt som glittrar och glänser.

IMAG3283

Kultur- und Weihnachtsmarkt, Neujahrsmarkt, Schloß Schönbrunn

Posted by Anders at 06.07em to Aktuellt , Högtider , Mat och dryck , Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag oktober 10 2011

Svenska sötsaker i Salzburg

IMAG2931

Österrikare är väldigt förtjusta i sina bakverk, mycket degknytten med florsocker och choklad eller aprikosmarmelad inuti ska det vara. Det hör den omsusade cafékulturen till och längtan efter allt som stavas Genuss. Salzburg är inget undantag och i synnerhet här kanske eftersom man stenhårt marknadsför Mozart och original-Mozartkugels (draperade chokladkulor). Intill en av alla dessa Mozart-franchises i centrala stan, om man kryssar höger efter Staatsbrücke, hittar man en butik som bryter det rödguldiga mönstret ganska tvärt med blågult.

Butiken heter Sweedy och saluför allt vi normalt hittar i gottkioskerna hemmavid, men med spännande översättningar som Kaugummi, Lakritze, Lollies, Süsses Stangen och mycket mer. Jag pratade kort med ägaren Kristina och hon säger att det blivit som ett litet community med utlandssvenskar som kommer förbi. Oftast undrar de om det verkligen är svenskt godis. Nu efterlyser hon åsikter om vad de ska utvidga sortimentet med eftersom IKEA utomlands inte kommer sälja märkesvaror från Sverige längre utan kommer gå över till samma varor men under eget namn. Har ni förslag, maila henne gärna på info@sweedy.at. Finns även på facebook.

IMAG2934
Sweedy, må-lö 11-18, Griesgasse 5, Salzburg.

Posted by Anders at 10.55fm to Mat och dryck , Resmål , Shopping , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag februari 11 2011

Salvatore Ferragamo's Museum i Florens för de modeintresserade!

När du ändå strosar runt längs Florens exklusiva shoppinggator och drömmer dig bort bland skor, väskor och designerplagg se till att inte missa en av de största modehusen i Florens, Salvatore Ferragamo, och dess museum.

P2020030 copyI samma palats där butiken ligger, Palazzo Spini Feroni invid Piazza Santa Trinità, finner ni museet.  Bara några meter från kanske den dyrbaraste shoppingatan i stan, via Tornabuoni.

"The museum’s footwear collection documents the entire span of Salvatore Ferragamo’s career, from his return to Italy in 1927 to 1960 the year he died. It highlights his technical and artistic skills which, through his color choices, the creativity of the designs and use of innovative materials made a fundamental contribution to the growth and establishment of Made in Italy."

  Låt er dras med in i La Dolce Vita.. med handgjorda skor som följt Hollywoodstjärnorna från tjugotalet och fram till idag.. och historien bakom ett modehus som alltid lagt stor vikt vid genuint italienskt hantverk.

hemsidan finner ni all nödvändig information.

Museet är öppet mellan kl 10.00 och kl 18.00 alla dagar utom torsdag. Inträdet är 5 euro. Piazza Santa Trinita 5/R, Florens.

P2020056 copy

 

 

 

 

 


Posted by Sophie Abrahamsson at 11.51fm to Inspiration , Museum , Sevärdheter , Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktisdag december 14 2010

Läckerheter längs Wollzeile

Nikolaus
Krampus och Nikolaus - elak och god jultomte i Österrike.

Nu är det jul igen, och i Wien märker man av det mest på att det plötsligt finns glühwein- och punschstand i vartenda hörn av staden. Likaså alla julmarknader, basarer och flohmarkts som är trevliga att flanera i.

Första distriktet glimmar och gnistrar alldeles extra, vilket är behövligt nu när mörkret faller på tidigare på eftermiddan. Wien känns mer storstad och faktiskt vackrare på aftonen tack vare all julbelysning.

Är man ute efter att julhandla och hitta originella presenter, kan jag varmt rekommendera ett shopping/promenadstråk som heter Wollzeile. Det ligger mellan Rotenturmstrasse och Dr Karl-Lueger Platz. Speciellt om man gillar mat och böcker. Om man börjar sin promenad uppe vid Rotenturm, kan man svänga in vid Lugeck, på hörnet ligger den berömda glassbutiken Zanoni&Zanoni, här flockas turister året runt. När man gått förbi hörnet tar man höger in på en liten pittoresk galleria som inhyser en lyxig liten restaurang och några klädbutiker. Väl ute på Wollzeile börjar stråket ner till vänster.

Bonbons

Kanske mest kännetecknande är att man finner många antikvariat och bokaffärer här. Ägarna har sin speciella charm och attityd. Morawa är en stor kedja med nya böcker och de har precis allt. Två våningsplan även med engelsk litteratur på ovanvåningen. Går man igenom butiken kommer man först till den bästa pressbutiken jag har hittat, sen ut på Bäckererstrasse och rakt på klassiska bohemhaket Alt Wien. Mycket trevlig atmosfär, gott käk, god öl och kanske det mest urtypiska stället man kan hitta i stan. Tillbaka på Wollzeile och vidare ner; 

Några utsökta hållplatser är: Delikatessen Böhle, Kafé Aïda, Hofzuckerbäcker L. Heiner, BonBons, Restaurang Plachutta och sist ner på gatan, men kanske det bästa stället av dom alla: Café Prückl. Prova köttbullarna där så förstår ni!

PrucklOm man orkar lite till, kan man kila in på MAK, Museum für angewandte Kunst, mittemot Prückl. Där finner man, förutom en massa intressant att titta på, även där en restaurang i toppklass.

Sen om det är fint väder kan man slutligen unna sig en promenad genom Stadtpark. En slags Central Park för Wien för att fly julstressen en stund.

 

Posted by Anders at 08.48fm to Aktuellt , Högtider , Mat och dryck , Museum , Restauranger , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag november 19 2010

Köttbullar hellre än Knödels

Svenska specialiteter

Som svensk i Österrike får man ofta sin beskärda del av IKEA-skämt, hur möblerna är knepiga att sätta ihop och att de sedan går sönder. Men hur det än är med det, så vallfärdar Österrikarna likväl till den blågula möbeljätten för att shoppa loss på skandinavisk design till överkomliga priser. Ett absolut måste vid besöket är matserveringen. För mig har IKEAs restaurang känts ungefär lika spännande som skolbespisningen. Men här är de gummiaktiga köttbullarna en raritet. Helt seriöst.  


Köttbullar Så som svensk i exil börjar man undra lite, eftersom Österrikare är rätt kräsna och kverulerar mer än gärna vid restaurangbesök, om ditten och datten. För att helt ogenerat dra ett helt folk över en kam: Österrike från väst till öst är som ett centraleuropeiskt gnällbälte. 

Här kommer paradoxen: om det nu är så att varuhusets skolbespisning är under all kritik, så erbjuder istället matbutiken en hel massa kulinariskt man nostalgiskt förknippar som typiskt svenskt. Här förenas svensken och österrikaren i munter symbios.

Till exempel så konstateras i lyriska ordalag hur det ligger till med knäckebröd:

"Knäckebröd åts redan av de gamla Vikingarna. Hålet i mitten var till för att man skulle hänga det i taket för att skydda det från djuren. Idag kommer huvuddelen av Knäckebröden från regionen vid sjön Siljan, där man fortfarande håller på traditionerna. Svenskarna äter det till Ärtsoppa, Janssons Frestelser och nersmulat i Joghurt eller fil (översatt som tjockmjölk)".

Posted by Anders at 09.51fm to Mat och dryck , Produkter , Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juni 14 2010

Pitti Uomo & Pitti_W precollection - modemässa i Florens 15-18 juni

Pitti_giugno_2010

Pitti Uomo, en av världens viktigaste modemässor för män, går av stapeln nu den 15-18 juni i Florens vid La Fortezza da Basso. Temat för sommarens mässa är Design Watching, och är skapad av Patricia Urquiola. Special guest är Jil Sander.

Samtidigt i Florens, vid ex-dogana, via valfonda, startar även Pitti_W precollection, som är Women 2010 precollection, med över 60 internationella utställare.

Missa inte Pitti om ni är i stan och älskar mode! 

Officiell hemsida med mer utförlig info, Pitti Immagine.

Posted by Sophie Abrahamsson at 02.21em to Aktuellt , Kultur , Nöje , Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juni 9 2010

Shoppingtips; Flanera med stil

IMAG0144 
 
Som turist och besökare till huvudstaden i Europas hjärta (Wienares epitet om sig själva), vill man kanske veta var man ska bege sig för att shoppa loss lite. Jag som bor här får ofta den frågan av gäster. Jag brukade förut rekommendera Innere Mariahilferstrasse, men det känns numera som ett hyfsat tråkigt alternativ till det betydligt mindre hektiska och avsevärt mer intressanta och avslappnade Gumpendorferstrasse. Fördelen med att välja denna gata är att, Gumpendorfer ligger som en parallellgata till Mariahilfer, vilket gör att man inte behöver förflytta sig särskilt långt för ett mer behagligare shoppingstråk. Dessutom räknas det som "streetsmart" av de koola kidsen, om man nu tycker det är en faktor att räkna in. 

Man kan, för enkelhetens skulle börja med att ta sig till MQ med U3, och därifrån ta trapporna ner till Top Kino. Det är en kombinerad alternativbio med gott käk, god dryck och i hög grad bohemiskt klientel. Ett perfekt häng. Sen knallar man neråt gatan och kommer där komma förbi prisvärda Sushiställen, nudelbarer, anrika fiket Café Sperl, überhippa bokkaféet Phil, den mkt nischade cykelaffären Radlager , antikvariat, obskyra reklambyråer, märkliga inrättningar som man inte riktigt vet hur man ska kategorisera, och en hel del andra lokaler. Till slut hamnar man på Haus des Meeres, ett schabrak till luftvärnstorn (flakturm) från andra världskriget som numera är ombyggt till “Aqua Terra Zoo”. Där kan man unna sig en liten paus och gassa i solskenet innan det är dags att gå vidare.

Posted by Anders at 09.38fm to Shopping | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag maj 19 2010

Bör man pruta på marknader i Italien?

P3310288 Mitt spontana svar är ; ja

Att det ofta är olika priser för samma produkter beroende på om det är italienare eller turister som vill handla förstärker bara övertygelsen. Kan du lite italienska? Använd dig av den om än den är halvdan om du vill pruta, det går betydligt lättare. Och lägg undan den svenska mentaliteten och stå på dig!

Om ni besöker Florens, missa inte stadens alla marknader och vad de har att erbjuda! 

Posted by Sophie Abrahamsson at 03.38em to Global Citizens , Kultur , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag mars 31 2010

Stolar, rakt upp och ner.

Fördelen med att bo längre perioder i en storstad är att man förr eller senare ramlar på udda & roliga affärer att bli glatt överraskad av. Just för att man trodde man redan upptäckt alla roliga affärer som finns. I mitt distrikt, som är det mindre fashionabla 15:e i Wien, är lyckan desto större varje gång det inträffar eftersom det är så sällsynt just här. På en bakgata till yttre Mariahilferstrasse fann jag ett udda geschäft för stiliga stolar. De beskriver sig själva som "ateljé och showroom". De heter Sitzfläche och ligger på Schwendergasse 15

R0012064

De specialiserar sig på att renovera slitna designstolar från förra seklet. Vad jag tycker är sympatiskt med Sitzfläche är dels att de inte försöker vara hippa och just därför blir det, och i hur de presenterar sina objekt, de är uppställda på väggarna i 45 graders vinkel. Stirrar man för länge på stolarna tappar man lätt orienteringen. Sabina som driver affären, förklarade att man också arrangerar happenings och vill vara en slags plattform för kulturella och sociala experiment, liksom en plats för mindre musikaliska evenemang. Och jag kan inte tänka mig ett trevligare ställe att hänga på just nu. I synnerhet som jag la märke till en skivback intill väggen, där jag bland annat hittade B-52:s och The Fall på vinyl.

R0012066

Posted by Anders at 10.18fm to Inspiration , Produkter , Shopping , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE