Blogg

torsdag september 9 2010

Människopyramider i Mumbai

Indien är som bekant ett mycket religiöst land. Då cirka 80 procent av landets invånare är hinduer är detta den religion som sticker ut mest. Inte minst på grund av sina hämningslösa och glädjefyllda festivaler som infaller titt som tätt. Anledningen till att det finns så mycket att fira inom denna religion kan vara att de tillber cirka 36 miljoner gudar.

Den andra september firade hinduerna guden Krishnas födelsedag med en festival. Namnet Krishna betyder "den mörka" på sanskrit, vilket inte anspelar på en mörk insida utan snarare på en hudton. Krishna avbildas ofta som en mörkhyad eller blå, liten pojke som spelar flöjt. Festivalen i Krishnas ära heter Janmaashtami och många i Mumbai utövar ett spel, Dahi Handi, som går ut på att bygga höga pyramider av sina egna kroppar. Målet är att personen högst upp i pyramiden ska försöka slå ut en lerurna med filmjölk (på hindi heter det curd, en speciell typ av filmjölk som är mycket vanlig över hela Indien). Curden ersätts dock ofta med mindre kladdiga och mer dyrbara saker, exempelvis pengar. Traditionen påminner lite om mexikanernas lek med piñjatas; den som lyckas slå ner urnan tilldelas gåvorna som faller ur den. Överallt på gatorna i Mumbai hänger olika organisationer upp urnor, vars innehåll olika lokala pyramidlag, Govinda, tävlar om.

  Dahi-kala

Historien bakom traditionen är att Krishna var väldigt förtjust i curd. Hans familj försökte febrilt gömma curden runt om i huset för att han inte skulle äta upp allt, men Krishna fann den hela tiden. Till slut lyckades de hänga upp den i taket, dit den korte Krishna inte nådde. Krishna engagerade då sina vänner i att bygga just en mänsklig pyramid för att nå sin urna med curd, vilket han naturligtvis lyckades med.

Som många andra hindufestivaler är detta en mycket glad och lekfull festival. Den som besöker Indien bör försöka pricka in en av de större festivalerna. Ljusfestivalen Diwali i oktober/november eller färgfestivalen Holi i april/mars är mina personliga favoriter. Datumen varierar från år till år då de följer hindukalendern.

Posted by Helene Hjelmvik at 03.55em to Högtider , Kultur , Religion , Tävlingar | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkmåndag juli 6 2009

Vinn en spa-resa till Irland!‏

Lufthansa
När det gäller att hitta billiga flygbiljetter lönar det sig oftast att vara ute i god tid. Lufthansa erbjuder nu en fantastisk kampanj till personer med framförhållning.

Ta en titt på nedanstående prisexempel.

Försäljningsperiod: T.o.m. 6 augusti 2009
Resperiod: 1 oktober 2009 – 31 mars 2010

P.s. Dessa priser finns även tillgängliga från Göteborg.

 
Stockholm
Los Angeles- kr. 5349 Philadelphia- kr.5123
Boston- kr.5078 Casablanca- kr.3791
Köpenhamn
Philadelphia- kr.5569 Los Angeles- kr.5349
New York- kr.4765 Chicago- kr.4765
Detroit- kr.5545 Casablanca- kr.4147
Vinn en spa-resa till Irland!
Var kan det vara bättre koppla av, hämta krafter och uppleva något nytt än på den härliga, sköna ön Irland?

Andas frisk och ren luft; fördjupa dig i landets historia och kulturarv och låt dig inspireras av det du ser och upplever på Irland.

Irland är numera en ledande internationell spadestination. Här finns en uppsjö fantastiska anläggningar på sagolika, avsides belägna platser. Här får du uppleva det allra senaste inom spaområdet, behandlingar som får dig att sväva på moln i behandlingsrum som är belägna i fascinerande omgivningar. Du kommer att njuta i fulla drag av din sparesa till Irland.

Lägg därtill den legendariska irländska vänligheten, det rofyllda landskapet, den hälsosamma, lokalt producerade maten och ett uppriktigt engagemang att ge kvalitet och service, och du har det perfekta erbjudandet: en naturlig, hälsobringande upplevelse som ger dig avkoppling, välbefinnande och inspiration.

Priset är 2 flygbiljetter med SAS till Irland och 2 nätter på The Europe Hotel & Resort, Killarney, County Kerry – i en fantastisk omgivning, med 5-stjärniga lyxiga hotellrum, har fått utmärkelsen "Best New Spa 2009".
 
Tävling Mer information
Austrian Airlines
Austrian erbjuder fantastiska priser till destinationer i Mellan-och Fjärranöstern.

Försäljningsperiod: T.o.m. 8 juli 2009
Resperiod: Kairo 1 november 2009 – 31 mars 2010, övriga 1 oktober 2009 – 31 mars 2010

P.s. Dessa priser finns även tillgängliga från Göteborg
 
Stockholm
Kairo- kr.3270 Dubai- kr.3105
Delhi- kr.4979 Tel Aviv- kr.3153
Beijing- kr.5426 Tokyo- kr.6139
Köpenhamn
Kairo- kr.3081 Dubai- kr.3046
Delhi- kr.4555 Tel Aviv- kr.3084
Beijing- kr.4557 Tokyo- kr.5080

Posted by Travelstart at 03.29em to Aktuellt , Flyg , Flygbolag & flygplatser , Kampanjer , Tips , Tävlingar | Permalink | Comments (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag juni 10 2009

Gör lite geocaching på semestern

090525_geocaching Ibland kan man ju känna sig lite igensnöad och inte alls up-to-date med vad som händer och sker i världen. I dag var en sådan dag för mig. Jag satt och småsurfade runt lite för att kolla upp vad som är på G och hamnade av en slump på Barnens Turistguide som jag skrivit om tidigare (en bra site för den som vill resa med barn). Där hade man skrivit en artikel om det nya nöjet, geocaching, som sprider sig över världen.

Sitter du också som en fågelholk och känner dig bakom flötet?
Bra, så är jag inte ensam. Inte? Då är du välinformerad. Men här kan du få lite mer info.

Geocaching, eller skattjakt med GPS, verkar vara det nya sättet att få gå på skattjakt även om man är vuxen. Ett bra sätt att engagera barn, vuxna och gamla över en gemensam sak. När man är hemma eller när man är på resa. Barnens Turistguide skriver:
” Det började för några år sedan när gps-navigeringen slog igenom på allvar. Några ungdomar placerade ut skattgömmor och tipsade sina kompisar via internet om koordinaterna. Andra hittade sajten och hängde på. Ytterligare skattgömmor kom till och fenomenet var ett faktum. Idag finns uppskattningsvis en miljon skatter över hela världen och nya geocach-föreningar bildas varje månad. Idén är lika enkel som genial. Förutom att du måste ha en gps är det helt gratis. Den bärbara bilnavigatorn fungerar bra men ska helst vara utrustad med topografisk karta ifall du tänker leta skatter i skogen. Populärast är Garmin. Men alla skatter är inte gömda i skogen, ibland kan de finnas på stadens torg mitt framför näsan på dig!”
Läs hela artikeln på >>>

Det hade jag inte tänkt på men det är ju ett roligt sätt att organisera resan på, som en skattjakt. Eftersom det finns ”skatter” undangömda över hela världen är det bara att sätta sig ner och planera in resan efter skatter. Och eftersom många skatter ligger vid historiska ställen så kan man lära sig mycket.

Svenska geocaching-sidan >>>
Officiella geochaching-sidan >>>
Geocaching på Wikipedia >>>

Foto: saaby

Posted by Yohanna Ode at 07.00fm to Aktuellt , Games , Inspiration , Natur , Nöje , Sport , Tips , Travel , Tävlingar | Permalink | Comments (1)

Share/Save/Bookmarkfredag maj 15 2009

Sveriges svenskaste jobb!?!

090515_sverigesjobb_perolawiberg Kommer ni ihåg Australiens turistförening som utlyste en tävling om världens bästa jobb? Gör du inte det, klicka här. Travelnews.se uppger nu att Svenska turistföreningen gjort en likadan tävling. Man letar nu efter en person som ska resa runt i Sverige under två månader och visa upp Sverige för turister. Man kallar jobbet för ”Sveriges svenskaste jobb".

Så här skriver Travelnews:
” Svenska Turistföreningen gör som turistmyndigheten i Australien. Någon ska under 60 dagar få göra en modern Nils Holgerson-resa genom Sverige och prova det bästa som landet har att erbjuda.”
Läs hela artikeln på >>>.

Svenska turistföreningen skriver:
” Du som får Sveriges svenskaste jobb kommer mellan den 6 juni (Sveriges nationaldag givetvis) och den 6 augusti att resa runt Sverige med en sidekick för att se det bästa, uppleva det bästa, äta det bästa och prova på det bästa som landet har att erbjuda. Din sidekick heter Filip. Han är med dig på vägen, filmar dig, fotar dig, tröstar dig och äter glass med dig. Ni bor gratis men saknar färdmedel. Ni får ta er fram bäst ni kan. Kanske måste ni lifta.”

Läs hela jobbeskrivningen och ansökningsproceduren på >>>.

Bara för att man gillar att resa så behöver man ju inte resa utomlands. Att resa hemma i Sverige går ju lika bra, om inte bättre. Här finns det en massa saker som man inte har sett. Problemet är bara hur man ska utmärka sig i mängden och få ”Sveriges bästa jobb”?

Foto: Per Ola Wiberg

Posted by Yohanna Ode at 07.45em to Aktuellt , Tips , Tävlingar | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)

Share/Save/Bookmarkonsdag april 1 2009

Tävla med Norwegian‏!

Tävla med Norwegian!
Svara på två enkla frågor och du har chans att vinna en resa till Gran Canaria, inklusive flygresa och hotell i en vecka
 
Till tävlingen

Posted by Travelstart at 04.57em to Aktuellt , Kampanjer , Tävlingar | Permalink | Comments (0)

Share/Save/BookmarkTravelstart VIP Om Travelstart Annat Rättsligt
Copyright © 1999-2007 Travelstart Nordic AB

Portions copyright Donvand Ltd. 2006
IATA Certified Travelstart SE Travelstart NO Travelstart DK Travelstart FI Travelstart DE