Blogg

onsdag maj 25 2011

Fotboll - Copa de America i Argentina

I Argentina väntar man på att det skall bli dags för avspark i Copa de America den förste juli. Kuppen spelas varannat år och växlar värd mellan de sydamerikanska länderna. Oavsett ifall du gillar fotboll eller inte kan det vara bra att ha detta i tanke när du tar dig hit med tanke på hotellpriser mm. Spektaklet kommer att pågå mellan den 1:e och 24:e juli i städerna Buenos Aires, Mendoza, Cordoba, La Plata, Jujuy, Santa Fe, Salta och San Juan. 

Copa America

För att se matchdatum, grupper och arenor, följ denna länk.

Biljetter är fortfarande inte tillgängliga men kommer bland annat säljas via Ticketek. Det finns även andra företag som säljer, men ticketek är det största och bäst renommerade.

Posted by Paul Appelqvist at 04.17em to Sevärdheter , Sport , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag september 10 2010

Svenskduschar på österikiskt termalbad

Jünge
 

Så här de sista skälvande sommardagarna, gällde det att passa på att ladda batterierna innan hösten tar sitt stadiga grepp om en. Vi tog därför tåget från Wien söderut förbi Baden och till det välkända Thermalbad Bad Vöslau (Vöslauer är för övrigt namnet på Österrikes mesta mineralvatten). Termalbadet är lite av en vallfartsort för boende i regionen och hälsofreaks i allmänhet. Det märktes, för när vi kom dit var det hyggligt fullbesatt, men det kändes trots det inte ansträngt, då själva området är rymligt med fik och sportanläggningar, upp några etage och in i ett skogsparti.

Vi fann oss en plats i solen och plumsade så i. Man kan välja mellan poolen med enbart mineralvatten och den med klor i. Valet var inte att fundera på. Efter att ha simmat runt lite kom vi fram till ett sidospår där vatten kom ur en nischad tillbyggnad som kom från själva berget. Här, fick vi veta, kom källvattnet ut i sin renaste form. Andra simmare stod på kö för att få badda kroppen med vattnet. Detta görs med en slags andäktig försiktighet, inte olikt en religiös ritual, och även vi deltog villigt i den. Det påstås att man blir yngre av vattnet, så det kändes som bra valuta för inträdet.

Sdusche
 

Duscharna på anläggningen kom också i två olika exemplar. Helt vanliga och så otippade Schwedendusche. Svenskduschen var en serie forsande strålar som kom ur mäktiga pelare. Vi valde, utan längre betänketid, alternativ två. Man ställer sig under forsen och vattnet kommer med ett sånt tryck att man får anstränga sig för att stå stadigt. Kroppen studsar och hörseln försvinner, och en bieffekt var även som att man fått massage av en stadig babuschka. Vi frågade badvakter och informationspersonal om vad det var för särskilt svenskt med duscharna, men ingen verkade veta, eller bry sig. En googling på ordet ger inga vidare upplysningar, snarare tveksamma associationer.

Byn Bad Vöslau, har som varje äkta Österrikisk by, gott om heurigens och biergartens att välja på. Det trevliga med dessa biergartens är att de ofta är familjedrivna, vilket sätter en egen karaktär på varje ställe. Vi hittade ett riktigt trevligt ställe som heter Vöslauer Weinhof på vägen tillbaka till tågstationen. Så nu, kan hösten komma.

Wasser
 

Posted by Anders at 04.43em to Natur , Nöje , Resmål , Sport , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag mars 18 2010

Fotboll och kultur i Buenos Aires

Efter en resa på ca 2 månader genom 6 sydamerikanska länder är jag åter i den stad som just nu är min hemstad - Buenos Aires. Och det är lätt att känna sig hemma här. Staden har det mesta: pampiga avenyer, gammal vacker arkitektur, mängder av restauranger och cafeer som serverar till bråkdelen av priset i Sverige, kött i världsklass, billig shopping, mängder av kulturevenemang och fotbollsderbyn som smäller något högre än tex IFK - Häcken hemma i Göteborg. Bokstavligen smäller: Boca Juniors vs River Plate lär vara ett av de hetaste derbyna i världen, men även ett av de farligaste. Derbyt kallar de blygsamt Superclasico del futbol mundial, alltså ungefär "världsfotbollens superklassiker". Boca som för övrigt tagit färgerna efter en svensk båt vilket gör att halva arenan sitter och viftar med gigantiska svenska flaggor. Det kan med andra ord vara en bra idé att inte springa runt med svenska flaggan i Buenos Aires varför man nu skulle göra det. Svenska landslaget har lite att ta efter i tröjan här kanske. Nedan en liten glimt av matchen Boca - Guaraní våren 2009. 

Sydamerika 012

Är man inne på ett mer kulturellt spår har man minst lika bra utbud som fotbollshuliganerna. På MALBA finns en samling modern latinamerikansk konst och välkända internationella artister som ställer ut. Ett annat alternativ är Centro Cultural Borges som alltid har en stor uppsättning utställningar av kända och mindre kända fotografer, målare och andra konstnärer. Inträde ca 20 sek. De har också tango och andra uppträdanden från ca 100 sek. Vill man istället se en schysst konsert är alltid La Bomba del Tiempo på Centro Cultural Konex ett bra tips. En grym perkussionsgrupp på 10 pers som uppträder varje måndag och ger ca 2 timmar konsert och fiesta. Biljetter kan man köpa på Ticketek.com.ar eller på plats. Litet klipp nedan.


Posted by Paul Appelqvist at 08.57fm to Inspiration , Kultur , Resmål , Sport , Tips , Travel | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag november 22 2009

Hangar 7, ett mysigt skrytbygge


Strax utanför Salzburgs internationella flygplats ligger en udda skapelse, även den en flygplats men av en helt annan karaktär.

Platsen heter Hangar 7 och inrymmer bland annat en lyxig restaurang med menyer från världsberömda kockar, ett flygplansmuseum och en ständigt pågående internationell konstutställning. Hangaren ägs av ingen mindre än Dietrich Mateschitz – miljardär, flygplansfantast och uppfinnaren av energidrycken Red Bull. Fenomenet Dietrich är egentligen värt att skriva en helt egen bloggpost om, för i Salzburg och i viss mån Österrike har han närmast en mytisk kultstatus.

Det är gratis inträde till museet och att bara spatsera omkring inne i hangaren är rofyllt, då hangarbygget består av ett massivt och böljande stålnät med generöst ljusinsläpp från alla glasinfattningar. Väl värt ett besök då det kan tilltala många - här upplever man en intressant blandning av kulinariska specialiteter, lyx, flygplanshistoria, extremsport, arkitektur och konst. Även den spatiösa toaletten på nedervåningen är en fascinerande konstruktion man aldrig glömmer (!).

 

Posted by Anders at 11.09fm to Flyg , Flygbolag & flygplatser , Mat och dryck , Museum , Restauranger , Sevärdheter , Sport , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag november 20 2009

3 km kälke utför, med hjärtat i halsgropen

Befinner man sig i Österrike under vinterhalvåret, kommer man garanterat få propåer om att dra iväg till någon av alla de skidanläggningar som finns tillgängliga. Jag betraktas som lite mesig eftersom jag föredrar längdskidåkning framför slalom, något som får många ögonbryn att höjas.

Men det finns ett tredje alternativ: Rodel - eller på svenska: kälkåkning. För alla åldrar. Tyckte det lät som ett harmlöst men charmigt sätt att åka nerför så vi begav oss till skidanläggningen Abtenau Karkogel i bundesland Salzburg, Tennengau kommun. Det sträcker sig 1187 meter över havet. och man kan åka nerför deras Rodelbahn dag som natt.

Det dröjde inte länge förrän jag insåg att rodel-äventyret var fullkomligt livsfarligt. Den isiga banan stupade brant nerför, svängarna kröker sig 180 grader och har man inte koll på hur man svänger kälken finns det inga staket som skyddar mot avgrunden nerför berget. Vi åkte dessutom två på vår träkälke så baktyngden försvårade styrkapaciteten.

Kontenta: 3 kilometer adrenalinchock och två nedslipade sulor på mina Dr Martens, men vansinnigt kul! Eller "Spaß garantiert", som de själva säger.

Posted by Anders at 10.49fm to Global Citizens , Natur , Nöje , Resmål , Sport , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkfredag oktober 23 2009

Ferrari har kommit till stan

PA140467Vad är Italien berömt för, utöver vinet, pizzan, pastan och fotbollen? Utan tvekan snabba bilar som exempelvis Ferrari. Den röda sportbilen från Maranello som blivit mycket mer än bara motorsport. Runt märket Ferrari har det byggts upp en hel värld av gadgets. Nu har så även Florens fått sin beskärda del av ferrarihysterin, i och med att deras egen butikskedja, Ferrari Store, intagit staden sedan maj i år. Här finns utöver gadgets och kuriosa om märket även riktiga ferrarimodeller utställda.

Ni finner den på via degli Strozzi, ett stenkast från Piazza della Repubblica.

Vill ni ha adresser till andra Ferrari store's runt om i Italien, och världen, besök http://store.ferrari.com/en/

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.00fm to Aktuellt , Sevärdheter , Shopping , Sport , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag september 13 2009

Aussie Rules!

P9067545-800

I helgen var jag i Brisbane då det var match för Brisbane Broncos i sista omgången av Rugby League. Precis som de andra rugbysporterna Rugby Union och AFL spelas Rugby League under vinterhalvåret varpå många föredrar att se matchen på en pub eller hemma i soffan framför live på stadion. Denna gång var det dock näst intill fullt på stadion där en anledningen var att matchen spelades på fars dag.

Att enbart komma in på den stora Suncorp Stadion med kapacitet för 50 000 åskådare är en upplevelse och dess historia gör den än mer intressant. För närmare hundra år sedan byggdes staden nämligen på  en kyrkogård. Än i dag återfinns den gamla och numer väldigt malpacerade kyrkan kvar vid den östra sidan av stadion. Namnet Broncos härrör från de vilda hästar från Australiens Outback. Matchen slutade 22-10 i Brisbanes favör, som därmed inte bara tog revansch på Canberra från förra matchen utan även går till slutspel och möter där Guldkustens lag ”Gold Coast Titans”. Ett hett derby med andra ord... Det blir nog ett besök snart igen – Aussie Rules!

Posted by Johan Arnberg at 07.00fm to Global Citizens , Nöje , Resmål , Sport , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarktorsdag augusti 27 2009

Serie A i Italien har dragit igång!

Fotboll.romaNu är det dags för alla fotbollsintresserade att informera sig om den italienska ligan som precis startat för säsongen. Redan nu på lördag vankas derby i Milano, och den italienska fotbollshysterin vaknar till liv igen på gator och torg och i media.

Här hittar ni spelschemat för Serie A. Och om ni inte är så insatta i ämnet har jag skrivit en längre artikel om den italienska fotbollen på Backpacking.se, som ni hittar här.

Posted by Sophie Abrahamsson at 07.00fm to Aktuellt , Sport , Tips | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarksöndag juni 14 2009

Åka på valsafari i Australien

090525_jordrvalar_exfordy Det börjar bli dags att planera sin resa till Australien om man är intresserad av att se valar. Nu närmar sig perioden då närmare tusentalet Southern Right Whales kommer till södra delarna av Australien läser jag i senaste nyhetsbrevet från jordenrunt.nu.

Så här skriver Robert K om valarna:
”Nu börjar det snart närma sig valsäsong i södra Australien, då ungefär 600-800 Southern Right Whales kommer till vattnen utanför Australiens kust för att leka och föda små valbebisar (nja små kanske är fel ord här, då de nyfödda valarna är bortåt fem meter långa). En full vuxen Southern Right Whale blir 16-18 meter lång.
   Från ungefär mitten/slutet på maj till september och ibland in i oktober och november, kan du se dessa bjässar leka och hoppa i vattnen utanför kusten. Det finns flera alternativ, till exempel ge sig ut på en speciell valutfärd med båt, men det finns även möjlighet att bara stå på klipporna vid kusten och titta och njuta av detta skådespel. För det är något speciellt att se en jättelik val hoppa upp ur vattnet och sedan landa med ett plask, eller bara se dem vifta med sin stjärtfena som står rakt upp ur vattnet.”

Läs om att åka och titta på valar på >>>
På Wikipedia kan man läsa om just denna sortens val >>>
På Australienguiden kan man få information >>>

Foto: exfordy

Posted by Yohanna Ode at 06.02em to Aktuellt , Inspiration , Natur , Resmål , Sevärdheter , Sport | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juni 10 2009

Gör lite geocaching på semestern

090525_geocaching Ibland kan man ju känna sig lite igensnöad och inte alls up-to-date med vad som händer och sker i världen. I dag var en sådan dag för mig. Jag satt och småsurfade runt lite för att kolla upp vad som är på G och hamnade av en slump på Barnens Turistguide som jag skrivit om tidigare (en bra site för den som vill resa med barn). Där hade man skrivit en artikel om det nya nöjet, geocaching, som sprider sig över världen.

Sitter du också som en fågelholk och känner dig bakom flötet?
Bra, så är jag inte ensam. Inte? Då är du välinformerad. Men här kan du få lite mer info.

Geocaching, eller skattjakt med GPS, verkar vara det nya sättet att få gå på skattjakt även om man är vuxen. Ett bra sätt att engagera barn, vuxna och gamla över en gemensam sak. När man är hemma eller när man är på resa. Barnens Turistguide skriver:
” Det började för några år sedan när gps-navigeringen slog igenom på allvar. Några ungdomar placerade ut skattgömmor och tipsade sina kompisar via internet om koordinaterna. Andra hittade sajten och hängde på. Ytterligare skattgömmor kom till och fenomenet var ett faktum. Idag finns uppskattningsvis en miljon skatter över hela världen och nya geocach-föreningar bildas varje månad. Idén är lika enkel som genial. Förutom att du måste ha en gps är det helt gratis. Den bärbara bilnavigatorn fungerar bra men ska helst vara utrustad med topografisk karta ifall du tänker leta skatter i skogen. Populärast är Garmin. Men alla skatter är inte gömda i skogen, ibland kan de finnas på stadens torg mitt framför näsan på dig!”
Läs hela artikeln på >>>

Det hade jag inte tänkt på men det är ju ett roligt sätt att organisera resan på, som en skattjakt. Eftersom det finns ”skatter” undangömda över hela världen är det bara att sätta sig ner och planera in resan efter skatter. Och eftersom många skatter ligger vid historiska ställen så kan man lära sig mycket.

Svenska geocaching-sidan >>>
Officiella geochaching-sidan >>>
Geocaching på Wikipedia >>>

Foto: saaby

Posted by Yohanna Ode at 07.00fm to Aktuellt , Games , Inspiration , Natur , Nöje , Sport , Tips , Travel , Tävlingar | Permalink | Comments (1)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE